Johan Orrenius: »Frågan är lika obehaglig varje gång«

Vilken tränare som först får sparken är alltid en angelägenhet inför säsongen. I veckans Fredagsbrev skriver Johan Orrenius om kollegialiteten inom den allsvenska tränarkåren.

Fem tränare fick sparken i Allsvenskan medan förra säsongen fortfarande pågick. Vem blir först att få foten i år? Frågan brukar alltid – inte minst av oss journalister – ställas inför premiären och den är lika obehaglig varje gång. Ibland har till och med tränarna själva ombetts gissa vem av deras kollegor som ligger skrynkligast till. Det är svårt att föreställa sig att politiska reportrar efter en ny regeringsbildning skulle smyga runt med mikrofonen och fråga ministrarna: »Så, vem av er får avgå först?«

Kanske bidrar de osäkra anställningsvillkoren till att kårandan stärks. Visst kan det gnabbas om något domslut efter slutsignalen ibland, och enstaka idioter finns inom alla yrken. Men överlag upplever jag en öppenhet tränarna emellan och en genuin vilja att utveckla varandra. Framför allt blir man glad när etablerade namn tar sig tid för färskingar.

Under arbetet med mitt reportage om Sirius i senaste numret berättade huvudtränaren Daniel Bäckström om när han som »23-årig nobody« i Umeå tog mod till sig och ringde Rikard Norling. Norling ledde vid tidpunkten Malmö FF och en nervös Bäckström ville gärna komma dit på studiebesök. Malmötränaren hälsade att han var mer än välkommen, hämtade sedan personligen Bäckström på tågstationen och lät den ambitiösa ynglingen vara med under en hel träningsvecka. Lika inbjudande var Janne Andersson i IFK Norrköping och studiebesöket där ledde senare till att Bäckström fick jobb i klubben.

Inte sällan har den yngre också något att lära den äldre och är man bara smart och prestigelös nog kan man dra nytta av det. I Olof Lundhs poddintervju med Jonas Thern berättade den buttercharmige smålänningen hur han för några år sedan imponerades av linjerna i Norrköpings anfallsspel. Han frågade sonen Simon, då mittfältare i Peking, om saken och fick svaret att mycket berodde på Kim Hellberg – en ung assisterande tränare, ännu inte född när Jonas Thern vann sitt första SM-guld och okänd för alla utanför 011-området. Hellberg skickade några filmklipp till Thern som implementerade idéerna i det dåvarande division ett-laget IFK Värnamos spel.

I helgen reser Jonas Thern till Göteborg för att se sitt Värnamo spela allsvensk fotboll för första gången. Han är assistent numera. Chefen heter Kim Hellberg.

 

Veckans …

… Allsvenska uppladdning
Sebastian Larsson var förra säsongens mest varnade spelare. Och ju mer avskydd han blir av motståndarna, desto djupare fäster han sig i AIK:arnas hjärtan. 36 år gammal har han ingen tanke på att lägga av. Missa inte Anders Bengtssons stora intervju med honom här.

 

… Motala AIF
Seriepremiär hemma mot BK Forward på lördag. »Ska bli kul!!!« skriver pappa i ett sms och jag har egentligen inget ytterligare att tillägga om saken.

 

… Rekordmatch
När Fridolina Rolfö spelade i Wolfsburg ville tyskarna förlänga kontraktet. Rolfö avvaktade, hon drömde om sin barndoms favoritklubb och till slut kom budet från Barcelona. I torsdags spelade Rolfö fram till ett av målen när världens bästa klubblag slog Real Madrid med 5–2 i Champions Leagues kvartsfinal. 91 553 åskådare såg uppvisningen på Camp Nou. Aldrig tidigare har så många bevittnat en klubblagsmatch i damfotbollen.

Läs gärna Fredrik Tillbergs reportage om Rolfö och Barças väg från amatörgäng till överlägsen dominant.

 

… Undran
I skuggan av herrlandslagets nederlag i Polen förlorade U21-landslaget sin EM-kvalmatch på hemmaplan mot ett Irland där hälften av spelarna lät som något man beställer på en murrig pub i november. Det tycks ha blivit en vedertagen sanning att Sverige nu har en »gyllene generation« och om bara Janne Andersson använder den på rätt sätt framöver blir allt kanon. Självklart har Sverige flera riktigt skickliga spelare, några av dem med sina bästa år framför sig. Men ibland är det som om vi inte tänker på att det finns fler fotbollsländer och att det kommer fram rätt jävla bra spelare där också. Den elva som inte räckte till mot Polen hade knappast en backlinje eller ett centralt mittfält av hög internationell klass. I offensiven fanns utan tvekan kvaliteter, men kan någon peka ut den naturlige målskytten? Eller svara på frågan: Finns det en risk att vi överskattar vårt spelarmaterial?

 

… Dokumentär
Tyckte mycket om Minding the Gap som ligger på SVT Play. Om skateboard, vänskap, socialt arv och en vuxenvärld med få löften om framtidstro.

 

… Laserkrig
När Egypten slog Senegal i VM-playoffet i Kairo stördes gästerna av hemmasupportrarnas laserpekare. Det blev 1–0 till Egypten och inför returen i Senegal verkade senegaleserna ha köpt upp varenda laserpekare i hela Dakar. När Mohamed Salah klev fram i straffläggningen var han alldeles grön i ansiktet och gräsmattan runt straffpunkten påminde mer om ett discogolv. Salah brände straffen, Senegal gick till VM. Särskilt sportsligt var det inte, men Darth Vader hade förmodligen sagt »most impressive« till de psykande hemmafansen. Man kan undra hur en golfare hade reagerat om han fått utstå samma laserbehandling inför en avgörande putt.

 

… Offsides podcast
Goda tyska förlorare, besudlade framgångar, machomän vs. glaslirare och den sista hunsade spelargenerationen.

 

… Bok
Har precis köpt journalisten Åsa Erlandssons bok Drottninggatan, om terrorattentatet den 7 april 2017.

 

… Allsvenska medaljtips
1. Malmö FF. 2. AIK. 3. Hammarby IF.

 

… Nedflyttningstips
Mjällby AIF och Gif Sundsvall.

 

… Leende
En glad Jonas Jerebko poserade i CSKA Moskvas matchtröja i samband med övergången till den ryska arméklubben. Hittills har beslutet kostat en landslagsplats och allmänt förakt. Jerebko verkar åtminstone bra på att stänga ute omgivningens reaktioner.

 

… Offsideskvaller
I veckan talade jag med två före detta förbundskaptener: Hope Powell och Lars »Laban« Arnesson. Man kan väl säga att Powell (förbundskapten för Englands damlandslag 1998–2013) hade lite bättre minne än Laban (Sveriges herrlandslag 1980–1986), men båda lär dyka upp på ett hörn i majnumret av Offside. Just nu är dessutom reporter Fredrik Tillberg på reportageresa utomlands.

 

… Premiärnostalgi
2001 tog Trelleborg emot Norrköping i hemmapremiären. Avgående ledarveteranen Bengt Cederberg intervjuades i paus. »Bengt«, sade intervjuaren, »du har varit med om 40 eller 50 premiärer – är det någon du minns speciellt?« »Naj«, svarade Cederberg.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 1 april 2022.

Annons