Laget som tappade tron – VM 2006

Med Henke, Zlatan och Ljungberg i laget hoppades alla svenskar på stordåd i Tyskland. En osvensk optimism spred sig till supportrar, spelare och ända upp till lands­­lags­ledningen. Men VM 2006 blev ett VM som belönade realister och straffade drömmare.

Tempot är så högt att jag bara väntar på att Lars Lagerbäck eller Roland Andersson ska blåsa av träningen. Det är den 7 juni och tre dagar kvar till VM-premiären. På den avkortade planen, där avstånden blir små och spelet trångt, trissar spelarna varandra i jakten på en plats i startelvan mot Trinidad och Tobago. Kim Källström flänger fram och tillbaka med luggen klistrad vid pannan. Olof Mellberg glidtacklar. Johan Elmander tar löpningar, om och om igen.  Zlatan bränner lägen, men går in stenhårt med sin tunga kropp i alla dueller.

Alla spelare som har varit med ett tag i landslaget kallar truppen de är med i nu, till VM 2006, för den bästa någonsin. Aldrig har talangen varit så stor, aldrig konkurrensen så hård.

Annons

Tidigare under träningsveckan i Bremen har Lagerbäck lagt in en ledig dag eftersom spelarna kört så hårt – hårdare än planerat – på träningarna.

Nu låter han uppenbarligen spelarna hållas.

Hårdast av alla är Henrik Larsson, trots att han borde vara den som är säkrast på sin plats. Först sparkar han Teddy Lucic i ansiktet med ett försök till cykelspark. Medan Teddy ses om vid sidlinjen sänker Larsson Ljungberg med en hård tackling. När Teddy kommer tillbaka in på planen får han genast en stämpling över foten av Larsson.

Sedan får Henrik Larsson skottläge mitt framför Isakssons mål. »Isak« går ut och gör sig stor, Larsson drar på för fullt med vristen. Med en dov duns träffar bollen Isaksson i bröstet från ett par meters håll. Journalisterna på läktaren sneglar på varandra. Skottet är så hårt att en normal person skulle ha gått i däck, och sedan kontrollerat revbenen så snart han kunde. Andreas Isaksson rör inte en min utan är snabbt uppe på benen igen och skriker på sina backar. I nästa anfall uppstår ett nytt skottläge. Kim Källström klipper till med vänstern, ännu hårdare än Larsson. Isaksson har gått ut för att täcka igen – och träffas rakt i huvudet.

Kim ser förbannad ut över att ha missat målchansen, spelet går vidare medan Isaksson ligger däckad på marken. En kort paus uppstår medan Andreas leds av planen. Rami Shaaban tar hans plats och den tuffa matchen fortsätter. Ingen vill tappa i träningstid, ingen vill missa sista chansen att imponera på förbundskaptenerna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?