»Vi uppförde oss som bönder. Vi var oborstade och fula i mun.«

Lokaltidningarna fylldes av rubriker som »Slakten på Stora Valla« och »Bevare oss för derbyn som det här«. 20 år senare försöker huvudpersonerna få rätsida på skandalscenerna.

Toivonen: Vi låg illa till i tabellen inför derbyt. Under sommaren hade vi bytt tränare: Börje Andersson och Tord Grip ersatte L-O Mattsson. Men det startade halvknackigt. När vi förlorade med 6–1 mot Halmstad sa Grip till journalisterna: »Här finns mycket bra att bygga på.« Folk skrattade, men han hade upptäckt något. Han gjorde om Dusko Radinovic till libero, det lyfte vårt spel.

Sköldmark: Vi hade också bytt tränare under säsongen: Sven Dahlkvist kom in istället för Kent Karlsson. Hela året jobbade vi i motvind, det var mycket stolpe ut. Inför matchen i Degerfors var vi i stort poängbehov. Det var en överlevnadsmatch för båda lagen. Och Degerfors hade ett riktigt bra, spelskickligt lag. Vi var imponerade av dem.

Annons

Elofson: Jag hade aldrig dömt på Stora Valla tidigare, men det hade länge varit en dröm för mig att få komma dit. Det var en mytomspunnen, klassisk idrottsplats. Ungefär som K­opparvallen i Åtvidaberg. Jag såg fram emot matchen. Tidigare under säsongen hade jag dömt Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg, och klarat det bra.

Medverkande:

Ulf Ottosson – Anfallare i D­egerfors IF

Magnus S­köldmark – Försvarare i Örebro SK

Lennart Elofson – Domare


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?