Ut ur skuggan

Den som vill infria pojkdrömmen om proffsliv i Europa bör ha exceptionell talang, en slipad agent och åtminstone en supersäsong i Allsvenskan bakom sig. Offside hängde på en svensk forward som valde att strunta i kravspecifikationen.

Den gängliga svenska anfallaren spejar ut över mattan som doftar ­härligt av solvarmt gräs. De svartgulklädda på ståplats vrålar och trummar konstant. Halsdukar spända som trumskinn sträcks mot himlen. Det är fullsatt, nästan 32 000 ­människor på arenan. Och varenda ­­­­­en för oväsen.

»Det här är något annat än Växjö«, tänker han där han sitter på hemmalagets bänk och trummar med fingrarna mot sitt ömma knä. Hade det inte varit för den där otursamma stämplingen på träningen hade han sprungit omkring där ute och sugit in ­bollar vid motståndarnas straffområde.

Annons

I den 75:e matchminuten, just som hans lag inleder den sista forceringen, är det ändå dags – tränaren vill chansa med svensken, trots att han är halv­skadad. ­Sorlet stiger några decibel när fjärdedomaren ­aviserar att nummer 9 ska in. Det stora starka nyförvärvet ­­­med de ljusrosa skorna gör en kraftfull rush in på ­planen. Speakern ropar »Frrrreddy …« och fansen, särskilt de på »Steeplatz«, vrålar »BORG!« med hårt »g« och ett sådant eftertryck att det spritter i bröstkorgen på Freddy.

I nästa ögonblick träder han in i den bubbla av ­koncentration som får fansens vrål att försvinna bort i bakgrunden. Freddy vinkar på bollen och pekar uppfordrande på den lilla gräsytan framför fötterna, men får inte mycket att arbeta med. Efter ett par resultat­lösa löpningar gnuggar han sin blankhala skalle mot tröjärmen. Solen är skoningslös. 38  grader enligt ­termometern, men det känns som 50 inne på planen.

På tilläggstid dyker en hörna upp, precis nedanför den kokande ståplatsen. Freddy gör en avledande ­cirkellöpning, rycker sig fri från sin försvarare och gör sig redo att trycka dit kvitteringsbollen. Elva dagar tidigare stångade han in det avgörande målet borta mot FC Saarbrücken, men i dag är leveransen sämre. Istället sticker Borussia Mönchengladbachs Håvard Nordtveit upp i en kontring och punkterar matchen. 0–2. När domaren kort därefter blåser av cupmatchen spricker bubblan och ljuden från läkarplats sipprar åter in i Freddy. »Aaaaaachen!« hör han fansen skråla. »Wir sind Alemannia Aaaachen!«

Freddy vandrar bort till planens andra svensk, den landslagsmeriterade Oscar Wendt, och sträcker ut handen. »Grattis«, säger Freddy. »Och lycka till nu i Champions League!«

Wendt lunkar av planen lätt framåtböjd, märkbart besviken över sitt en minut korta inhopp, medan Freddy dröjer kvar på planen. Rak i ryggen och med den uppblåsta bröstkorgen i vädret sätter han hand­flatorna över huvudet för att applådera Aachenfansen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?