Upp till kamp

För fem år sedan firade de FA-cupsegern och trodde att den rika ägaren skulle göra laget till ett av de bästa i Premier League. I dag går de på division tre-fotboll och är livrädda för att Portsmouth FC ska gå under. Offside har följt ett gäng fans som bestämt sig för att rädda sin kärlek.

Det fanns en tid då parkeringen på The Wellington Sports Training Ground var fylld med Ferraris, Bentleys och Lamborghinis. En tid då landslagsmän som Sol Campbell, Nwankwo Kanu, Jermain Defoe och David James knallade över asfalten och in i omklädningsrummet där Harry Redknapp väntade med röd näsa och hett temperament. Det var på den tiden laget slog ut Manchester United på sin väg mot FA-cuptiteln, då Ronaldinho och Kaká kom till Fratton Park med AC Milan för att spela 2–2 i Uefa-cupen.

Det är bara fem år sedan, men känns som en evighet. Den här torsdagen i slutet av januari anländer Portsmouth FC:s spelare i trånga Volkswagen- och Fiatbilar för att träna inför ett bottenmöte mot Colchester i den engelska tredjedivisionen. Och truppens stora stjärna heter James Keene, inlånad från Elfsborg i en månad. Längre än så vet Portsmouth inte om de har råd att behålla honom. De vet inte ens var de ska träna nästa vecka.

Annons

Den här dagen är den sista på anläggningen som varit Portsmouths hem i drygt tio år. Klubben kan inte längre betala hyran. Ute på fotbollsplanen monterar en vaktmästare ner målställningarna. Vid trappan inne i klubbstugan har personalen staplat lådor med det som finns kvar av skor, tröjor och västar. I matsalen slevar kökspersonalen upp rostbiff, stekt potatis och bönor, en ledare sitter vid ett bord och bläddrar i Going Up – en bok om Portsmouths avancemang till högstaligan 1987 – och en spelare visar upp sin tallrik i matkön och ropar:

– Hey! Den sista måltiden då!

I ett angränsande rum på samma våning samlas sex reportrar för presskonferens. Skruvhål i väggarna skvallrar om de skrivbord som redan monterats ned och fraktats bort. Journalisterna tar istället plats på köksstolar som provisoriskt ställts ut i en halvcirkel runt managern Guy Whittingham – en legendar i klubben som gjorde 99 mål på 173 matcher i början av 90-talet.

– Okej, säger en reporter. Sista dagen på januarifönstret är normalt sett intensiv för klubbarna, men för dig var det lugnare än vanligt. Bara fem nya spelare på provträning, det är inte så mycket med tanke på att du redan haft 47 kontrakterade spelare i truppen i år.

Whittingham skrattar och undrar om det kanske är något slags rekord.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?