Denna läspräglade vecka passar jag på att citera en av mina favoriter, Bodil Malmsten, som några månader före sin för tidiga död skrev: »Vad jag märkt under de 71 år jag har märkt något är att lite trams aldrig har dödat någon, någon kan ha upplivats for all we know.«
Därför: Här följer fotbollsprofilernas reaktioner på Annie Ernaux som årets nobelpristagare i litteratur.
Janne Andersson, herrlandslagets förbundskapten
– Det känns surt så klart, men jag tycker också att man måste titta på omständigheterna. Vi har Rushdie skadad, han har i princip inte skrivit en rad sedan smällen i augusti. Och Atwood – jag kollade faktiskt upp det här – har alltså inte fullföljt en hel bok sedan Gileads döttrar 2019. Alltså inte-en-enda sedan 2019. Jag skulle kunna stå här hela dagen och rabbla namn som haft svårt att hitta publiceringstid hos sina förlag, det är ett gissel alltså. Och jag tycker att jag måste få säga det utan att stämplas som en dålig förlorare.
Jonas Eriksson, tidigare proffsdomare och VAR-kännare
– Jag förstår att det kan verka konstigt vid en första anblick. Man tänker kanske: Varför inte Houellebecq eller Ngũgĩ wa Thiong’o? Men tittar vi på VAR-rummets primära uppgift så är det alltså inte att söka det perfekta beslutet, utan att stötta kommittén så långt det är möjligt och det är precis det man har gjort här. Rätt beslut? Det kan vi diskutera. Korrekt enligt direktiven? Ett hundra procent.
Erik Niva, Sportbladet och Viasat
– Vad gör du med din normandiska arbetarklassbakgrund? Hur tacklar du din mammas Alzheimer och din pappas vredesutbrott från barndomen i krigets långa skugga?
Som Annie Ernaux såg det fanns egentligen aldrig något val.
Det var bara att börja skriva.
Daniel Nannskog, SVT-expert
– Namnet smakar bra i munnen, tycker jag. Det jag kan sakna hos henne är den här härliga speeden som vi hittar i till exempel en Marukami eller en Carson. Att liksom – bam, bam! – ta sig till punkt ännu snabbare. Gå ännu rakare mot slutet.
Tommy Söderberg, tidigare förbundskapten
– Jag känner: pris… vad är ett pris? Det är så mycket fokus på framgång i dagens samhälle att vi inte hinner med att se alla där bakom. Men det finns redaktörer där också. Det finns förlag. Boktryckare. Träden som blev till pappersmassa. Vem tänker på träden i dagens urbanisering? Jag kommer ju från två bondesläkter, somrarna med morbror Allan, promenaderna i bokskogen med termosen och skinkmackan i ränseln. Man levde i harmoni med naturen på ett annat sätt. Man drog in den friska luften och sedan hem till söndagsmiddag allihop: slottsstek, kokt potatis, sky, gelé, pressgurka. Riktiga samtal kring bordet: hur har din dag varit och så vidare. Man hade tid för varandra, inga mobiltelefoner, inget kvitter eller twitter. Vad var frågan nu igen?
Sven-Göran Eriksson, pensionerad (?) fotbollstränare
– Rabiot? Môcke, môcke bra spelare.
Bojan Djordjic, Viaplayexpert
– Du vill att jag ska peka finger? Ett litet kryddmått kritik från Bojan så att media kan fira julafton redan i morgon? »Bojan rasar! Bojan sågar!« Bullshit min vän. Du hör min röst, jag är helt lugn. Jag rasar inte, jag sågar inte, jag är bara rak och ärlig. Men i Sverige: alla gillar inte det.
Så – vad tycker du?
– Som jag säger, det är en resultatbaserad värld och därför: folk gör den svartvit. Din penna är antingen dödligt vass eller en murken trästump som inte ens tar fyr i elden. Så kommer jag här och säger: tänk om det finns nyanser? Tänk om det inte är så enkelt? Tänk om vi skulle sluta sitta i trygga Sverige och leka moralpoliser hela tiden?
