Foto: Svenska spel

När svensk fotboll var glada i hatten

»Masse« var bäst, »Super-Mario« flitigast och Bosse ­Wålemark tröstlös när han skulle jonglera en boll ­genom ett bildäck. Offside minns tävlingen som ­sållade agnarna från vetet.

Tipshallen i Jönköping, den 14 januari 1995. Avgörandets stund var inne. Jonsereds Joakim Söndergaard ledde klart efter tre moment – fotbollsslalom, hinderbana och prickskytte. Enda möjligheten att han skulle missa titeln var om han åkte ut direkt i de avslutande »amerikanska« straffarna samtidigt som Umeås Steve Galloway vann deltävlingen.

Dramatiken ökade när Söndergaard missade sitt första försök, och växte sedan i takt med att Galloway gick vidare omgång efter omgång. Väl framme vid slut­straffen började Umeåanfallaren showa. Reglementet sade att spelarna fick max fem sekunder på sig att frakta bollen från mittlinjen in i mål, men Galloway var inte en man som gillade snäva ramar. Han rundade målvakten, trixade med bollen och valde sedan att teatraliskt långsamt driva den över mållinjen. Uppe i sekretariatet såg man mellan fingrarna med regelbrottet och utropade Galloway till segrare av 1995 års »Mr Hat Trick«.

Annons

– Det var för jävligt! säger tvåan Joakim Söndergaard i dag. Galloway tog säkert 20 sekunder på sig och slog mig med minsta möjliga marginal: 0,25 poäng. Men jag är inte bitter …

»Det var en annan tid, med mindre gravallvar. Elitspelare kunde få ledigt från sin klubb bara för att leka prickskytte.«

Det har gått 22 år sedan kalabaliken i Jönköping. Inomhus­tävlingen må ha varit ett jippo­evenemang, men ingen kan säga att de inblandade har glömt oförrätterna.

 

I början av 1980-talet muttrades det mycket om målfattiga matcher. Efter Bob Houghtons och Roy Hodgsons engelska revolution på 70-talet – med långbollar och extremt organiserat försvarsspel – ansågs underhållningsvärdet i svensk fotboll ha minskat dramatiskt. När Lars »Laban« Arnesson 1980 arrangerade en match mellan landslaget och ett snabbt hoprafsat presslag, för att pedagogiskt förklara vad han som förbundskapten taktiskt ville ha ut av spelet, slutade det med en ­händelsefattig 0–0-match. Publiken buade och tidningarna avfärdade spelet som tråkig »systemfotboll«. Laban svarade i vredesmod i Expressen: »Gå på hockey om ni vill se mål!«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?