Pojkarna från Brasilien

I Brasilien är unga fotbollsspelare råvaror i en storindustri. I Sverige är samma spelare en dröm om dribblingar, sambadansande supportrar och en snabb genväg till tabelltoppen. Offside har följt Afonso, Paulinho och Bosco – och turerna omkring dem – från Belo Horizonte till trerummaren på Södra vägen i Göteborg.

I Sete Lagoas går Paulinho Guará in i sitt gamla pojkrum. På väggen sitter affischer på »Super-Mario« Jardel och andra unga atacantes som gjort succé i Europa. Ovanför TV:n hänger bilden på Atlético Mineiros mästarlag från 1971 – Paulinhos pappa står på knä i främsta raden.

Paulinho tittar på fotot, vänder sig om och fäster blicken på flygbiljetten som ligger på sängen. Om några dagar ska han tillbaka till Göteborg och börja försäsongsträningen. Han tar upp biljetten och skakar på huvudet.

Annons

– Suécia?!

 

– Tar du Bosco i din, så tar jag Paulinho och Afonso i min.

Örgrytes klubbdirektör Mats Björklund och sportchefen Stefan Allbäck delar upp sina brassar på Landvetter.

Det är fredag kväll 17 januari 2003 och Öis-klacken har åkt till flygplatsen för att möta sina hjältar. En omgjord brasiliansk flagga i rött och blått är utrullad. Supporterklubben gjorde den  åt »Samba-Erik« Johansson efter att han vässat dribblingarna under ett år i brasilianska Bragantino. Nu har flaggan fått en annan innebörd.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?