Carl Fhager om förhandlingar

Han har gjort mer än 200 internationella spelarövergångar som agent, är delägare i en stor advokatbyrå och rattar podcasten Förhandlingspodden.

Du menar att tystnaden är en underskattad teknik?

– Ja, definitivt. Säg att en klubb mejlar ett förslag med personliga villkor. Ibland kan det vara värt att inte svara på några dagar. Inte sällan blir den andra parten otålig och hör av sig på nytt. Ringer de och undrar vad som händer vet man att de är ivriga att komma i mål. Då tar man med sig det in i förhandlingarna. Det kan också vara en bra indikation på hur mycket spelaren betyder för klubben om de hör av sig en gång till innan man själv ens svarat.

Annons

Samtidigt riskerar du att framstå som oprofessionell och dryg.

– Ja, ska man köra den tysta förhandlingstekniken krävs det att man är medveten om att man har en stark position. Annars blir det löjligt.

Hur går du till väga i löneförhandlingar – vill du att den köpande klubben ska lägga det första budet?

– Först och främst måste jag vara påläst om lönestrukturerna i den aktuella klubben. Sedan vill man att initiativtagaren ska vara offensiv, så de får gärna lägga första budet. Helst vill man också att klubben är medveten om att andra klubbar är intresserade. Då både påskyndar det processen och ökar chanserna att vi får som vi vill.

Har du någon gång hamnat i situationer där du känt att »det blir bara löjligt om vi förhandlar, budet är redan så otroligt bra«?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?