Johan Orrenius: »Annars är risken att man blir ett med sin prestation«

I denna veckas fredagsbrev skriver Johan Orrenius om prestationskrav och resultatpress inom fotbollen och journalistiken.

Ahmed Yasin tröstmålade mot Kalmar för ett redan avsågat Örebro i måndags. Efter en lång skadefrånvaro var han tillbaka och även om målet inte hjälpte ÖSK ett skvatt var det tydligt hur mycket det betydde för Yasin. För Nerikes Allehanda berättade han att han bakom sig hade »nio månader av helvete, av depression«.

Ett par dagar tidigare hade Helsingborgs Dagblads prenumeranter kunnat läsa om Landskronas anfallare Erik Pärsson, som naket och modigt berättade om sin kamp mot psykisk ohälsa. Själv intervjuade jag nyligen den tidigare Mjällbymålvakten Jesper Johansson (han kan höras i del 2 av ljudreportaget Sista utposten) som 25 år gammal valde att sluta med fotbollen. Han mådde för dåligt av resultatpressen och prestationskraven.

 

Fler skickliga fotbollsspelare (Richard Magyar, Ivo Pekalski, Simon Thern) har tidigare berättat om perioder av mörka tankar och dåligt mående. På Offside känner vi till andra exempel, men långt ifrån alla är bekväma med att prata om det öppet.

Frågan jag ställer mig är om fotbollsspelare generellt sett mår sämre i dag – eller om det bara har blivit mindre stigmatiserat att lyfta ämnet. Kanske ska man inte ens ställa dem mot varandra. Jag tror hur som helst att dagens elitspelare på många sätt spelar under större tryck än tidigare generationer, och i många fall från en tidigare ålder. De betalas förstås betydligt bättre. I gengäld förväntas de vara »professionella« i alla lägen: prestera på matcherna, träna hårt, ät nyttigt, spola kröken, sov ordentligt, ta hand om kroppen, bjud inte på några skandaler, ta gärna ställning i politiskt laddade frågor men säg för fan heller inget som kan reta upp klubbledningen.

Gör du en kass match kan det också vara klokt att undvika sociala medier och efter nästa träning ska din kassa match brytas ner i personlig statistik. Så många »key passes« hade du, så många dueller förlorade du, så få maxlöpningar in i straffområdet stod du för.

 

Vi mäter prestationer inom journalistiken också. Som vi mäter. Hur många läsare fick min senaste text? Hur lång lästid hade den? Hur många nya prenumeranter drog den in? Och nästa artikel – vilken marknadsstrategi ska vi ha för att den ska få så bra spridning som möjligt.

Det är en utmaning att behålla lusten (som åtminstone i mitt fall är grunden till lyckade jobb) i det där. Jag tror också att en fotbollsspelare har större chans till utveckling och framgång om hen lyckas behålla så mycket som möjligt av sin ursprungliga kärlek till sporten. Och åtminstone ha något sammanhang där man inte bedöms efter hur det går på jobbet. Annars är risken att man blir ett med sin prestation.

 

Jag låter Joel Cedergren få sista ordet här. Minns ni honom? Han nominerades till Årets tränare 2018 efter en stark säsong med Gif Sundsvall. Året efter var hyllningar utbytta mot burop och Cedergren fick sparken. Ytterligare ett år senare sade han så här i podcasten Möt fotbollstränarna:

»Första tiden var det en del sorg. Sedan började jag fundera på varför det här var så tungt. Vad var det som skapade en sådan tomhet? En del av svaret är att jag identifierar mig väldigt starkt med att vara tränare. Jag blev tränare, och bekräftelsen och uppmärksamheten jag fick blev en del av mitt välmående. När det försvann blev det tomt och jag blev ledsen. Det har varit en lärdom längs vägen, vem är jag utan att vara fotbollstränare? Att jag är mycket större än vad någonsin en roll som fotbollstränare är – det har tagit tid att komma fram till det.«

 

Veckans …

… Lokalgranskning
Offsides reporter Fredrik Tillberg skrev tidigare i år ett reportage om den minst sagt stökiga division ett-klubben Linköping City. Det blev inte lugnare under hösten. I veckan avslöjade Corren hur flera utländska spelare inte fått betalt och ibland inte haft råd till mat. Corren har även tagit del av chattkonversationer mellan ledarna där sportchefen Tore Eliasson liknar lagets omklädningsrum vid ett »afrikanskt flyktingläger«. City spelar i tvåan nästa år. Inte många spelare från i år lär vara kvar då.

