Myten om Tjongavallen

I tio långa år var Vångavallen en skräckarena för Trelleborgs FF:s motståndare. Men strax efter millennieskiftet tröttnade klubben på sitt rykte som »tjongalag« och anställde en dansk tränare som skulle bringa gladfotboll till bygden. Frågan var bara: Går det att förändra en fotbollsklubbs själ?

När jag träffar honom i mitten av juli verkar Ole Mörk redan ha fått perspektiv på vårens händelser. Vi dricker kaffe på verandan till familjens fritidshus och ser på nyponbuskarna som vajar i vinden och gräsmattan som sluttar ner mot Sejerøbukten. Det är en lokal pensionist som klipper den. 

Den lilla semesterbyn på nordvästra Själland är just en sådan plats där hedervärda gråhårsmän förväntas njuta sitt otium efter livets stormar. Det är också ett lämpligt ställe att smälta det faktum att man just fått sparken från tränarjobbet i Trelleborgs FF, efter endast ett halvår på posten och elva omgångar av Allsvenskan. 

Ole Mörk är besviken och angelägen att ge sin syn på skeendet, men han är också saklig och balanserad. Vi har hunnit fram till osten och rosévinet när han berättar om sitt sista besök i Trelleborg.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2001 (20 augusti 2001) och är skriven av .