Kasta loss!

Han är bäst i världen på ett av fotbollens vanligaste moment. Och du har inte hört talas om honom.

Det brukar inte ta lång tid innan frågan ställs. Det kan vara på en fest, eller på en middag. Ja, egentligen i vilket sammanhang som helst där han måste småprata med människor som han inte har träffat tidigare. Så som vi alla behöver göra ibland. Ganska snart är det någon som vill veta vad han jobbar med. Thomas Grønnemark är stolt över det han gör, så han svarar ärligt: »Jag är inkasttränare.«

Därefter sker alltid samma sak: personen som har ställt frågan börjar skratta, och tittar sedan på Thomas med förvånad, osäker min. Då gäller det för honom att bedöma samtalspartnern – hur står det till med fotbollsintresset? Verkar det vara obefintligt berättar Thomas att han faktiskt har kastat en fotboll längre än någon annan i hela världen och att han därför finns med i Guinness rekordbok. Det är ingen dålig isbrytare. Kanske råkade denna nya bekantskap till och med se Thomas när han i dansk TV kastade en fotboll över en sjö på Tivoli i Köpenhamn?

Fast det kan ju hända att samtalspartnern faktiskt vet ett och annat om fotboll och därför blir uppriktigt nyfiken när Thomas presenterar sig som »inkasttränare«. Då går han igång ordentligt. Han kan berätta att han för närvarande specialtränar spelarna i Viborgs Superligalag och att han tidigare hjälpt till i klubbar som FC Midtjylland och Hertha Berlin. Han kan upplysa om att en fotbollsmatch vanligen innehåller runt 40 inkast, men att få klubbar ägnar någon större träningstid åt momentet. Thomas kan säga att han har letat efter – men inte funnit – någon annan specialiserad inkasttränare i världen. Vidare kan han redogöra för hur endast två specialträningar kan öka en spelares kastlängd med upp till tio meter, och att han därför drar slutsatsen att inkastet är fotbollens mest underutvecklade del. Han kan till och med påstå att inkastet kommer att förändra elitfotbollen.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto