Ledare söker sin plats

På planen visste Patrik Andersson alltid vad han skulle göra och hur han skulle göra det. Utanför planen har det inte varit lika enkelt att hitta rätt.

Om en timme startar Malmö FF:s match mot Juventus, den sista på hemmaplan i Champions Leagues gruppspel 2014, och i Swedbank Stadions sponsorrestaurang bjuder bryggeriföretaget Heineken till fest. Ölflaskorna står prydligt uppdukade på vitklädda bord och gröna och röda lampor lyser upp lokalen. Närmare 200 människor har kommit och sorlet är konstant.

Så kliver Roy och hans hustru Solbritt in i restaurangen. Inplastade vipkort dinglar runt paret Anderssons halsar. Någon pekar mot Roy och får sitt sällskap att vända sig om, ett annat litet gäng tar lågmält ton:

Annons

– Rooy, Rooooy, Roooooy …

För dem som var med när det begav sig är det ett bekant läte, så lät det ofta på Malmö Stadion när den bredlårade mittbacken, som spelade 623 matcher för MFF mellan 1968 och 1983, gjorde sig redo för att drämma till en frispark med sin högervrist. Roy ser ut att njuta av uppmärksamheten. Han ler, tar i hand och kramar folk. Solbritt skrattar mest. Någon meter bakom Roy står parets äldsta son Patrik med händerna i byxfickorna.

Två gäster i lokalen tänker att det är konstigt att det är Roy som får uppmärksamheten, när det egentligen är Patrik som har de riktigt tunga meriterna. Det är han som har tagit ett VM-brons, vunnit Champions League och varit lagkapten för det svenska landslaget. Den ene mannen frågar den andre om han vet vad Patrik egentligen gör nuförtiden. Den andre svarar att han inte har en aning.

Minuten senare står Patrik med en mikrofon i handen på en scen. Han intervjuas på engelska av en svensk man och efter varje fråga svarar Patrik kort, om MFF:s höst i Europa och om hans egna minnen från Champions League. Hans blick studsar runt i lokalen. Några åhörare känner igen den, de har sett flackandet förr, när Patrik har varit gäst vid sammanhang som detta, när han talat inför folk. Det är en blick som är långt ifrån den som man kunde se under så många år när han var fotbollsspelare – den bestämda, respektingivande och fokuserade. Det här är en blick som mer säger »jag vill egentligen inte vara här«. Och så är det. Egentligen vill han vara någon helt annanstans.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?