 

… Motala AIF
En poängs ledning inför sista omgången. Vinst mot IFK Eskilstuna på söndag och det är hej då division två. Vi ses på Idrottsparken, pappa.

… Sportmurvel
Han har en förmåga att ofta leta sig in här, Olof Lundh. Men fan vad bra han har var med mikrofon och frågor under sina dagar i Qatar. Peter Schmeichel kunde inte dölja sin irritation när Lundh ställde helt rimliga frågor om danskens ambassadörskap för VM. Självaste VM-chefen var inte heller särskilt förtjust när Lundh satte igång.

 

… Hemskickning
Lundh kunde åtminstone göra sitt jobb i Qatar. Värre var det för norska NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Gharbani (som planerat en intervju med en regimkritiker). Duon greps, förhördes av polis och fick efter 36 timmars inlåsning lämna Qatar. Enligt VG då utan kameror, datorer och mobiltelefoner. Pressfrihet?

 

… Offsides podcast
Vilken guldjagande allsvensk spelare medgav en aning motvilligt att han just nu läser George Orwells samlade essäer? Det vet den som lyssnade på veckans avsnitt.

 

… Poetiska psykning
Inför helgens slutomgång ser det ut att bli en målskillnadsaffär om seriesegern i Division 2 Norra Götaland. Oddevold har greppet, men jagande BK Forwards målkung Josef Ibrahim skickade genom Nerikes Allehanda en snitsig passning till Uddevallalaget: »Jag hoppas att nerverna går väldigt djupt in i deras själ.«

 

… Bok
Läste ut förre vänsterledaren Jonas Sjöstedts memoarer. Välskriven och stundtals intressant, men det blir lite tröttsamt att Sjöstedt hela tiden är så perfekt. Han jobbar stenhårt, hjälper hemlösa och flyktingar, hämtar på förskolan som en jämställd pappa och hinner dessutom med att baka bröd till sina medarbetare. Har jag bakat bröd till Anders någon gång? Icke. I tisdags (möjligen inspirerad av Sjöstedt och känslan av att jag borde anstränga mig mer som kollega och vän) överraskade jag dock med att dyka upp med finkaffe på morgonen. Just den dagen var Anders sen till jobbet. Finkaffet var iskallt när han väl dök upp.

 

… Spelarbuss
Ska man behöva ha koll på Tom Cruises karriär för att lista ut veckans resmål? Ja, tydligen. Jag kämpar på och glädjande är att ni är allt fler som lyssnar.

 

… Övergång
Till slut blev Fotbollssveriges avslöjarkung själv en »bomb«: Daniel Kristoffersson byter Expressen mot Aftonbladet och det är ingen liten förlust för min gamla arbetsplats.

 

… Kontrast
Mitt i all turbulens kring Barcelonas krisande herrlag har kanske någon missat hur det samtidigt går för damlaget. Här snackar vi överlägsenhet: 33 poäng av 33 möjliga i ligan med målskillnaden 68–3. 12 poäng av 12 möjliga i Champions League med målskillnaden 15–1. Kom inte till Fridolina Rolfö och beklaga dig över intern konkurrens.

 

… Tuffa start
0–2 hemma mot mittenlaget Swansea i Poya Asbaghis första match som manager för Barnsley i engelska andraligan. Mest anmärkningsvärt var kanske bollinnehavet: 21 procent för Barnsley, 79 för Swansea.

 

… Roy Keane 2.0
»Till skillnad från människor pratar hundar inte skit«, sa den koleriske irländaren en gång i en hyllning till sina fyrbenta vänner. Keane hade rätt i sak, men citatet var också märkligt eftersom hundar – enligt min erfarenhet – inte snackar alls. I veckan tog Zlatan Ibrahimović över stafettpinnen/hundbenet när han i en intervju med The Guardian slog fast: »Man attackerar inte en hund som inte kan prata.«

Vill så gärna träffa de där verbala jyckarna som Keane och Zlatan tycks ha tillgång till.

 

… Lockbete
Mattias Göransson, Offsides pappa och tidigare chefredaktör, gör skribentcomeback i numret som nästa vecka når butiker och prenumeranter. Efter Palmemordsutredning, ubåtsgranskningar och Estoniabevakning får han nu äntligen ta sig an ett riktigt knivigt ämne: IFK Göteborg hösten 2021.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 26 november 2021.

Annons