Vart är ni på väg?

Under nio allsvenska säsonger har spelarna fått höra att de är dåliga, fattiga och tråkiga. En påse nötter som den geniförklarade tränaren år efter år gjorde underverk med. När så Pelle Olsson lämnade klubben bestämde sig lagets äldsta spelare för att ge skeptikerna en ny bild av Gefle IF.

Golvet gungar under fötterna på Anders Wikström. Färjan på väg från Grisslehamn i Roslagen till åländska Eckerö har just komm­it ut på öppet hav och den 31-årige mittbacken kämpar med att hålla balans­en när han vagg­ar in i ­restaurangen för att äta frukost. Han kväver en ­gäspning och betraktar sina lagkamrater. Så unga! För bara ett halvår sedan var Anders mest en i gänget, nu är han plötsligt äldst i ­truppen. Målvakten och ­lag­kaptenen Mattias ­Hugosson har lagt handskarna på hyllan, veteran­backen Daniel Bernhardss­on är numera bonde på heltid. Dessutom har Mikael D­ahlberg, ­Alexander ­Faltsetas och Jakob Orlov lämnat Gefle IF för andra klubbar. Det lag som nu är på väg till Åland för att tränings­spela mot IFK Mariehamn har 887 all­svenska matcher färre än den trupp som avslutade säsongen 2013.

– Måste vara något slags rekord, säger Anders.

Men det är inte därför båtresan är så speciell. För förs­ta gången på nio år ska laget spela match utan Pelle Olsso­n vid sidlinjen. Innan han bytte upp sig till Djurgården var Pelle både tränare och sportchef i Gefle. Ja, i mångas ögon var han till och med synonym med föreningen. Bandet till Gefle var så starkt att han förra året valde att hålla sin 50-årsfest på kansliet vid Strömvallen. Alla spelare var inbjudna. Mittfältaren Jonas Lantto skrev ett tal i toalettkön och fick lagkompisarna att kikna av skratt genom att inleda varje mening med typiska Pelleuttryck, som »vila i ytterzon« och »one channel attack«.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2014 (19 mars 2014) och är skriven av .