Anders Bengtsson: »Hur farligt är det att åka till Kamerun?«

I den här veckans fredagsbrev tar Anders Bengtsson sikte på Afrikanska mästerskapen i januari och frågar sig om det är säkert att skicka en reporter till ett land där få är vaccinerade och terrorrisk råder.

Här borde jag skriva något roligt, vasst eller tänkvärt, kanske om Diego Simeones töntiga ovilja att skaka hand med motståndartränaren före OCH efter match, eller om att Landskrona Bois förlust mot Norrby kom oväntat, alternativt att det är oroande att både Hanna Bennison och Anna Anvegård verkar ha det hyfsat kaosigt i Everton, men saken är den att jag har två reportage att skriva och jag befinner mig i Danmark just nu på en jobbresa och det är endast tio dagar kvar tills vi lämnar tidningen till tryck vilket innebär att det är svårt att hitta tiden med allt annat som måste göras, så jag tänker att det kanske räcker så här för den här gången.

 

Veckans…

… Låt
Concrete & Feathers av Hand Habits.

 

… Offsides podcast
Johan hoppar upp på en Frank Sinatra-trampolin och landar i Finspång på 50-talet, vilket gör att vi funderar på om det är Erik Hamrén eller Simon Tibbling som har svårast att leva med vetskapen om att det bästa kanske ligger bakom dem. Jag har läst en sorglig men vacker text om Craig, en ung kille med stökig uppväxt som adopterades av demontränaren Brian Clough, och rätt som det är snackar vi om P1:s Söndagsintervju med Henrik Dorsin.

Dessutom: Johan berättar om sitt kommande ljudreportage och jag om en grannfejd som piggar upp!

 

… Bok
Johanna Hedmans Trion. Följde med fascination Kultursveriges mottagande av boken, där mycket handlade om att trötta recensenter inte tyckte att boken levde upp till hajpen som föranledde utgivningen. Med tanke på att det här är Johanna Hedmans debutroman är det svårt att veta vad fan recensenterna menar. Hur som helst: den här recensenten delar ut höga betyg, särskilt för Hedmans förmåga att skriva dialog.

 

… TV
Veckans program av SVT:s Utrikesbyrån avhandlade sportswashing. Gott snack av Olof Lundh. Övriga gäster var kampsportsprofilen Musse Hasselvall och marknadsföringsexperten Sofia Ulver.

 

… Offsideskvaller
Hur farligt är det att åka till Kamerun? Jag vill skicka Fredrik Tillberg till Afrikanska mästerskapen i januari. Satan vilken strulig, rolig och spännande läsning det kan bli. En flygbiljett till huvudstaden Yaoundé är inte svindyr, ackrediteringen känns överkomlig. Men så läste jag på lite om rådande läge i landet. Häpp! Ambassaden växlar mellan rekommendationerna »Res med försiktighet« och den lite tydligare »Avrådan«. Och just nu verkar gränserna vara stängda på grund av coronasituationen. Det verkar som om 0,6 procent av den kamerunska befolkningen fått två sprutor. Dessutom är det en del terrorattentat i landet, särskilt i de norra delarna. Boko Haram härjar fritt. Häpp!

 

… Gyökeres
Läsare av Fredagsbrevet vet att det råder delade meningar på redaktionen om Viktor Gyökeres storhet. Praktikant-Kalle, Karl »Kalle Kula« Andersson, tror inte alls på svensken. I princip samtliga mål som anfallaren gjort för Coventry i år har varit »turmål«. När Janne Andersson i veckan presenterade truppen inför VM-kvalmatcherna mot Georgien och Spanien var Gyökeres en av de 26 uttagna. »Det är fan inte klokt«, sa Kalle Kula och påminde om att »Göken« inte gjort mål eller assist på de fyra senaste matcherna i The Championship.

»Form är tillfällig, klass är permanent«, sa jag och såg att Gyökeres senare på kvällen fick 90 minuter mot Swansea. Noll mål, noll assist igen.

 

… P10
Första lediga helgen, inga matcher och inga träningar, sedan första veckan i augusti.

 

… Övertidare
Ronaldo gjorde mål i den 46:e minuten mot Atalanta i tisdags, och sedan igen i den 91:a. I förra omgången av Champions League gjorde han 3–2 i den 81:a och mot Villarreal gjorde han mål i den 95:e minuten. Förutom att Solskjaer hade varit arbetslös i dag om det inte vore för Ronaldos sensationella avslutningsförmåga är det inte orimligt att tro att United hade haft noll poäng i sin CL-grupp om det inte vore för portugisen. Sanslöst att Ole Gunnar inte fått sparken än.

 

… Spelarbuss
Jag säger som den långhårige gamle Öster- och Trelleborgsmålvakten Pål Lundin sade till mig när jag ringde honom för att berätta att han hade blivit framröstad som en av de »Kultspelare« som Offside skulle skriva om i ett temanummer 2007: »Först och främst måste jag tacka mig själv, det här hade inte varit möjligt utan mina egna insatser.«

Jag är inne i en formtopp som är overklig, men nästan lika overkligt är det att Johan också levererar på hög internationell nivå.

För den som missat: Spelarbussen är en podd för våra prenumeranter som kommer ut varje fredag. Du blir prenumerant här!

 

… Bisittare
När C More tog över CL-rättigheterna och Olof Mellberg presenterades som ny studioexpert kändes det som »jaha, ännu en före detta spelare som ska sitta i TV och snacka om fotboll utan att vara särskilt uppdaterad«. Senaste året har jag tröttnat något ofantligt på de flesta experter, känslan är att de går på tomgång. Samma snack oavsett vilka lag det är som spelar. Men Mellberg är inte som andra: den gamle mittbacken framstår som ytterst påläst. Under de första sändningarna såg man hur nervös han var, men i tisdags och onsdags kväll, när han kommenterade Atalanta–Manchester United och Liverpool–Atlético Madrid, kom han till sin rätt. Dessutom har Adam Pinthorp, som styrde Mellberg under båda matcherna, seglat upp som en favoritkommentator.

 

… Breaking news
Den tjeckiska damligan är på väg att gå om Damallsvenskan i ranking. Obos Damallsvenskan är rankad femma i Europa, men Czech Women’s First League är sexa och verkar, trots att inget tjeckiskt lag någonsin nått längre än till en kvartsfinal i Champions League, vara på väg ikapp.

Bonusinfo om den tjeckiska damligan: Sedan grundandet av ligan 1993 har endast två klubbar vunnit ligaguld. Regerande mästarna Sparta Prag (förlorade i CL-kvalet mot danska HB Køge i somras med totalt 0–3 i ett dubbelmöte] har 21 ligatitlar, och rivalen Slavia Prag övriga sju.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 5 november 2021.

Annons