Anders Bengtsson: »Kanske menar han att ›upplevelsen‹ ska vara bäst i världen?«

I den här veckans Fredagsbrev skriver Anders Bengtsson om betydelsefulla TV-pengar för Damallsvenskan och vad vi egentligen bör förvänta oss av ligan de kommande fem åren.

I onsdags blev det officiellt att Nent (Viaplay) förvärvat rättigheterna till Obos Damallsvenskan kommande fem år, en deal som enligt P4 Kalmar är värd 20 miljoner kronor – pengar som givetvis betyder mycket för de allsvenska klubbarna. Och ännu viktigare: Damallsvenskan får en proffsig produktion runt sig med studio, uppsnack och fördjupning. Sponsorer blir glada, ny publik kan attraheras och profiler bör byggas.

Studsade dock till när jag läste en intervju på Sportbladet med Anders Jensen, VD och koncernchef på Nent. Jensen sade att ambitionen är att Damallsvenskan ska bli »den bästa ligan i världen«.

Kanske menar han att »upplevelsen« ska vara bäst i världen? Publik, inramning och paketering? Men jag tror inte det. Jag förstår det som att han menar sportsligt. Och då blir hans uttalande mer än märkligt.

20 millar över fem år kan jämföras med de 215 miljoner kronor som klubbarna i den engelska högstaligan i våras förhandlade fram när de skrev ett treårigt TV-avtal med Sky och BBC (klubbarna i andraligan delar på 60 miljoner kronor).

Jensen och Nent kan göra TV-sändningar i världsklass bäst de vill, men oavsett hur hårt de sliter kommer WSL och andra europeiska ligor bli mer och mer ouppnåeliga för varje år som går. De bästa spelarna kommer i allt yngre åldrar att lämna Allsvenskan för spel i England, Tyskland, Spanien, Frankrike eller Italien. En bra, etablerad spelare i Damallsvenskan tjänar 20 000, kanske 30 000 kronor i månaden (många har inte ens hälften). Skriver man på för en hyfsad klubb i England får man nästan tre gånger så mycket i månaden.

Damallsvenskan är rankad femma i världen i dag, men som jag skrivit tidigare är den tjeckiska ligan på väg att ta sig förbi. Med tanke på de kliv som flera andra ligor i Europa har tagit bara de senaste två åren ska Jensen vara glad om Damallsvenskan är rankad femma i Europa om fem år.

 

Veckans…

… Låt
C’mon people (We’re making it now) av Richard Ashcroft och Liam Gallagher. Och så klart: The Haves av Eddie Vedder.

 

… Teaser 1
I kommande nummer, som når prenumeranter den 29 november, har jag skrivit ett reportage som dyker ner i damfotbollens ekonomiska utveckling. Jag har under hösten följt spelaragenten Michael Kallbäck som bland annat representerar Bayern Münchens Hanna Glas och Sofia Jakobsson, Manchester Citys Filippa Angeldahl och Nadia Nadim – den danska superstjärnan som satt i Skavlans fåtölj förra veckan. Kallbäck var tidig med att representera damspelare, så tidig att en annan svensk agent skrattade åt honom när han förstod att Kallbäck skulle lägga tid och energi på damspelare. »Tjejer ska gå runt i bikini, inte spela fotboll«, sade agenten till Kallbäck.

– Det var sjukt sagt av flera anledningar, säger Kallbäck till mig i reportaget. Men talande är väl att den här agenten i dag har börjat intressera sig för damspelare.

 

… Bok
Måns Mosessons Tim – biografin om Avicii. Välskriven och mäktigt researchad. Vacker och mörk på samma gång.

 

… Offsides podcast
Johan har läst på om method acting – Daniel Day-Lewis nämns – och undrar hur bra fotbollsfolket är på att spela roller. Själv är jag upprörd över upprördheten efter att vågen åkt runt på läktarna i Sevilla under VM-kvalmatchen mellan Spanien och Sverige i söndags.

Dessutom: Poya Asbaghis omöjliga uppgift i Barnsley, mögel i Grekland och Camp Swedens upprättelse.

 

… Text
Lotta Ilona Häyrynens essä »När jag var barn tog jag bantningsråd från Britney« i Arbetet var en välformulerad käftsmäll.

 

… Juryjobb
I onsdags var det dags för den årliga juryöverläggningen med stiftelsen Sverige United. Nio nominerade finalister skulle kokas ner till tre pristagare som delar på 100 000 kronor. Det är likadant varje år: jag knockas av hur många fantastiska ideella eldsjälar det finns. Sverige Uniteds syfte är att uppmärksamma alla de hjältar som sliter i skymundan för att använda fotbollen som ett integrationsverktyg, att visa hur många goda krafter det finns i den svenska fotbollsrörelsen som i många fall gör betydligt mer för utsatta områden än våra politiker.

Övriga jurymedlemmar: Zećira Mušović, Ivo Pekalski, Irma Helin Zibanejad och Mohammed Al-Hakim. I februari avslöjas vinnarna.

 

… Dokumentär
Demontränaren (SVT Play) om och med tennishistoriens mest berömda och omtalade tränare, Nick Bollettieri. Det har gått troll i sportdokumentärproduktionen de senaste åren där det nästan är en regel att den porträtterade är medproducent, vilket leder till en kontrollerad och polerad bild. Det här är något i andra änden – Bollettieri framstår som en svårälskad människa. Han framställs som ett svin utan samvete och bekräftar i princip att han är ett svin.

Jim Courier är med på ett hörn (likaså Boris Becker) i dokumentären och pratar om hur hänsynslös Bollettieri kunde vara. Andre Agassi – Bollettieris mest berömda adept – tackade nej till att medverka, vilket regissören Jason Kohn utnyttjar snyggt i filmen.

 

… Teaser 2
Under tre veckors tid har jag varannan dag Facetimeat med Marcus Danielson, som nyligen suttit inlåst på ett deppigt hotellrum i Beijings norra förorter. Han har visat upp sina konservburkar med makrillfilé, AC:n som inte fungerar och kvadratmeterna som han inte får lämna. Men framför allt har vi pratat om hur sjukt allt blev efter han skrev på kontraktet med Dalian i februari 2020 och om vad som händer inne i ens huvud när man inte ser en människa på tre veckor.

»Rum 217« kan man läsa i kommande nummer.

 

… Truppbygge
Dagens Nyheter har värvat Radiosportens Emma Lukins och med henne och Malena Johansson har DN-Sporten två reportrar som gör DN-Sporten så mycket bättre. Det har för mig varit en gåta: DN har anställt reportrar till höger och vänster, men Sporten har tuffat på i samma sömniga spår. Det här gör mig glad!

 

… Spelarbuss
Jag vill att alla ni som läser det här skickar »Anselmo« till Johan. I mejl eller på Twitter.

Spelarbussen är vår prenumerantpodd där Johan och jag, med tävlingsledare Karl »Kalle Kula« Andersson i spetsen, varje fredag slåss om att inte bli veckans idiot.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 19 november 2021.

Annons