Jokern

»Nacka«, »Rio-Jocke«, »Limpan«, »Chippen« … landslaget har alltid haft en teknisk dribbler som publiken älskar i medgång och bespottar i motgång. Offside hängde på dagens upplaga för att under­söka: Har svensk fotboll plats för en Emir Bajrami?

Det börjar ju så bra. I andra matchminuten jagar Emir Bajrami ifatt Kasper Hämäläinen och stjäl bollen från finländaren. Bajrami passar vidare till Olof Mellberg och tar ny position på kanten, där han sekunder senare dämpar chippen från mittbacken perfekt på bröstet. Anfallet som följer resulterar sånär i ett Ola Toivonen-mål. En minut senare: Emir Bajrami tar ett nytt initiativ och löper inåt i planen, får en klack av Toivonen och spelar ut till Sebastian Larsson på andra kanten. Lustig fyller på från sin backplats och slår ett inlägg som Johan Elmander missar med någon centimeter framför mål. I nästa anfall rusar Bajrami längs vänsterkanten, nu med boll. Han väntar in Oscar Wendt och slår passningen i exakt rätt läge. Vänsterbackens inlägg missas återigen av Elmander.

Det har gått fyra minuter av EM-kvalmatchen mot Finland på Råsunda och Emir Bajrami har skapat tre målchanser. Sedan tar det stopp. Publiken jublar åt Kim Källströms 1–0 och Zlatan Ibrahimovics 2–0 och 3–0, men suckar när Bajrami gång på gång vänder hem och spelar säkert. Eller än värre: dribblar och ­tappar bollen.

På pressläktaren skakar journalisterna på huvudet när vänstermittfältaren missar en nedtagning och bollen retsamt rullar ut över sidlinjen. Där sitter Expressens Mats Olsson som några dagar tidigare skrev: »Jag tillhör dem som kampanjat för Emir ­Bajrami i lands­laget, men hittills har han inte levt upp till förväntningarna eller sin egen talang.« Nere på plan, vid norra kortsidan, står TV4:s Olof Lundh som på Fotbolls­kanalen.se meddelat att han tycker att Bajrami borde ha bänkats med tanke på insatsen mot Moldavien senast: »Ingen kan säga att Hamrén inte gett honom och andra nya möjligheter. Vilket är helt rätt, för de som har varit med måste få känna flåset och att det händer något i landslaget. Samtidigt kan man inte spela vidare om man inte glänser ens mot moldaver.«


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2011 (17 augusti 2011) och är skriven av .