Anders Bengtsson: »Hur ofta får vaktmästaren ett ›tack‹?«

I tisdags var det skolavslutning på mina söners skola. Idas sommarvisa, ett par dansframträdande till låtar som jag aldrig hade hört, gulliga sexåringar i klänningar och kavajer, fnissiga sjätteklassare som lämnade mellanstadiet bakom sig och uppklädda föräldrar som försöter hålla tillbaka tårar. Sedan: ny avslutning i klassrummet. Hembakat, saft och ytterligare dansuppträdande. Lärare som berättade om läsåret som passerat och föräldrar som svettades i syrefattigt rum samtidigt som deras barn blev allt mer rastlösa.

Till sist: överlämnandet av sommarpresenter till lärarna. En burk finare oliver, tapenade, lemonad, biscotti, choklad och mousserande vin. »Ha nu en underbar sommar.«

Sommarlovet hade startat. Jordgubbstårtan väntade i kylen. När vi satte oss vid bordet hemma i köket – den svenska lilla träflaggan hade placerats mellan våra fyra tallrikar – skruvade min fru på sig:

»Borde vi inte samlat ihop till en present till fritidspersonalen också?«

Min äldsta son:

»Och till vår städerska, hon är så snäll mot alla hela tiden.«

Min yngsta son:

»Och kanske till de som jobbar i köket och gör vår mat varje dag.«

Ansvariga för insamlingen i klassen samt köpet av sommarpresenter till lärarna: Familjen Bengtsson.

Helvete! Klart att fritidspersonalen, som får ta hand om trötta barn varje dag när lektionerna är över, förtjänar minst lika många oliver som lärarna. Och städerskan, som på mina söners skola verkar fungera som en extramamma åt några barn, borde sannerligen få i sig lite goda druvor från Italien.

Familjen Bengtsson gjorde det klassiska misstaget: vi hyllade endast de personer som frontar fotbollsklubben.

Nyligen läste jag en Jürgen Klopp-intervju. Tysken pratade länge om all personal i kulisserna i Liverpool, hur deras ansträngningar är minst lika värdefulla som hans egna insatser. Man kan tänka att det är något man mest säger för att vara snäll, men Klopp verkade på riktigt mena det. Tanten som jobbar i köket och som anpassar sig efter spelarnas individuella önskemål – och som spelarna kan prata öppet med om saker som kanske inte är lika enkla att snacka med Klopp eller någon annan i ledarstaben om – borde få mer uppskattning.

Bakom nästan varje uppflyttning för en division tre-klubb finns det en vaktmästare som piffat till förutsättningarna och bidragit till god stämning i laget, precis som det finns oavlönad kioskpersonal som varje vecka bidrar till att F13-laget har råd att åka på den där cupen till Danmark. Men hur ofta får de egentligen ett tack? Hur många vet hur mycket de betyder?

Nästa år blir det oliver och mousserande till alla vuxna på Sigges och Harrys skola.

 

Veckans …

… Låt
Corduroy av Pearl Jam. Mindre än tre veckor till Köpenhamnsspelningen!

 

… Offsides podcast
Johan tar oss med på några melankoliska och avgörande dagar på slutet av 1900-talet och det är fasiken så vackert och sorgligt. Dessutom: fotbollsspelare som sprutar vatten innan de dricker, Janne Anderssons oförmåga att elda igång spelarna på Ullevål och en snabbrecension av Woody Allens usla tennisfilm Match Point från 2005.

Och nästa vecka spelar vi in avsnitt 400 av vår kära lilla podd.

 

… Haveri
Jag är också medlem i internationella sportjournalistförbundet, AIPS. Man måste vara det för att få ackrediteringar till Fifa- och Uefamatcher. Nyligen arrangerade AIPS en prisutdelning på en av de arenor i Qatar där VM ska spelas senare i år. Fan vet hur de tänkte. Och inte mindre problematiskt blev det när norska VG, som var nominerat till ett pris och inbjudna till prisutdelningen, vägrade åka på grund av att galan arrangerades i Qatar – vilket ledde till att AIPS drog in nomineringen. Det danska sportjournalistförbundet vill lämna AIPS omedelbart och i onsdags meddelade det svenska sportjournalistförbundet, SSF, att de har kallat till ett extra styrelsemöte för att diskutera om Sverige ska gå samma väg.

 

… Offsideskvaller 1
Ett av mina favoritreportage under Offsides snart 23-åriga historia är Christian Dauns och Lars Tunbjörks »Den svenska hoppen« från 2011. Text och bild av högsta klass. I kommande nummer blir det lite mer groundhopping.

 

… TV-serie
We own this city (HBO) av George Pelecanos och David Simon. Flera The Wire-skådisar dyker upp i denna Baltimoreserie som baseras på journalisten Justin Fentons reportagebok om korruption inom poliskåren. Man har sett många halvdåliga, kassa och hyfsade TV-serier de senaste åren. Det här är något annat.

 

… Kommande granskning
Läste om Ken Rings nya passion i DN förra helgen (tre sidor i pappersupplagan): den tidigare rapparen, i egenskap av klubbchef för Väsby FF, vill göra föreningen till norra Stockholms största barn- och ungdomsförening. Han ska »ta upp kampen med Stockholms största akademier« och 43-åringen, som helst inte vill prata om misslyckandet i Linköping City (läs vårt reportage om kaoset https://www.offside.org/reportage/cirkus-linkoping/), ser det heller inte som »orimligt« att A-laget når Allsvenskan om »elva år«.

Jag gissar att Sportbladets Patrik Brenning skriver om Väsby FF inom 18 månader.

 

… Offsideskvaller 2
I nästa nummer tycker redaktionen till om Ajax-, Beitar Jerusalem- och Como 1907-relaterade verk.

 

… Vinsnack
Nåddes av informationen att Jim »Gotte« Gottfridsson i veckan delade en bild på Facebook där han poserar med sin flickvän. »Hon är som ett rödvin. Bättre med åren«, skrev mittnian.

 

… Farväl
Richard Henriksson, som efter sommaren kliver in som programledare på Viaplay, har gjort sitt sista avsnitt av den alltid så välproducerade och underhållande SR-podcasten »Matchen«. Sista avsnittet var med Glenn Strömberg och handlade om Costa Rica-matchen i Italien 1990.

Den som vill läsa ett grymt reportage om mästerskapet gör det här: https://www.offside.org/reportage/ciao-ciao-italia/.

 

… Offsideskvaller 3
Fredrik Tillberg klev ut på en tidig semester i år, men på måndag är han tillbaka. Omedelbart hoppar han in i den allsvenska toppstriden för ett rafflande reportage till kommande nummer (som når prenumeranter den 18 juli).

 

… Magont
DN:s Patrik Lundberg och Nicklas Thegerström har träffat Caroline Seger och när hon pratar om den missade OS-straffen förra sommaren känns det inte bra. Det är, när man tänker på ögonblicket då hon kunde skjuta hem OS-guldet – och all ångest där efter – svårt att förstå hur någon orkar gå vidare.

Nästan lika svårt är det att förstå att Seger har gjort 227 A-landskamper.

 

… Feltänk
»Vi kör en midnattsmatch när Djurgården kommer på besök, det blir festligt!« Avsparkstiden mellan Piteå och Djurgården i Damallsvenskan var 23.00. En måndagskväll … Jag förstår att Piteåborna tycker det känns roligt att spela mitt i natten, men en måndagskväll? Det kom 932 åskådare, vilket är ungefär snittet när Piteå spelar dagtid.

Det var mulet och regnade lätt på Lombia IP. Ingen midnattssol och tio grader varmt. Piteå vann med 3–0.

 

… Värvning
Darwin Nunez.

 

… Från senaste numret

Mikael Stahre bjöd på en fin liten story från hans tid i Kina i senaste numret. Läs om den kinesiska tolken som kastade bananer i väggen.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 17 juni 2022.

Annons