Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Mixade zonen

Tummelplatsen där landslagsspelare möter journalister är fruktad, baktalad och full av historier. Följ med ner till den mixade zonen och ett skådespel med plats för både komik och dramatik.

Omgiven av 14 reportrar berättar Marcus Berg att »det känns jävligt gött just nu«. Det har gått en och en halv timme sedan hans anfallskompis Ola Toivonen lyfte in 2–1 mot Frankrike från halva plan. Nu är det midnatt och spelarnas beteende i Friends Arenas mixade zon är nästan övertydligt. Antoine Griezmann, Raphaël Varane och Paul Pogba skyndar sig förbi kameror, mikrofoner och diktafoner utan att ens titta på reportrarna på andra sidan staketet. Marcus Berg och hans fnittriga lagkamrater ser däremot ut att njuta av varje nonsensfråga.

– Marcus, kan du berätta en gång till hur du upplevde Olas mål?

Visst kan han det. Skrällen, den sanslösa avslutningen i den 93:e spelminuten och förstaplatsen i VM-kvalgruppen får varenda spelare att bli intressant denna junikväll. Oscar Hiljemark har inte spelat en minut men får ändå i detalj redogöra för sina känslor. Bara Victor Nilsson Lindelöf är svårfångad. Hela landslagsveckan har han duckat för frågor om den stundande flytten från Benfica till Manchester United. Aftonbladets Simon Bank beskrev i en krönika inför matchen hur i princip varje fråga fick samma svar:


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 4-2017 (24 juli 2017) och är skriven av .