AFC United

Plötsligt i Väsby

Med en rik ordförande, en på pappret överkvalificerad trupp och en Champions League-inspirerad buss skulle Sveriges yngsta elitklubb gasa mot Allsvenskan. Vad fanns bakom den tjusiga fasaden?

En knallorange tvåvåningsbuss kör in på parkeringen vid Lötens idrottsplats i Uppsala. Den drar till sig uppmärksamhet, inte bara på grund av den skrikiga färgen. Bakrutan täcks av ett foto på Olympiastadion i Berlin och på bussens långsidor syns en fotboll bestående av åtta stjärnor – samma logotyp som världens bästa klubblagsturnering använder. Och så klubbnamnet förstås, i stora bokstäver: AFC.

Annons

I bussen sitter 419 allsvenska matcher. Dessa är fördelade på namn som Haris Laitinen, Yannick Bapupa, Sebastian Senatore, Richard Jansson, Saihou Jagne, Alagie Sosseh och Omar Jawo. Där sitter också unga spelare från Wales och England. Alla, förutom Bapupa, har värvats till AFC United inför den här säsongen. Deras uppgift är att ta laget från Division ett norra. Först till Superettan, sedan vidare till Allsvenskan. Så lyder visionen som AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm har målat upp.

Men inledningen på säsongen har inte gått som ordföranden tänkt sig. Bara en vecka före seriepremiären lämnade tränaren Valerij Bondarenko klubben efter ett utbrett missnöje bland spelarna. In kom Andreas Brännström, som med dåliga förberedelser inledde Division ett norra med två raka förluster. Han är redan pressad. Och kvällens motståndare, IK Sirius, har sex poäng och 10–1 i målskillnad.

– Okej, lyssna. Listen up!

I Lötens trånga omklädningsrum samlar Brännström spelarna för en sista matchgenomgång. Han säger åt dem att inte frukta Sirius, att de två inledande förlusterna…

Den här artikeln är låst. Lås upp och läs vidare!

Starta din prenumeration!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

Har du inlogg?

Prenumererar du med faktura?

Aktiver din inloggning!