Ut ur skuggan

Den som vill infria pojkdrömmen om proffsliv i Europa bör ha exceptionell talang, en slipad agent och åtminstone en supersäsong i Allsvenskan bakom sig. Offside hängde på en svensk forward som valde att strunta i kravspecifikationen.

Den gängliga svenska anfallaren spejar ut över mattan som doftar ­härligt av solvarmt gräs. De svartgulklädda på ståplats vrålar och trummar konstant. Halsdukar spända som trumskinn sträcks mot himlen. Det är fullsatt, nästan 32 000 ­människor på arenan. Och varenda ­­­­­en för oväsen.

»Det här är något annat än Växjö«, tänker han där han sitter på hemmalagets bänk och trummar med fingrarna mot sitt ömma knä. Hade det inte varit för den där otursamma stämplingen på träningen hade han sprungit omkring där ute och sugit in ­bollar vid motståndarnas straffområde.

I den 75:e matchminuten, just som hans lag inleder den sista forceringen, är det ändå dags – tränaren vill chansa med svensken, trots att han är halv­skadad. ­Sorlet stiger några decibel när fjärdedomaren ­aviserar att nummer 9 ska in. Det stora starka nyförvärvet ­­­med de ljusrosa skorna gör en kraftfull rush in på ­planen. Speakern ropar »Frrrreddy …« och fansen, särskilt de på »Steeplatz«, vrålar »BORG!« med hårt »g« och ett sådant eftertryck att det spritter i bröstkorgen på Freddy.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2012 (03 oktober 2012) och är skriven av .