Johan Orrenius: »Alkohol, kokain och tungt spelmissbruk. Det känns bekant«

I den här veckans fredagsbrev skriver Johan Orrenius om tre mejl till Paul Merson, Neymars Jesusklausul och »rörigt barnafödande«.

Jag mejlade Paul Merson i veckan. Tre gånger och till tre olika adresser. Ingen gick heller till Merson själv utan till personer som jobbar för honom. Jag bad om en intervju, men det lär jag inte få. Jag har inte ens fått något svar och räknar inte med det heller. Förutom att vara ett TV-nylle lever min gamla Arsenalhjälte numera på att prata för pengar: reklamjobb, after dinner speeches, tjusiga middagar med »Merse« som hemlig gäst efter en överenskommen summa.

Jag vet inte om The Guardian betalade för den här intervjun med honom?

Kanske inte ändå. Guardian är Guardian och Offside är Offside. Hur som helst ville jag prata med Paul Mersons om hans memoarbok Hooked. I den beskriver han sitt djupa spelmissbruk och jag hade faktiskt inte fattat att problemen låg så nära i tid. Merson har brottats med spelmissbruk i 36 år och spelade bort sin familjs pengar så sent som 2020. Han uppskattar att han bränt över sju miljoner pund hos spelbolagen. Under karriären hade han även problem med både alkohol och kokain, men enligt Merson var inget värre än spelandet. Till Guardian säger han att de bortspelade pengarna självklart svider, men ännu värre är all bortkastad tid. Det är riktigt deppigt att han knappt tycks ha några ljusa minnen från sin framgångsrika fotbollskarriär, han förknippar den så mycket med beroendet.

Alkohol, kokain och tungt spelmissbruk. Det känns bekant. Just den kronologiska problemordningen gällde också för den tidigare Örgrytespelaren Christian Lindström. Ett drygt år efter att Offside tog beslutet att säga nej till all spelreklam tillbringade jag en hel del tid med Christian Lindström. Han var då långsamt på väg tillbaka efter en på alla sätt helvetisk tid, både fysiskt och psykiskt.

I dag mår Christian bättre och vad det verkar tycks Paul Merson göra det också. Och pengarna Offside förlorar på att rata spelreklam känns fortfarande bra att vara utan.

 

Veckans …

… Nya nummer
Vårt, så klart! Offside nummer 5/2021 kom ut i veckan och mest uppmärksamhet fick faktiskt en sidotext där polisen »svarar« på reportern Fredrik Tillbergs frågor om villkorstrappan. Polisens sätt att kommunicera, eller inte kommunicera, har överhuvudtaget uppmärksammats den senaste tiden, bland annat i Journalisten.

Hela reportaget om villkorstrappan och den djupa spricka som råder mellan läktaren och Polismyndigheten kan läsas här: Upptrappning.

 

… Klubbreportage
För första gången i Offsides historia har vi skrivit långt om Örebro SK. Eller, journalisten och ÖSK-supportern Johan Cedersjö har gjort det, och även om mycket i texten är vemodigt är det en underbar skildring av klubben som Cedersjö själv benämner som Allsvenskans bortglömda mellanbarn.

 

… Seriebok
När vi var samer av Mats Jonsson. Är bara i inledningen men är den bara hälften så bra som föregångaren Nya Norrland får den gott betyg.

 

… Offsides podcast
Anders noterade att Manchester Uniteds Bruno Fernandes kände sig nödgad att både be om ursäkt och skriva ett slags manifest om sina drivkrafter efter en bommad straff i omgång sex. Eller om det snarare var spelarens PR-team som såg en chans att håva in lite stöd, kärlek och likes. Är det trycket i sociala medier som gör att spelare plötsligt måste be om ursäkt för misstag i matcher? Kommer man snart att betraktas som konstig om man inte gör det?

 

… Spelarbuss
Jag kan ju säga så här: Jag hatar inte att Karl »Kalle Kula« Andersson nu har tagit plats i studion som reseledare och domare. Uppfräschningen av bussen som innebär att jag och Anders numera kan tävla mot varandra samtidigt tycks ha landat väl hos lyssnarna. Och för min poängkolumn har den också inneburit ett lyft. »Positivt«, som Zlatan skulle ha sagt.

 

… Uppdatering från senaste numret
Spelfilmer om fotboll blir sällan bra. Men Ronnie Sandahl, intervjuad av Anders i Offside nummer 4/2021, tycks ha lyckats med sin Tigrar. Genomgående bra betyg och fyror i bland annat Aftonbladet, DN och Sydsvenskan.

