Erik Israelsson om tajming

En »nummer tio-typ« för tankarna till en teknisk dribbler som styr det offensiva spelet med flinka fötter. Hammarbys bästa målskytt är något helt annat.

Är det sant att du kallas för »Magneten?«

Ja, det har dykt upp på slutet. Det var Birkir Már Sævarsson som tyckte att det passade mig eftersom bollarna sugs mot mig. Nu har det spridits till några andra lagkamrater, så det blir en del snack om det där. Men det sitter faktiskt rätt bra. Värre smeknamn kan man få i ett fotbollslag.

Aftonbladet utsåg dig till »Allsvenskans Paul Scholes« efter ditt hattrick mot Helsingborg. Känner du igen dig?

Annons

– Ja och nej. Han var väldigt bra på att komma in i boxen och hitta lägen. Hans avslut var också effektiva. Det där stämmer hyfsat in på mig. Men jag kommer aldrig att kunna säga att jag är lika bra som han var. Han gjorde också en del mål på avslut utanför straffområdet, något jag inte gör. Men det är ett väldigt smickrande epitet.

Hur tänkte du när du flyttades upp som »nummer tio« i Hammarby?

– Jag är verkligen ingen typisk »tia«, det tror jag alla som förstår fotboll kan se. Men jag hade testat några enstaka matcher i den rollen i Kalmar och i höstas ville Nanne att jag, Johan Persson och Philip Haglund skulle spela centralt tillsammans. Då blev lösningen att jag tog den offensiva rollen. Nanne visste att jag kunde vara effektiv när jag kom in i boxen, även om jag inte är världens snabbaste spelare.

Däremot borde du ha hyfsat bra tajming. Har du någon inspirationskälla gällande just tajming?

– Jag har alltid gillat Edgar Davids. Han var knappast spelaren som dök upp vid målsituationer. Men han hade bra tajming i närkampsspelet. En spelare som Tim Cahill tittar jag gärna på. Han är inte särskilt lång men otroligt skicklig på att dyka upp i farliga lägen och avsluta med huvudet eller på ­volley.

När upptäckte du att du ofta kom rätt till bollen i straffområdet?

– När jag började spela i Allsvenskan med Kalmar som 21-åring började bollen »dyka upp« i offensiva situationer. Tidigare hade jag mest utnyttjat den egenskapen defensivt, till exempel genom att nicka bort inlägg och hörnor och bryta uppspel. När det även inträffade i offensiven började lokaltidningsjournalister i Kalmar skriva att jag hade bra tajming. Då blev det på något sätt bekräftat.

Var utvecklingen en slump?

– Jag hade inte jobbat aktivt på den delen av spelet. Det är svårt att greppa varför det blev så. Men i grunden handlar det om spelförståelse och att vara beslutsam när bollen kommer.

SVT:s kommentator Glenn Strömberg brukar tjata om vikten av att »vara vaksam«, att man måste passa på när oväntade situationer dyker upp.

– Jag förstår vad han menar. Oavsett vilken nivå man spelar på finns det spelare som utmärker sig för sin tajming, någon som tänker snabbare än de andra. När läget dyker upp måste man hugga direkt på instinkt.

Hur tänker du inför en inläggssituation?

– Det första jag tänker på är varifrån inlägget kommer. Om min lagkamrat kommer djupt ner i planen blir det ofta en chipp mot bortre stolpen, medan tidiga inlägg ofta blir hårda mot första stolpen. Då gäller det att ta sig dit utan att tveka. Jag brukar sikta på att hitta en yta mellan ytterbacken och ena mittbacken.

Hur mycket anpassar du dig efter vilken spelare som slår inlägget?

– Man måste ha koll på vilka kvaliteter som ytterbackarna och yttermittfältarna har. I Hammarby har vi på sistone spelat mycket med Fredrik Torsteinbö som vänsterback. Eftersom han är högerfotad gäller det att vara kall. Han vänder ofta tillbaka på sin kant för att slå inlägget med sin rätta fot. Därför avvaktar jag med löpningen för att kunna komma med full fart bakifrån.

Annons

Pratar du och Fredrik om var du vill ha inläggen?

– Ja, men i takt med att jag har gjort mina mål har vi märkt att motståndarna anpassat sig genom att sätta press på Fredrik när han ska slå sitt inlägg. Dessutom försöker fler stänga ytorna som jag brukar söka upp. Då gäller det att hitta nya lösningar.

Hur då?

– Om de stänger min yta uppstår det ytor för andra spelare. Det är lika viktigt att jag fullföljer min löpning när bollen inte kommer dit som när den gör det. Beslutsamheten är det viktigaste.

Har du bäst tajming i Hammarby?

– Jag har inte bäst tajming på allt. Det finns säkert många som tacklar med bättre precision. Men i år har jag visat för den breda publiken att jag är farlig i offensivt straffområde när bollen dyker upp. När det kommer till inläggssituationer … Ja, där är jag faktiskt bäst!