Anders Bengtsson: »Fan, blev det där så bra?«

Gjorde vi verkligen rätt vad det gäller Oscar Linnér? I veckans Fredagsbrev skriver Anders Bengtsson om öppenhet och känslor.

När Johan och jag satte oss vid poddmikrofonerna i måndags morse var Oscar Linnérs citat – de som kom efter Gif Sundsvalls förlust mot Sirius i söndags och som osade frustration, besvikelse och bitterhet – inte särskilt gamla. En timme senare hade vi skojat oss igenom den märkliga situationen som målvakten själv satt sig i och ifrågasatt Linnér för hans beteende. Några minuter efter att vi skickat i väg filen till vår klippare Simon kände jag … fan, blev det där så bra?

Fler och fler började raljera över Linnérs uttalanden och känslan var att vårt segment om den prekära situationen inte skulle åldras särskilt väl. Vi blev bara ytterligare två snubbar som gjorde oss lustiga över några illa valda meningar. Det kanske inte var så farligt ändå? Vad visste vi om vad som pågick i Sundsvall?

För någon månad sedan, när Romelu Lukaku hamnade i blåsväder efter citat om hans egen speltid i Chelsea, försvarade vi anfallaren i vår podcast. Andemeningen var att fotbollsspelare måste få prata öppet om hur de känner, några sämre valda ord till en reporter kan inte resultera i ramaskri, böter och ursäkter. Vi är inte sena att påtala hur många fotbollsspelare som är vråltråkiga när de pratar i medier. Borde inte vi försökt förstått att Linnér är på ett dåligt ställe i sin karriär, han har stött på motgång efter motgång och i söndags brast det? Jag lutade allt mer åt att vi inte borde pratat om det överhuvudtaget.

Så avslutade Gif Sundsvall avtalet med Oscar Linnér. Det framkom att det funnits fler tillfällen då klubben ansett att Linnér behövts talas till rätta, att de inte behövde mer negativ energi så här tidigt på säsongen – uttalandena var det som fick bägaren att rinna över.

I onsdagskväll publicerade Aftonbladet en längre intervju med Linnér. Daniel »Disco« Kristoffersson fångade honom i Stockholm och målvakten fick en möjlighet att förklara sig själv. Han var ångerfull, han förstod att några formuleringar var svaga och han resonerade vidare om den frustration som följt honom de senaste åren när han inte fått speltid. Disco frågade om han känner att han kunde gjort något annorlunda. »Ja«, svarade han. Han kunde sagt »inga kommentarer« när han klev ut i den mixade zonen. Men han vill inte ha ett »sånt klimat där spelare blir robotar och tar avstånd från medier« för att göra det enkelt för sig själva. Han fortsatte: »Jag har full respekt för de som använder den taktiken men jag vill ha en allsvenska där vi bjuder in supportrarna och berättar vad som händer och att vi spelare kan dela med oss av våra känslor.«

Och någonstans är det här jag landar.

Oscar Linnér kunde givetvis skött det här betydligt bättre. Men det kunde också Johan och jag.

 

Veckans …

… Låt
Baby Lee med Teenage Fanclub, som nästan på dagen släpptes för tolv år sedan. Detta firar jag den 23 april med en Teenage-konsert på Pustervik i Göteborg.

 

… Fotbollsdrama
Min 12-åriga son och jag har sett de första tre avsnitten av SVT:s fotbollsungdomsdrama En mot en och önskvärt vore om manusförfattarna inte tog i från tårna när de skrev rollerna. Några karaktärer är så överspelade (U21-tränaren!) att det förstör för något som hade kunnat bli bra. Solomon Njie och Alieu Jeng, som förtjänstfullt spelar brorsorna Ousman och Malik, förtjänar bättre.

 

… Offside podcast
Jag ryggar tillbaka när jag hör talas om high fives på en Erik Hamrén-föreläsning och Johan problematiserar Henrik Rydströms syn på bröllop. Dessutom: Olle Nordins obegripliga motto, en underbar inställd röjardag någon mil söder om Trollhättan och snack om Erik Edmans filt (som Henok Goitom refererade till i tisdagens Champions League-studio). Lyssna på avsnittet!

 

…TV
Robinson. Kanske den svagaste säsongen på evigheter, men det bryr jag mig inte om. Skiten ska ses! Heja Mattias!

 

… Uppflyttning
Liverpools damlag säkrade förra helgen avancemanget till Women’s Super League efter 4–2 i WSL 2 mot ligatvåan Bristol City och Jürgen Klopp var tydlig när han i veckan på presskonferensen inför herrarnas Champions League-match mot Benfica sade att det var dags för ägarna att skärpa till sig – i några år har det varit flera pinsamma händelser runt damlaget. Usla träningsförhållanden, pissiga planer, minskade budgetar och obefintligt stöd.

De med bättre insyn i klubben menar att det nu är nya tider: det ska satsas rejält på Liverpools damlag. The only way is up!

