Johan Orrenius: »Det jag har saknat som lyssnare är att få vara med när saker sker«

Snart i dina öron: en »jävligt spännande« skildring av den allsvenska hösten. I den här veckans fredagsbrev skriver Johan Orrenius om att byta ut pennan mot en mikrofon.

Jag håller på med ett ljudreportage. Det har jag aldrig gjort tidigare, inte Offside heller. Miljön för reportaget är allsvensk höst. Tanken är att det ska bli tre delar där den första blir tillgänglig för lyssning den 11 november.

Sedan jag började på Offside 2012 har ljud tagit allt större plats i många medier vars grund är text och bild. Det beror förstås på publikens vanor (se dig omkring på bussen, spårvagnen eller i tåget: hur många sitter med örongångarna fria?) och på teknisk utveckling. Vi har kört på med Offsides podcast sedan 2014 och i år har den fått sällskap av prenumerantpodden Spelarbussen. Vi har även läst in flera av våra reportage i efterhand. Det här är något annat.

För den som gillar sport och ljud finns i dag mycket att välja på. Det är alla poddar förstås och jag har själv stor behållning av många av dem. Det är intervjupoddar, supporterpoddar, snackpoddar. Proffsen på Radiosporten (Alexander Lundholm, Susanna Andrén, Richard Henriksson m.fl.) är även skickliga på det dokumentära anslaget och jag rekommenderar alla att ta del av deras produktioner. Men i stort sett utgår de alltid från något som redan har hänt. Det jag har saknat som lyssnare är att få vara med när saker sker. Att få vara med när människor blir besvikna, lyckliga eller förvånade. Att inte vara säker på hur storyn slutar när man trycker på play.

De flesta av våra reportage i magasinet har ambitionen att skildra en människa eller ett lag under en laddad period. Så försöker jag göra här också, fast nu med mikrofon istället för penna. Det är både svårt och tidskrävande, men väldigt spännande. Gud, det här börjar låta som ett pressmeddelande. Jag formulerar om: Det känns jävligt spännande.

Som det ser ut nu kommer den första delen i reportaget att vara tillgänglig för allas öron. Men är man intresserad av rubbet gör man bäst i att vara prenumerant. Bli det om du inte redan är det.

 

Veckans …

… ÖSK-pop
Förlust i länsderbyt mot Degerfors och på väg ner i Superettan. Men mitt i Örebromisären har en av lagets mer engagerade supportrar, Johannes Räihä, släppt en riktigt fin popplatta. Räihä kommer från tågknutpunkten Hallsberg, bor i Stockholm men verkar ofta längta hem till Närke. Om jag bara kunde bli naiv igen heter skivan.

 

… Motala AIF
En högdramatisk avslutning väntar i Division 2 Södra Svealand. Maif är en poäng bakom Södertäljeklubben som låter som en gymkedja: United IK Nordic. Samtidigt skakas Maif av en lokal skandal (well) efter att en av spelarna olovligen spelat futsalmatch på fritiden. Maif rev omedelbart kontraktet och när Motala Tidning frågade Maiftränaren Martin Axén om det ändå inte går att kombinera fotboll och futsal kom en rejäl sågning av den kvicka inomhussporten: »Det är tredje och fjärde klassens fotbollsspelare som spelar futsal.«

 

… Ommöblering
Vi hade kommande nummer färdigplanerat när Anders plötsligt fick en spännande möjlighet att skildra en annorlunda vardag för ett av våra utlandsproffs. Det är bökigt och jobbigt att planera om ett nummer när det närmar sig lämning, men bäst story vinner och resultatet kommer att bli bättre nu. Vi skickar nästa nummer, årets sista, till tryck den 15 november. Säkra din prenumeration här!

 

… Offsides podcast
Anders har läst om Javier Hernández identitetskris och jag har läst Jonas Erikssons självbiografi.

 

… Tips
Säg inte »Vi kanske kan ha vår egen lilla Halloweenfest här hemma?« till en krasslig och söndergråten sjuåring som just förstått att hon missar sitt livs första Halloweenparty.

 

… Mod
Jesper Karlström, numera i Lech Poznan, berättade för Olof Lundh om sitt tidigare spelmissbruk. Stark lyssning, men också fint när Karlström förde fram att han fick så mycket hjälp av Djurgården (där han spelade tidigare). Man hör ofta om klubbar som bara betraktar spelare som handelsvaror och brickor i ett spel. Här fick man snarare bilden av en omtänksam arbetsgivare som såg människan i första hand.

 

… Bajenröra
Hammarby besegrade Östersund med 4–3 i en svängig och dramatisk match. Avgörande målet satte Akinkunmi Amoo på straff. När Bajenkaptenen Darijan Bojanic (som tidigare i matchen bränt en straff) efteråt förklarade hur det kom sig att Amoo fick förtroendet var det inte alldeles lätt att hänga med i svängarna.

Så här sade Bojanic: »Mohanad [Jeahze] var sugen men jag tog bollen av honom direkt för att jag skulle ge den till Mads Fenger. Jag litar på Fenger mest. Sedan sa Björn [Paulsen] att jag skulle ta den igen. Då tänkte jag ok. Sedan kom Gurra [Ludwigson] fram och sa att Amoo var jävligt sugen. Då till slut gav jag den till Amoo. Om han är så jävla sugen får han ta den. Jag pussade honom på pannan och sa lycka till.«

 

… Winsth
IFK Värnamo vände 0–2 till 3–2 mot Falkenbergs FF och är snart i Allsvenskan. Och jag tänker på Freddy Winsth, som aldrig spelat för någon annan klubb och som såg sina talangfulla kompisar lämna Värnamo för större scener. Simon Thern, Viktor Claesson, Loret Sadiku, Niklas Hult, Joseph Baffo. Winsth var han som blev kvar. Han blev aldrig rik eller berömd, men just nu vill han nog inte vara någon annanstans än på Finnvedsvallen.

 

… Nötter
Bengaltennisen mellan vissa AIK- och MFF-supportrar efter toppmatchen i Malmö. Jag har sett bengaler slungas fram och tillbaka flera gånger tidigare och det har varit illa varje gång, men med konflikten om villkorstrappan som fond var det nog extra många klubbledare och supportrar som svor denna gång.

Simon Bank skrev bra om de tråkiga scenerna.

 

… Spelarbuss
Anders verkade vara nere för räkning när han plötsligt tycktes få tillgång till en ny vrå i sin egendomliga fotbollshjärna. Jag har hittat en mer stabil nivå sedan Karl »Kalle Kula« Andersson klev in som reseledare/domare – men det kommer inte att räcka om jag vill ta hem maratonmatchen.

Spelarbussen kan man lyssna på som Offsideprenumerant. Det kostar alltjämt 39 spänn i månaden. Mycket kvalitetstid, ingen bindningstid.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 29 oktober 2021.

Annons