Rikard Norling om att göra sig förstådd

Med uttalandet »Du är vacker som få!« till en kvinnlig TV-reporter startade han en debatt om vad man får och inte får säga till en journalist. Själv vet han att hans sätt att uttrycka sig inte går hem hos alla, och att han kan framstå som luddig och »lite smått korkad«.

Hur förbereder du ett »pep talk« inför en match?

– Jag planerar dem mer och mer. Jag ser det som ett skådespel. Det gäller att få ihop det man vill ha sagt med ett kroppsspråk, ordval och uttryck som engagerar spelarna. Jag stämmer också av med vår mentala coach. Han har ofta tankar på hur jag kan motivera laget, utifrån hans samtal med spelarna.

Annons

Så dina metaforer är genomtänkta?

– Nej. Och jag vet att de kan bli skitdåliga ibland. Men jag vågar och försöker i alla fall. Det är som när man lär sig nya språk. Det är lite pinsamt och man är rädd för att misslyckas. Men jag vågar, även inför match.

Vilken av följande är du mest nöjd med: »Vi vill se oss själva blomma, inte på något sätt hälla giftigt medel på deras blomma för att vinna«, »Alla är nyckelspelare, alla får symbolisera den här nyckelringen som nyckeln hänger på« och »Plötsligt hade jag fått en extra ryggkota till«?

– Alla är bra på sitt sätt! Men ryggkotan var fin, den är bland de bästa jag levererat.

Vad betydde den då?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?