Kom igen nu, vem borde ha fått det?
– Joyce Carol Oates.
Lars Lagerbäck, tidigare förbundskapten och TV-expert
– Det jag framför allt noterar är att Ernaux alltid jobbar med två redaktörer, istället för en ensam centralt. Med två redaktörer går det alltid att utgöra ett hot även om du möter en på papperet bättre författare. Det gör också att du har större möjlighet att hävda dig internationellt mot pennor med högre förlagsbudget. Det är det som är så fascinerande med litteratur.
Glenn Hysén, renässansman
– De e röva. Fy fan vad fittigt. Och från Frankrike, skettrökigt land ju. Snobbiga grodätare.
Vem borde ha fått det?
– Jamen nån rolig jävel. Nån av de goa gubbarna i Galenskaparna! Alltså när de kör gymnastiken där, herrejävlar, jag skrattar så jag nästan skiter på mig varje gång.
Det är inte litteratur kanske.
– Vad sa fransyskan till dvärgen som hade gömt baguetten i…
Jag tror vi stoppar där, Glenn.
– Ha d gott.
Alexander Axén, Discovery
– Äntligen! Och nu vill jag inte höra nåt mer tjat om tjusiga meningsuppbyggnader eller vilka författare som skriver vackrast och hit och dit – jag är trött på dä nu. Det handlar om att vinna, inte om att dela ut saft och bulle och babbla om visioner. [Tillgjord ljus röst] »Åh, nu ska vi bygga ditt författarskap på lång sikt så kanske du kan utmana om nordiska rådets litteraturpris 2031.« Vakna, säger jag. Det går inte att jobba långsiktigt i dagens moderna litteratur, det handlar om att vara bäst här och nu och det är Annie Ernaux. Otroligt välförtjänt.
Thomas Wilbacher, podcast tycoon
– Sätter vi oss ner. Jag såg på extrainsatta Babel där dom hyllade Ernaux och jag fick fan SPELET alltså. Förlåt så jävla mycket, Jessika Gedin – men har du tillräcklig koll på litteraturen i dag för att uttala dig? Plöjer du 40 böcker i veckan? Inte? Kanske läge att stänga igen kakhålet då.
Jag visste inte att du hann med att läsa så mycket?
– Jag startar en ny podd snart: Tutto Nobel. Sanslösa mäktiga Pyro-Alfred! Där kommer vi också ta greppet på allt som är fel i svensk litteratur, framför allt på talangsidan. Vet du till exempel hur jävla nedrökt det är på Biskops Arnö i dag? Man kör för fan samma gamla trötta skrivövningar som när Klasse Östergren tog sin första fylla. Man måste rensa på såna ställen för att kunna bygga nåt nytt. En pickadoll rakt upp i rövhålet.
Mikael Stahre, tränare IFK Göteborg
– Det är, såhära, vahettere, en sötsur känsla. Mats Malm kommer ut där i salen och det är liksom inget baconpsyke på den killen. Man hoppas alltid på mer men nånstans måste man också inse att det finns en kompetent kommitté där också. De sätter sig liksom inte på Freden i jeans och bara kastar upp några sköningar. Det är en process och den processen har IFK Göteborg respekt för. Det är väl det jag kan säga nu.
Olof Lundh, TV4
– Ålder?
39. Kommentar på Ernaux som pristagare?
– För mig blir det lite konstigt när Nobelledningen i motiveringen talar om »klinisk skärpa« och samtidigt har ignorerat Stephen King i alla år. Eller vad säger du, Sundberg?
Han är inte här. Har du läst Ernaux?
– Ja. Och jag säger inte ett ont ord om henne. Däremot kan jag tycka att saknas en tydlig hållning. Ta bara förra året när Mats Malm i princip skröt över att ingen av oss journalister hade koll på Abdulrazak Gurnah, och nu är det plötsligt en lågoddsare som vinner? Där gör ju den ständige sekreteraren en quick-step som borde skicka honom direkt till Let’s Dance.
