På andra sidan miraklet

Fjorton spelare, åtta allsvenska omgångar och en handfull EM-platser. Under våren följde Offside Sveriges islänningar i jakten på de sista festinbjudningarna.

När jag sjunker ner på min stol på Swedbank Stadion i Malmö känns det som om tiden stått stilla i fem månader. Den 31 oktober stod jag på ståplatsläktaren och såg IFK Norrköping fira sitt första SM-guld på 26 år. Nu är det dags för allsvensk premiär mellan samma lag, och liksom inför mötet ifjol -skiner solen från en kall men blå himmel. Några minuter in i matchen står det också klart att planens bästa spelare är densamme som i höstas: Arnór Ingvi Traustason gör lite som han vill med Malmöförsvaret. Hans perfekt tajmade genomskärare förbi Kári Árnason -hittar Christoffer Nyman, som ger mästarna ledningen. När Malmö kvitterar är det efter att nyförvärvet Viðar Örn Kjartanssons löpning öppnat upp en lucka bakom Jón Guðni Fjóluson i Norrköpingsförsvaret.

Annons

– Traustason, Árnason, Kjartansson …

Jag tittar på min bänkgranne på pressläktaren. Han tittar på mig och fortsätter mumla:

– Hur många islänningar finns det egentligen i Allsvenskan?

Svaret på frågan är: fler än någonsin. Under premiär-helgen kommer hela elva islänningar att springa omkring på allsvenska planer. I Solna ska Runar Már Sigurjónsson ge Gif Sundsvall ledningen mot AIK efter att Kristinn Steindórsson slagit ett inlägg över -Haukur Haukssons huvud. I Falkenberg kommer Hjalmar -Jónsson att hjälpa IFK Göteborg att hålla nollan. Och på Tele2 Arena får Hammarbys isländska trio Ögmundur Kristinsson, Birkir Már Sævarsson och Arnór Smárason starta mot ett Östersund vars målvakt Haraldur Björnsson sitter på bänken. Siffran skulle dessutom ha blivit ännu högre om Logi Valgardsson i Örebro och Hjörtur Hermansson i IFK Göteborg varit tillgängliga för spel.

För dessa 14 islänningar är det inte bara en vanlig vårsäsong. Samtliga utom Hjalmar Jónsson har under det senaste året blivit uttagna i det isländska lands-laget, och flera av dessa befinner sig på gränsen till den EM-trupp som förbundskaptensduon Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson ska presentera om en dryg månad. Det innebär att spelarna har åtta omgångar på sig att bevisa att de förtjänar en plats i ett mästerskap som Island enligt logikens alla regler inte borde ha lyckats kvalificera sig till.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?