Foto: Svenska spel

När svensk fotboll var glada i hatten

»Masse« var bäst, »Super-Mario« flitigast och Bosse ­Wålemark tröstlös när han skulle jonglera en boll ­genom ett bildäck. Offside minns tävlingen som ­sållade agnarna från vetet.

Tipshallen i Jönköping, den 14 januari 1995. Avgörandets stund var inne. Jonsereds Joakim Söndergaard ledde klart efter tre moment – fotbollsslalom, hinderbana och prickskytte. Enda möjligheten att han skulle missa titeln var om han åkte ut direkt i de avslutande »amerikanska« straffarna samtidigt som Umeås Steve Galloway vann deltävlingen.

Dramatiken ökade när Söndergaard missade sitt första försök, och växte sedan i takt med att Galloway gick vidare omgång efter omgång. Väl framme vid slut­straffen började Umeåanfallaren showa. Reglementet sade att spelarna fick max fem sekunder på sig att frakta bollen från mittlinjen in i mål, men Galloway var inte en man som gillade snäva ramar. Han rundade målvakten, trixade med bollen och valde sedan att teatraliskt långsamt driva den över mållinjen. Uppe i sekretariatet såg man mellan fingrarna med regelbrottet och utropade Galloway till segrare av 1995 års »Mr Hat Trick«.

Annons

– Det var för jävligt! säger tvåan Joakim Söndergaard i dag. Galloway tog säkert 20 sekunder på sig och slog mig med minsta möjliga marginal: 0,25 poäng. Men jag är inte bitter …

»Det var en annan tid, med mindre gravallvar. Elitspelare kunde få ledigt från sin klubb bara för att leka prickskytte.«

Det har gått 22 år sedan kalabaliken i Jönköping. Inomhus­tävlingen må ha varit ett jippo­evenemang, men ingen kan säga att de inblandade har glömt oförrätterna.

 

I början av 1980-talet muttrades det mycket om målfattiga matcher. Efter Bob Houghtons och Roy Hodgsons engelska revolution på 70-talet – med långbollar och extremt organiserat försvarsspel – ansågs underhållningsvärdet i svensk fotboll ha minskat dramatiskt. När Lars »Laban« Arnesson 1980 arrangerade en match mellan landslaget och ett snabbt hoprafsat presslag, för att pedagogiskt förklara vad han som förbundskapten taktiskt ville ha ut av spelet, slutade det med en ­händelsefattig 0–0-match. Publiken buade och tidningarna avfärdade spelet som tråkig »systemfotboll«. Laban svarade i vredesmod i Expressen: »Gå på hockey om ni vill se mål!«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?