Fredagsbrevet är Offsides nyhetsbrev som varje fredag går ut till alla våra vänner. Prenumerera för att få nyhetsbrevet direkt i din mejlkorg!
Veckans …
… Releasepepp
Vår bok Klenoder har äntligen börjat nå läsarna och vi tänkte fira detta på ett lagom fläskigt sätt – ungefär som när Trelleborgs FF:s A-lag firade femteplatsen i Allsvenskan 2010 genom att äta på restaurang.
Nu på tisdag, 11 oktober, är Anders och jag på restaurang Folk i Göteborg från klockan 17. Fri entré och ingen föranmälan krävs. Vi säljer boken till releasepris, signerar och snackar lite om innehållet – förhoppningsvis från två röda läskbackar. Den 17 oktober är vi på vinbaren BISe i Malmö och den 2 november hittar ni oss på Taverna Brillo i Stockholm. Kom, det blir kul! Och läs mer om detaljerna här.
… Medietext
Johan Anderberg i Sydsvenskan skriver mycket intressant om hur medierna i USA har tjänat på att stryka läsarna medhårs. Och om liknande tendenser här i Sverige.
… Flytthot
Norrköpings Tidningars och Correns nyhet om att IFK Norrköping överväger att flytta samarbetsklubben IF Sylvia till Linköping rörde upp många känslor i östra Östergötland. Jag, som på grund av hyfsad geografisk närhet har hållit ett öga på Sylvia sedan barndomen, har en del tankar om detta. Men jag sparar dem till nästa veckas avsnitt av Offsides podcast.
… Konstgräsinlägg
Debatten om konstgräsets grepp över svensk fotboll puttrar ständigt och intensifieras varje gång ett tungt namn slänger in ved på brasan. Senast var det Åge Hareide som i Sportbladet talade om »konstgrässjukan« (de som följt Hareide blev knappast förvånade, redan 2016 berättade norrmannen för VG att han avskydde underlaget »som pesten«). Samtidigt är det slående hur spelare och – framför allt – tränare präglas av vad som gynnar just dem för stunden. När jag intervjuade Janne Andersson till senaste numret ondgjorde han sig över backar som blivit sämre på att försvara, något han bland annat trodde berodde på just konstgräset. Så lät det inte riktigt när Andersson var framgångsrik tränare för konstgräslaget IFK Norrköping. Då gladdes han åt att kunna träna på fullstor plan året om och såg underlaget som »helt överlägset« när Olof Lundh intervjuade honom i sin podcast.
… Låt
Shipbuilding – Robert Wyatt.
… Offsideskvaller
En av Sveriges mest omsusade fotbollstränare kommer att skriva för oss i nästa nummer. Om ett yrke som både är underbart och, för att låna tränarens ord, »skapligt sinnessjukt«.
… Nitlott
Barcelona, Bayern München och Benfica som gruppmotstånd för Rosengård i Champions League. SM-guld känns troligare än gruppavancemang.
… Ingresstart
»Mullvadar, vildsvin – och raggarbilar. Tomma fotbollsplaner runtom i Sjuhärad har fått nya användare.« Från Johan Rydéns läsvärda och vemodiga reportage i Borås Tidning om en drös lokala föreningar som numera saknar lag. Också slående att där man i storstäder skriker om planbrist, råder en motsatt verklighet på många andra ställen i Sverige.
… Bild
Zlatan firade sin 41-årsdag med Silvio Berlusconi. Som min gamla gymnasiekompis Punkar-Pierre brukade säga när han blev besviken: »Jaha, nu blev det så här igen.«
… Offsides podcast
Anders har detaljer om Petter Hanssons proffsmiddag i Halmstad, jag känner mig som El-Hadji Diouf.
… Pärla från arkivet
En förlorad värld – Henrik Ekblom Ysténs och Daniel Nilssons lika delar roliga som vemodiga reportage om damallsvenska Vittsjö, från nummer 2/2019.