Tao enligt Schwarz

Å ena sidan den lojala mittfältaren som kavlar upp strumporna och utan protest vandrar av planen efter utvisningen i VM 1994. Å andra sidan killen som löser biljett till månen och fyller bagageluckan med svärd och nunchakus. Offside jagade Stefan Schwarz jorden runt för att få svar: Vem är egentligen mannen vi kallat Gud?

Eftermiddagstrafiken i Cascais skapar långa köer, trots att turistsäsongen sedan länge är över och badorten avfolkad. Stefan Schwarz sitter bakom ratten i sin svarta Porsche och berättar hur han dagen innan blev utskälld när han skulle svänga av motorvägen på väg från Lissabon.

– Jag körde om en äldre man samtidigt som några bilar tog sig förbi honom i innerfilen så han blev instängd. Efter det jagade han mig, svängde in framför mig, prejade och tutade. Han var helt tokig. När vi stannade vid ett rödljus ville han att jag skulle veva ner rutan.

Stefan Schwarz skakar på huvudet. Jag kan inte låta bli att le från min plats i passagerarsätet. För en man som medvetet tog en utvisning för lagets skull i sitt livs dittills viktigaste match, mot Rumänien i VM 1994, och som när han såg det röda kortet bara hukade sig ner, kavlade upp strumporna och lugnt joggade av planen, måste en sådan vardagsexplosion framstå som helt oförståelig.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2009 (20 januari 2009) och är skriven av .