 

… Besök
Adrian von Heijne, ansvarig för scouting och analys i IK Sirius, var i Göteborg i går och svängde förbi redaktionen för en kaffe. Jag misstänkte att han hade hört talas om mina insatser som ungdomstränare, att ett kontraktsförslag skulle presenteras. Men icke!

Adrian, som var praoelev på Offside när han gick på högstadiet, kan man läsa mer om i Johans färska reportage om Uppsalaklubben.

 

… Domarutnämning
På söndag spelas en av de största matcherna i Premier League på många år: Manchester City–Liverpool. Det rimliga vore att utse ligans bästa domare till matchen, Michael Oliver. Istället får Anthony Taylor matchen. Och i VAR-rummet sitter Paul Tierney! Jag sätter en urtvättad Liverpooltröja från säsongen 2004/2005 på att det blir ett gäng obegripliga beslut.

 

… Speaker
I senaste numret skrev Erik Eje Almqvist en vacker text om hans pappa Robert, som på ålderns höst hoppat in som speaker på IK Sirius hemmamatcher. Texten avslutas med att det blev några cupmatcher och ett par försäsongsmatcher, men att det inte såg ut bli några allsvenska matcher. Men så hände det: Robert Almqvist ringdes in för speakeruppdraget när Sirius sparkade igång Allsvenskan i söndags mot Gif Sundsvall!

 

… Mäktiga biljettförsäljning
Det tog inte ens ett dygn från det att biljetterna släpptes till damernas Champions League-semifinal mellan Barcelona och Wolfsburg på Camp Nou tills det var lapp på luckan. Passar på att slå ännu ett slag för vårt Fridolina Rolfö-porträtt i senaste numret.

 

… Fantasy
Katastrofstart! Min lagkapten Moustafa Zeidan (jag sa till von Heijne att han måste ta ett rejält snack med Zeidan) drog in fyra ynkliga pinnar (jag fick totalt 38 poäng i omgång 1). I Offsides interna liga ligger jag sist av sju deltagare. Leder gör praktikant-William. Nya tag för »Passa Oremo!« till helgen.

 

… Offsideskvaller 1
Johan och jag åkte till ett omklädningsrum i Göteborg för att fotograferas av Nicke Johansson, proffset som plåtade familjen Wålemark till nummer 1/2022.

Min taktik var att göra en »Schenkenberg«, som när jag var yngre och Marcus var internationell toppmodell i någon intervju sa att han inför viktiga fotograferingar sänkte ett par flaskor rödvin kvällen före. Detta skulle resultera i en särskilt snygg look.

Men jag fegade ur. Jag laddade däremot i måndagskväll med att sänka en påse Ahlgrens bilar.

Hur bilderna blev får man se i oktober.

 

… Svaga biljettförsäljning
När omgång två av Damallsvenskan var avklarad kunde vi konstatera att endast fyra av 14 matcher den här säsongen lockat mer än 1 000 åskådare. Fyra matcher har haft färre än 500 åskådare.

 

… Vinsnack
Det bara fortsätter! Efter Benzemas tre mål mot Chelsea i onsdags pratade Carlo Ancelotti om sin anfallare. »Karim blir bättre för varje dag som går, precis som ett bättre vin.« Häpp!

 

…Boråssiffror
Elfsborg sparkade inte bara igång säsongen med en förlust mot Mjällby, Thelins gäng inledde också med fascinerande dåliga publiksiffror. 4 380 tog sig till Borås Arena för att se laget som slutade på en fjärdeplats i fjol. Ja, det kom lite snö i måndagskväll, men ändå!

 

… Offsideskvaller 2
Efter påsken åker jag till Malmö för en längre intervju med Milos Milojevic. Vad jag frågar och vad han säger kan man läsa i kommande nummer av Offside, som når prenumeranter den 27 maj.

 

… Intervju
Akropolis, tvångsnedflyttade till division två på grund av usel ekonomi (och klubbledning), inledde seriespelet i division två med att förlora med 28–0 mot Stocksund i lördags. I en intervju med danska Tipsbladet berättar målvakten Ridvan Tezcan om eftermiddagen. 30-åringen hade inte spelat en match på 14 år. »Efter de första sju målen började jag be till Gud: ›Snälla, snälla, snälla, låt det här ta slut nu‹.«

Några dagar efter matchen säger Ridvan att han fortfarande har ont i hela kroppen: »De sista tio minuterna var helt hemska, jag hade kramp i hela kroppen. Jag kunde inte slänga mig efter bollen, jag kunde inte röra mig eller sparka till bollen. Jag ville bli utbytt, men det fanns ingen som kunde ersätta mig.

Intervjun avslutas med att han ändå är stolt. Han ställde upp för sina vänner, och någon dag kan han berätta för sina barnbarn att han trots allt spelat elitfotboll. I morgon, lördag, väntar en bortamatch mot Hudiksvall. Oklart vem som står i mål för Akropolis.

 

… Bok
Kom över ett recensionsexemplar av Unge Mungo, Douglas Stuarts andra roman som släpps i slutet av april. Om den är i närheten av Shuggie Bain har jag en fin helg framför mig.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 8 april 2022.

Annons