Anders Bengtsson: »Det var dillkött och potatis på menyn den dagen«

För små kulor i Håkan Milds glasskiosk, arga mejl till Silicon Valley och inspelningar från ryska bordellhotell. I veckans Fredagsbrev summerar Anders Bengtsson nio år av Offsides podcast.

I morgon är det den 21 januari. Förutom att vi säger grattis till Fulhams gamle högerback Moritz Volz som fyller 40 år, är det på dagen nio år sedan Johan och jag släppte vårt första avsnitt av Offsides podcast.

Efter den första inspelningen åt vi en lunch på Järntorget i Göteborg. Jag tror det var dillkött och potatis på menyn den dagen. Vi drack varsin lättöl till och var osäkra på om det vi nyss hade spelat in var tillräckligt bra. Johan hade pratat om en lunch med Lars-Åke Lagrell på Ikea, jag om Glenn Strömbergs vrålande som expertkommentator. Men vi fick väl testa. Filen skulle klippas och läggas ut. Inne i lokalen visade restaurangens TV Australian Open. Schweizaren Stan Wawrinka och kinesiskan Li Na vann i Melbourne 2014.

När jag lyssnar på »Piloten« i dag rodnar jag. Vi låter så unga. Vi är forcerade och jag vet att vi satt där vid mikrofonerna med manus som vi försökte följa utan att det skulle skina igenom. Jag hör nervösa skratt. Men jag hör också att vi har kul. Och det var nog det som gjorde att vi spelade in ett andra avsnitt, sedan ett tredje. Vi tyckte att det var roligt.

Åren gick. Lyssnarna blev fler. Offside började tjäna några slantar på sponsorerna, våra chefer var inte längre så skeptiska till att vi lade tid på att sitta och prata om Johans pappas Motalaslips och om gången då jag hittade på en historia om ensamma affärsmän i en hotellbar i Perth. Johan blev pappa, jag fick mitt andra barn, Johan berättade om när han bajsade på sig under en intervju med Kajsa Bergqvist och jag pratade om min ilska när Håkan Milds glasskiosk serverade alldeles för små glasskulor. Johan fick sitt andra barn och gifte sig. Fotbollshjältar dog. Jag refererade till The New Yorker. Fotbollsfilosofiska rummet lanserades, Spelarbussen dök upp, »Hatten, hatten, lappen« försvann. Inspelningar sket sig, filer försvann, ljud blev dåligt, mikrofoner kastades i marken och arga mejl skickades till Podomatic i Silicon Valley. Vi åkte till Ryssland och gjorde poddar från ett bordellhotell, spelade in avsnitt från New York, Taipei och Aten. Och från Magnus »Turbo« Svenssons elfirma utanför Falkenberg.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Publicerad 20 januari 2023.
Anders Bengtsson, Fotbollsmagasinet Offside
Annons