Johan Orrenius: »Det är bara något äckligt över hela industrin«

Skuggade klubbmärken, »unika« tröjor för speciella tillfällen och bortaställ på hemmaplan. I veckans Fredagsbrev skriver Johan Orrenius om den urspårade tröjindustrin.

Ingen Malmö FF-supporter var särskilt nöjd efter att laget inlett Champions League-jakten med en knapp 3–2-seger hemma mot isländska Víkingur. Somliga hade varit ännu mer irriterade tidigare på dagen, då föreningen lanserade sitt nya bortaställ: European Nights. Fotbollströjor har alltså namn nuförtiden. Mest lät det som en liveplatta med Toto från tiden då Jonas Wirmola härjade i MFF:s backlinje, men enligt presentationen var det en hyllning till minnesvärda cupkvällar.

Det var nu inte namnet som retade upp folk, utan utseendet. Mörk med chockrosa loggor och detaljer, och ett klubbmärke så skuggat att man behövde Tom Prahl-kisa för att se det. »Varje gång vi släpper en ny matchtröja så blir det olika typer av reaktioner«, kommenterade MFF:s Anna Nordström Carlsson till Kvällsposten på felfri marknadschefssvenska.

Protesterna mot European Nights (för endast 899 kronor kan den bli din) syntes även på läktaren under matchen mot Vikingúr. Gott så. När spelare kommer och går utan att man riktigt hinner lära känna dem får man som anhängare försöka skydda det som skyddas kan. Klubbmärke och matchtröja hör definitivt till den kategorin.

Svenska tröjlanseringar som landat snett har vi förstås sett tidigare. Inför säsongen 2017 presenterade till exempel Elfsborg en ny matchtröja vars färg drog åt mandarinhållet och dessutom syntes ränder. Elfsborg i randigt? Supportrarna rasade och den gången fick det effekt: Elfsborg drog tillbaka den nya tröjan och klädde A-laget i fjolårssäsongens istället.

Internationellt har det spårat ur för längesedan. Fina landslag med klassiska ställ uppträder i enfärgat (jag känner alltid hur jag liksom tappar geisten varje gång Sverige lufsar ut till landskamp i helgult). Arsenal spelar i reservtröjor på hemmaplan och Milan tar emot Bologna i ett fjärdeställ så gräsligt att man behöver skölja ögonen efteråt.

Men huruvida det är snyggt eller fult är egentligen inte poängen. Det är bara något äckligt över hela industrin. Man tar fram »unika« tröjor för speciella tillfällen och använder vackra ord för att förklara varför just det här klädesplagget är helt nödvändigt. När det så klart främst handlar om att sprida varumärke och tjäna pengar.

Brentford gick mot strömmen i år när man aviserade att man inte tänkte byta matchtröja till kommande säsong. Skälen var hållbarhet och att klubben inte ville attackera fansens ekonomi ännu hårdare. Opportunistiskt? Kanske det. Jag blev glad i alla fall. På motsatt sida fanns italienska Venezia som under den gångna säsongen lanserade fyra olika tröjor. Svinsnygga allihop. Många delningar på sociala medier. Alla sålde slut. Och ser du en cool katt i en sådan där svinsnygg Veneziatröja på någon uteservering i sommar, kolla gärna om vederbörande verkligen håller på klubben. Sedan kan du beklaga att Venezia slutade tvärsist i Serie A i våras.

Men det var kanske inte det som var det viktiga?

 

Veckans …

… EM-resenärer
Offsides reporterduo Fredrik Tillberg och Daniel Nilsson är nu på plats i England. Följ dem för dagliga rapporter om mästerskapet i allmänhet och Sveriges landslag i synnerhet. Efter EM kommer dessutom ett fett reportage på offside.org.

 

… EM-bästisar
Jag åkte till Uppsala för att träffa landslagskompisarna Nathalie Björn och Filippa Angeldahl samt för att berätta historien om ett av Sveriges bästa flicklag någonsin: Vaksalas 97:or. Både Björn och Angeldahl spelade där, liksom Lyonmålvakten Emma Holmgren. Andra spelare från flicklaget (som spöade både äldre motståndare och jämnåriga killar) hamnade i Damallsvenskan, Elitettan eller i andra sporters landslag.

Reportaget finns med i kommande nummer av Offside men kan av digitala prenumeranter läsas redan nu: 97:orna från Vaksala.

 

… Motala AIF
Sommaruppehåll i Ettan. Vi avslutade med 0–3 hemma mot Piteå och har dessutom åkt ur cupen efter förlust mot Husqvarna. Illa, illa. Men just Husqvarna har jag ett gott öga till eftersom det var den oefterhärmlige Issa Iskandersklubb.

 

… Offsides podcast
Jag sörjer Mikael Ymers utveckling och kommer in på ofolkkära idrottare. Dessutom: Tomas Brolin på Sea World och David Healy som kvalkung.

 

… Bonusavsnitt
I morgon (lördag) släpper vi ett extraavsnitt av podden, bara om EM.

 

… Revidering
Före Superettans säsongstart gissade jag att inget av de tre från Allsvenskan nedflyttade lagen (Östersund, Halmstad, Örebro) skulle gå upp direkt. Och då kändes serien inte direkt superstark. Men HBK klarar det kanske ändå, om man håller nerverna i styr. Toppar tabellen just nu.

 

… Fall
Inte nog med att klassiska Bordeaux åkte ur högstaligan för första gången sedan 1991. I veckan kom beskedet att de på grund av sin kaotiska ekonomi tvångsnedflyttas ytterligare en division.

 

… Fråga
Om ett pressat Malmö FF tappar poäng mot Varberg i helgen – överlever Milos Milojevic?

 

… Guldjägare
Peter Gerhardsson säger gärna och ofta att han framför allt önskar en EM-framgång för spelarnas skull. Inte så att jag tror att han ljuger, men nog fan har förbundskaptenen goda skäl till att själv äntligen få bli en vinnare. 1982 spelade Gerhardsson i Hammarby när laget tappade 2–1 till 3–4 i SM-finalen mot IFK Göteborg. 1989 spelade han i Vasalund när laget i sista omgången missade allsvensk uppflyttning på grund av tappad poäng mot Luleå samtidigt som Bajen öste in tillräckligt många mål mot Karlstad. 2012 ledde han Häcken när laget i sista omgångarna tappade guldgreppet och slutade tvåa. Och så Sveriges straffdrama i OS förra året på det. Peter Gerhardsson vet hur det känns att nå nästan ända fram. Dags att testa en ny känsla nu.

 

… Ministeroro
Idrottsminister Anders Ygeman är bekymrad över Allsvenskans status. Det här är en stor fråga där klubbar är stressade samtidigt som de måste rätta sig efter den föreningsdemokrati som råder i Sverige.

 

… Låt
Telegraph Road med Dire Straits.

 

… Offsideskvaller
Anders har varit och sett sitt älskade Pearl Jam. Före resan till Köpenhamn tvingade han mig att genomföra ett Pearl Jam-quiz som jag knappt fick godkänt på. Försökte rädda mig med en vits:
– Vilken känd tränare gillar Pearl Jam mest?
– Vet inte.
– Erik ten Hag.

 

… Förvarning
Nästa vecka gör Fredrik Tillberg debut som Fredagsbrevsskrivare. Direkt från EM. Missa som sagt inte hans och Daniel Nilssons äventyr där.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 8 juli 2022.

Annons