 

… Poddintervju
Markus Rosenberg tog plats framför Olof Lundhs mikrofon och talade om sitt nya liv som agent. Väl värt att lyssna på och själv reagerade jag när Rosenberg pratade om hur viktigt det är att hans spelare har rätt mentalitet. Att de alltid vill vinna, alltid vill utvecklas, alltid vill nå sin fulla potential (min tolkning). Jag tänkte då på Simon Gustafson som jag har porträtterat i nya numret. Utrechts mittfältare är väldigt långt ifrån prat om att nå sin fulla potential. Han har av tränare ofta anklagats för att vara ambitionslös eftersom han inte dunkar näven mot klubbmärket eller nödvändigtvis letar efter nästa steg i karriären.

Har redan hunnit få några mejl från läsare som menar att Simon Gustafson verkar vara en udda fågel i proffsfotbollen. Kanske. Eller så är han en rätt vanlig 26-åring i en ovanlig bransch. Hur som helst var det ett av de mer intressanta porträtten jag gjort på länge. Hoppas att det märks under läsningen.

 

… Dokumentär
Premier League: När fotbollen förändrades. En brittisk produktion som sänds på SVT och som berättelse är den inte jättestark. Flera av de intervjuade ex-spelarna känns oinspirerade (särskilt Alan Shearer som är grund som ett fågelbad i sina reflektioner) och produktionen litar inte riktigt på att historien om Skys och Rupert Murdochs intåg håller hela vägen. Därför tröskar man ännu en gång Eric Cantonas Kung fu-spark på Selhurst Park och försöker addera spänning genom att fråga sig om uppstickaren Blackburn ska hålla undan för Manchester United 1995. Jag och många med mig vet nog redan svaret, men man tittar vidare ändå. För bilderna, referaten och den mysiga känslan i magen som infinner sig när man ser Graeme Le Saux springa runt med pösig matchtröja.

 

… Citat
»Det här med barnafödande är ju rörigt.« Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson apropå att lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf väntar tillökning i familjen. Janne har inte fel i sak, det ÄR rörigt! Men jag antar att förbundskaptenen här främst syftade på hans egen planering och mittbackens vara eller icke vara i VM-kvalmatcherna mot Kosovo och Grekland.

Förra landslagssamlingen var det Emil Krafth som skulle bli pappa. Han avvaktade först på hemmaplan, bestämde sig till sist för att ansluta till Aten där landslaget var och då satte förstås värkarna igång. Krafth fick följa sambon Linas förlossning via Facetime. Kommer han att ångra beslutet att han i slutändan prioriterade Grekland borta framför sonens födelse? Det kan bara Emil Krafth svara på. Personligen tycker jag att man bör passa sig för att tycka för mycket om privata angelägenheter där man som utomstående inte känner till alla detaljer, men det här är ofta ett ämne som engagerar. Minns bara Expressens Jens Liljestrands vädjande krönika till Andreas Granqvist under VM 2018.

 

… Offsideskvaller
Jag har köpt en ny mikrofon och ny inspelningsutrustning. Tanken är att den inte bara ska användas till att podda, utan även ute på fältet. Och detta mycket snart. Håll utkik.

 

… Motala AIF
En nyckelspelare fick inte ledigt från jobbet till toppmötet mot Nyköping (så kan det vara i division två) och då blev det storstryk mot Bissarna. Men en liten chans till uppflyttning finns fortfarande. Jag har tyvärr inte kunnat se Maif på plats sedan i början av sommaren, då jag och pappa var på östgötaderby, vilket mynnade ut i en liten text.

 

… Pressträff
Stefan Hector, chef för polisens operativa enhet Noa, mötte journalister i tisdags för att ge sin bild av det infekterade läge som råder. Man kan nog påstå att sprickan mellan Hectors gäng och supporterläktarna inte direkt tätades. Fredrik Tillberg var där och skrev en rapport.

 

… Klausul
Enligt spanska El Mundo får Neymar fem miljoner kronor extra i månaden av PSG för att inte prata för mycket om sin kristna tro. PSG vill skaffa nya supportrar över hela världen och pingstvännen Neymar, som tidigare bland annat synts i ett pannband med texten »100 procent Jesus«, kände uppenbarligen att han behövde lite mer deg att röra sig med.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 1 oktober 2021.

Annons