Laget som tappade tron – VM 2006

Med Henke, Zlatan och Ljungberg i laget hoppades alla svenskar på stordåd i Tyskland. En osvensk optimism spred sig till supportrar, spelare och ända upp till lands­­lags­ledningen. Men VM 2006 blev ett VM som belönade realister och straffade drömmare.

Tempot är så högt att jag bara väntar på att Lars Lagerbäck eller Roland Andersson ska blåsa av träningen. Det är den 7 juni och tre dagar kvar till VM-premiären. På den avkortade planen, där avstånden blir små och spelet trångt, trissar spelarna varandra i jakten på en plats i startelvan mot Trinidad och Tobago. Kim Källström flänger fram och tillbaka med luggen klistrad vid pannan. Olof Mellberg glidtacklar. Johan Elmander tar löpningar, om och om igen.  Zlatan bränner lägen, men går in stenhårt med sin tunga kropp i alla dueller.

Alla spelare som har varit med ett tag i landslaget kallar truppen de är med i nu, till VM 2006, för den bästa någonsin. Aldrig har talangen varit så stor, aldrig konkurrensen så hård.

Annons

Tidigare under träningsveckan i Bremen har Lagerbäck lagt in en ledig dag eftersom spelarna kört så hårt – hårdare än planerat – på träningarna.

Nu låter han uppenbarligen spelarna hållas.

Hårdast av alla är Henrik Larsson, trots att han borde vara den som är säkrast på sin plats. Först sparkar han Teddy Lucic i ansiktet med ett försök till cykelspark. Medan Teddy ses om vid sidlinjen sänker Larsson Ljungberg med en hård tackling. När Teddy kommer tillbaka in på planen får han genast en stämpling över foten av Larsson.

Sedan får Henrik Larsson skottläge mitt framför Isakssons mål. »Isak« går ut och gör sig stor, Larsson drar på för fullt med vristen. Med en dov duns träffar bollen Isaksson i bröstet från ett par meters håll. Journalisterna på läktaren sneglar på varandra. Skottet är så hårt att en normal person skulle ha gått i däck, och sedan kontrollerat revbenen så snart han kunde. Andreas Isaksson rör inte en min utan är snabbt uppe på benen igen och skriker på sina backar. I nästa anfall uppstår ett nytt skottläge. Kim Källström klipper till med vänstern, ännu hårdare än Larsson. Isaksson har gått ut för att täcka igen – och träffas rakt i huvudet.

Kim ser förbannad ut över att ha missat målchansen, spelet går vidare medan Isaksson ligger däckad på marken. En kort paus uppstår medan Andreas leds av planen. Rami Shaaban tar hans plats och den tuffa matchen fortsätter. Ingen vill tappa i träningstid, ingen vill missa sista chansen att imponera på förbundskaptenerna.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?