Johan Orrenius: »Du ska fan inte vara nöjd med en hörna mot Bernhardsson«

Johan Orrenius funderar över allsvenska bönder.

Jag träffade den kontraktslöse Sam Larsson för ett par veckor sedan. Vi skojade lite om att han förmodligen höll på att slå världsrekord i antal träningar med en klubb (IFK Göteborg) utan att formellt tillhöra den. Sam berättade att han ofta har kunnat vara sitt vanliga offensiva jag på passen, men att han ibland också – på matchförberedande träningar – har låtsas vara en allsvensk motståndare.

– Jag har spelat vänsterback när det har behövts, sade han. Och det är inga problem. Behöver jag låtsas vara … vad fan finns det för vänsterbackar i Allsvenskan? Nu kom jag inte på någon bara för det.

– Pierre Bengtsson? föreslog jag.

Sam blev tyst för ett ögonblick. Sedan log han.

– Nu kom jag att tänka på han ytterbacken som spelade i Gefle förr. Han som var bonde. Vad hette han?

– Daniel Bernhardsson. Allsvenskans sista bonde.

– Bernhardsson! Jag kan fortfarande höra hur Stahre lär nät vi mötte dem förra gången jag spelade i Blåvitt.

Så höjde Sam Larsson rösten och imiterade, förvånansvärt bra, Mikael Stahres svordomstäta stockholmstugg:

– »Sam Larsson, du ska fan inte vara nöjd med en hörna mot Bernhardsson – han har fan grisar och kor hemma! Du ska förbi varje gång! Det är en jävla bonde du möter, han är inte ens fotbollsspelare. Grisar och kor hemma!«

 

Förmodligen lyckades jag kasta fram Bernhardssons namn så snabbt eftersom jag märkligt nog tänkt på honom nyligen. Detta skedde efter att jag läst hur AIK:s back Alexander Milosevic anklagat Djurgårdens forward Victor Edvardsen för att vara en »bonde i huvudstaden«. Det ledde i sin tur till att Sportbladet lät Edvardsen göra »Stora bondetestet«. Testet levde inte upp till sitt namn då det bara visade sig bestå av en enda fråga: Vilka är de fyra sädesslagen? Edvardsen kunde varken råg, korn, havre eller vete. Han gissade på »mjöl kanske?« och det var väl inget vidare, men så är han heller inte uppväxt bland åkrar och traktorer. Edvardsen kommer från Göteborg, Sveriges näst största stad.

USA-proffset Robin Jansson kommer så vitt jag vet inte heller från en gård, utan är uppvuxen i dalsländska Bengtsfors. Ändå kallade roade lagkamrater honom för »Bonden« när han gjorde succé i AIK 2018. I fotbollskretsar har bonde alltså inget med lantbruk att göra, och i vissa stockholmares ögon tycks man leva upp till titeln så länge man kommer från en mindre stad än deras. Därför kan också Djurgårdensupportrar ibland synas i t-shirts med trycket »Hej bönder!« när de spatserar gatorna på väg till bortamatch i Kalmar, Borås eller Varberg. När webb-TV-programmet 08 Fotboll utser »Veckans bonnjävel« kan den föga smickrande utmärkelsen till och med gå till någon innanför tullarna, så länge personen gjort något töntigt/pinsamt/klandervärt.

Daniel Bernhardsson var bonde på riktigt. Och det fanns inget pinsamt över hans fotbollskarriär. Han var med om att ta Gefle IF från division ett till Allsvenskan där han gjorde nio raka säsonger. När han efter 387 matcher tackade för sig 2013 var Gefle fortfarande ett allsvenskt lag. Traktorkeps av!

Och vad gäller Sam Larsson får ni läsa mer om honom i nästa nummer av Offside.

 

Veckans …

… Motala AIF
Första krysset för säsongen kom hemma mot Täby i förra omgången. Nu lördagsmatch borta mot FC Stockholm Internazionale. Om den unga 08-frifräsaren skrev Marcus Lundblad-Joons ett läsvärt reportage hösten 2020. Då låg klubben i tvåan. Jag kämpar fortfarande med att inte fnissa åt namnet.

 

… Icke-skräll
Peter Gerhardssons EM-trupp var fri från överraskningar. Hur hans startelva ska se ut i EM-premiären är däremot svårare att gissa. Jag är för övrigt just nu på en reportageresa som har lite med mästerskapet att göra.

 

… Förbundskaptensnotering
Janne Andersson har med rätta fått beröm för sitt sätt att handskas med medierna under sin tid som förbundskapten. Men börjar pressen ändå tära på honom nu? Syrliga passningar till journalister och raljanta svar på frågorna har blivit allt vanligare på senare tid.

 

… Hål
Det känns bara så fel att Pontus Jansson, med en strålande Premier League-säsong bakom sig, inte finns tillgänglig när herrlandslaget behöver honom som mest. I Sydsvenskans läsvärda intervju med Brentfordbacken tar han upp två blågula händelser som tycks ha stört honom. 1. Han kände sig utlämnad när han efter två svaga landskamper 2020 (1–2 mot Kroatien, 0–3 mot Portugal) frågades ut av medierna. 2. Janne Anderssons vilja att fortsätta satsa på en Superettanspelande, och skadeplågad, Andreas Granqvist. Den första punkten förvånar mig en smula, den Pontus Jansson jag känner till brukar inte vara rädd för att snacka oavsett om det har gått bra eller dåligt. Den andra punkten har jag lättare att förstå. Men det här måste väl ändå gå att lösa? Sveriges mittbacksuppsättning under Nations League-samlingen nu har varit riktigt, riktigt svag. När EM-kvalet väl börjar hoppas jag att Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka – med Pontus Jansson bredvid sig.

 

… Offsides podcast
Vi drog ut Spelarbussen från garaget och lät den gamle reseledaren Karl »Kalle Kula« Andersson köra ett specialavsnitt med mig och Anders. Ingen av oss imponerade, men kul hade vi.

 

… Offsideskvaller
Anders besöker två olika film/TV-produktioner denna vecka. Den ena i tjänsten, den andra privat. Vilket liv han lever.

 

… Spelglädje
Så lycklig Leo Messi såg ut när han på egen hand krossade Erik Sorgas Estland med 5–0. Lika glad verkar han inte vara i Paris. Jag minns när det var tvärtom: sprudlande och överlägsen i klubbtröjan (Barcelonas), frustrerad och ansvarstyngd i Argentina.

 

… 94-mjölkning
I fyra delar ska TV 4 berätta om Sveriges framfart i VM 94. Ska bli spännande att se hur den slutar.

 

… Upprop
Pascal Engmans engagemang för att få fler pojkar att läsa är beundransvärt, och hans text i ämnet är angelägen.

 

… Pärla från arkivet
Det här får bli Daniel Bernhardssons vecka. I början av Christofer Brasks lysande reportage Upptäcktsresan står Geflebacken på en sliten arena i Wales och hör adrenalinstinna motståndare jaga upp sig själva genom att skrika »Fuck you guys!«, »Come on fuck!« och »Fuck! Fuck! Fuck!« Verkligheten blev hård för laget som fick en Europabiljett genom att vara Allsvenskans snällaste lag.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 13 juni 2022.

Annons