»Vi uppförde oss som bönder. Vi var oborstade och fula i mun.«

Lokaltidningarna fylldes av rubriker som »Slakten på Stora Valla« och »Bevare oss för derbyn som det här«. 20 år senare försöker huvudpersonerna få rätsida på skandalscenerna.

Toivonen: Vi låg illa till i tabellen inför derbyt. Under sommaren hade vi bytt tränare: Börje Andersson och Tord Grip ersatte L-O Mattsson. Men det startade halvknackigt. När vi förlorade med 6–1 mot Halmstad sa Grip till journalisterna: »Här finns mycket bra att bygga på.« Folk skrattade, men han hade upptäckt något. Han gjorde om Dusko Radinovic till libero, det lyfte vårt spel.

Sköldmark: Vi hade också bytt tränare under säsongen: Sven Dahlkvist kom in istället för Kent Karlsson. Hela året jobbade vi i motvind, det var mycket stolpe ut. Inför matchen i Degerfors var vi i stort poängbehov. Det var en överlevnadsmatch för båda lagen. Och Degerfors hade ett riktigt bra, spelskickligt lag. Vi var imponerade av dem.

Elofson: Jag hade aldrig dömt på Stora Valla tidigare, men det hade länge varit en dröm för mig att få komma dit. Det var en mytomspunnen, klassisk idrottsplats. Ungefär som K­opparvallen i Åtvidaberg. Jag såg fram emot matchen. Tidigare under säsongen hade jag dömt Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg, och klarat det bra.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto