Johan Orrenius: »Jag tror att resultat styr de flesta av våra uppfattningar«

Var det verkligen Percy Olssons fylleskandal som avgjorde det allsvenska kvalet 1993? Den här veckan funderar Johan Orrenius på tacksamma förlustförklaringar.

Jag sprang på Percy Olsson häromveckan. Det var i IFK Hässleholms klubbstuga (jag var där för att träffa Johan Dahlin och nu måste jag förlänga den här jobbiga parentesen ytterligare för att förklara att Malmö FF:s målvakt bor i trakten och till och med extraknäckte som målvaktstränare i IFK Hässleholm i våras).

Percy bjöd hur som helst på kaffe ur pumptermos och verkade förvånad över att jag kände till honom.

– Du gjorde ju många mål på 90-talet, sa jag. Jag minns att du fick posera i en sådan där Hattrick-hatt som Tipstjänst delade ut.

– Kul att någon kan minnas det också, sa Percy.

Mellan raderna syftade han på fylleskandalen från 1993. Om någon utanför Hässleholm minns namnet Percy Olsson är det sannolikt den man tänker på. Hur han, lagets bästa målskytt, inför klubbens viktigaste match någonsin (avgörande allsvenska kvalmatchen mot Degerfors) satte sig på krogen Halta tuppen och sänkte så många shots och ubåtar att kvällen slutade i fyllecell. Sedan förlorade Hässleholm kvalet. Percy blev mållös. Han söp bort sitt livs chans helt enkelt. Eller gjorde han det?

 

Percys bläcka kom tre dagar före matchen mot Degerfors. Alla inser nog att det inte var en bra uppladdning, men var dumheterna verkligen avgörande? Det kan vi inte veta. Degerfors var ett i grunden bättre lag än Hässleholm (man hade nyss mött Parma i Cupvinnarcupen) och skåningarna hade ingen erfarenhet av Allsvenskan. Nervositeten bör ha varit stor och förlusten var logisk. Men storyn om Percys skålande på Halta tuppen är så tacksam att det är frestande att ange den som förlustförklaring. I vissa gamla artiklar framstår det till och med som att han söp kvällen före match.

Jag tror att resultat styr de flesta av våra uppfattningar. Men man letar gärna efter tydliga berättelser, vändpunkter och avgörande ögonblick, på vägen till stordådet eller fiaskot. Säkert tenderar vi journalister att ge sådana detaljer större tyngd än vad som i själva verket är fallet.

Exempel: Tommy Svensson var ett geni som inför VM-åttondelen mot Saudiarabien läste Karin Boye för spelarna i omklädningsrummet. Kennet Andersson fick fly in i poesin för en stund, blev avslappnad och gick sen ut i Dallashettan och stänkte dit två mål. Men lyssnade han egentligen så noga? Och hur hade vi sett på Tommys poesistund om Sverige förlorat mot Saudi? »Tommy Svensson gjorde VAD!? Läste en jävla dikt? Varför i helvete sa han inte åt Roger Ljung att hålla stolpen istället?«

 

Veckans…

… Premiär
Första delen i mitt ljudreportage om allsvenska målvakter (Jacob Widell Zetterström i Djurgården, Johan Dahlin i Malmö FF och Carljohan Eriksson i Mjällby) finns nu att lyssna på. En dryg timme om planens mest utsatta position med guldstrider, rekordjakter och nedflyttningshot som fond. Del två kommer om knappt två veckor och sista delen efter Allsvenskans slut. Första delen är öppen för alla, men för att höra rubbet behöver man vara prenumerant.

 

… Nominering
Anders och jag blev både förvånade och glada när vi i fjol utsågs till Årets sportjournalister av Svenska sportjournalistförbundet. Nu ska snart 2021 års vinnare utses och det är fritt fram att nominera. Jag lägger min röst på Sportbladets Patrik Brenning. Förutom välvässad penna har han en förmåga att hitta ämnen och berättelser andra inte plockar upp.

Senast den här: Ensamma kvar i mitten.

 

… Motala AIF
Nu är det nära. Serieledning med en poäng och tre omgångar kvar. Spelschemat ser hyggligt ut och håller de bara nerverna i styr kan det bli division ett-spel nästa säsong.

 

… Spelarbussen
Behöver jag inte skämmas för! Reseledaren Karl »Kalle Kula« Andersson har däremot ångest för att en av resmålsklubbarna hann byta tränare mellan inspelning och publicering.

 

… Poplyssning
Ni gillar kanske inte ens bob hund (bandet brukar vara en vattendelare) men man behöver inte ens digga musiken för att uppskatta Jan Gradvalls intervjuer med samtliga sex medlemmar. Att intervjuerna är fem år gamla spelar heller ingen roll, är man det minsta intresserad av lagbyggen och gruppdynamik finns så mycket inspiration att hämta här. Hur olika individer på egen hand går från misslyckande till misslyckande men i en enad grupp blir till något stort. Tränare och spelare som fastnat i gamla hjulspår borde också kunna inspireras av hur bob hund alltid försökt återuppfinna sig själva och aldrig fastnat i utvecklingen.

 

… Romantik
Det är landslagstid igen och av någon anledning snubblade jag över en enkät som Sportbladet gjorde i somras, på temat »Så träffade vi kärleken«. Mycket är de förtegna om, fotbollsstjärnorna, men här pladdrade de på ordentligt. Jag fastnade för högerbacken Emil Krafths beskrivning om hur han och sambon Lina blev ett par: »Vi är från samma ställe typ. Våra föräldrar har alltid känt varandra och firade alltid midsommar och nyår ihop. Hon var småkär i mig hela tiden men jag var inte kär i henne. När jag spelade i Helsingborg frågade hon om hon fick komma och hälsa på och på den vägen är det.«

 

… Tränare
För fem år sedan var jag i Freiburg i ett märkligt men roligt försök att skaffa mig ett nytt internationellt favoritlag. Störst intryck gjorde tränaren Christian Streich. Han talade litteratur (särskilt gillade han Siri Hustvedt), fotbollsideal och rekommenderade en rökig rockklubb som de flesta av hans kollegor inte hade velat sätta sin fot på. Det var lätt att förstå varför supportrarna höll honom så högt. Nu är Streich om möjligt ännu mer populär. Med en i sammanhanget liten budget, och med flera spelare som fansen kan relatera till, ligger Freiburg sensationellt nog trea i Bundesliga. Vilket The Guardian uppmärksammar här.

 

… Offsides podcast
Jag sätter Anders i intervjustolen och får bland annat höra om en ungdomscup i södra Skåne han aldrig glömmer. Och så pratar vi lite om en rufflare som kom direkt från Miami och spelade en avgörande roll i Hässleholms kval till Allsvenskan 1993.

 

… Påminnelse
I senaste avsnittet av Matchen berättar Lasse Granqvist om den dramatiska VM-kvartsfinalen mellan Ghana och Uruguay 2010. Jag mindes förstås Suárez hands på mållinjen i den sista förlängningsminuten – och Asamoah Gyans efterföljande straffmiss när allt sket sig för Ghana. Däremot hade jag glömt att Gyan direkt efter det klev fram och dunkade dit den första straffen i straffläggningen. I krysset dessutom. Asamoah Gyan kommer alltid att förknippas med missen som kostade en historisk VM-semifinal. Men hur många VM-spelare har visat prov på en sådan mental styrka?

 

… Kvalgrupp
Hämtas inte från VM-kvalet. Nej, jag tänker förstås på trelagsgruppen som tävlar om en uppflyttningsplats till Elitettan (»Serien som Gud glömde«, enligt en tidigare Elitettantränare). Ifö Bromölla IF, Bergdalens IK (Borås) och Rävåsens IK (Karlskoga) har alla vunnit sina serier men måste alltså ändå kvala för att gå upp. Vinnaren kan kommande säsong se fram emot fler träningspass, evighetslånga bortaresor och fortsatt risigt betalt. Alla spelare som orkar kriga på i den här miljön måste ha en enorm kärlek till sin idrott.

 

… Deadline
Nu på måndag, 15 november, skickar vi årets sista nummer till tryck. Särskilt glad är nog Anders som slitit hårt denna vecka med två reportage som båda är kanonläsning. I det ena skildrar han den internationella damfotbollens snabba utveckling genom en karismatisk svensk som själv medger att han är »torsk på bekräftelse«. I det andra porträtterar han en landslagsspelare på ett minst sagt annorlunda sätt.

Missa. Inte.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 12 november 2021.

Annons