Johan Orrenius: »För mig är det en lika delar fattig som bräcklig identitet«

Vad innebär det egentligen att ha lokal förankring i ett idrottslag? I veckans Fredagsbrev funderar Johan Orrenius på spelare med koppling till bygden.

I vanliga fall hade jag knappast kastat mig över en lång intervju med hockeyklubben Växjö Lakers sportchef, men nu var det Kristoffer Bergström som hade skrivit den. Bergström på Sportbladet är en sådan jag alltid läser, oavsett om han berättar, intervjuar eller tycker. Hans namn fungerar som en kvalitetsstämpel för mig och i klassen personporträtt är han en av de absolut bästa.

Texten om Växjös Henrik Evertsson innehöll mycket – påhopp, mediekritik, kaxighet– och jag kommer sannolikt tvinga Anders att diskutera några av punkterna i nästa veckas podcast. Men det jag framför allt reagerade på var stycket där Växjös sportchef slog fast att han ger blanka fan i om lagets spelare har någon koppling till bygden. Så här säger Evertsson: »För mig handlar det om att vinna tillsammans med en grupp. Vad den gruppen har för födelseort skiter väl jag i? Vem bryr sig?«

Ja, vem bryr sig?

Växjö Lakers leder för närvarande SHL och har vunnit guld tre gånger sedan 2015. Som hyggligt hockeyintresserad har jag noterat att andra lags supportrar inte är överdrivet förtjusta i klubben. Här finns förstås avundsjuka mot framgångarna, men tabellettan angrips också för sin korta historia (grundad 1997) och att man, med Malmö Redhawks som enda följeslagare, envisas med ett NHL-doftande efternamn (ni minns kanske tiden med Luleå Bears, Leksand Stars och Brynäs Tigers). Hög töntighetsfaktor med andra ord. Men Henrik Evertsson bryr sig knappast. Snarare tycks han vara en person som får bränsle av sådana invändningar och han har så höga tankar om klubbens verksamhet att han ogärna visar upp den för andra. Växjö, får vi veta, är den enda SHL-klubben som säger nej när Sportbladet vill reportageskildra den inifrån.


Tack för att du läser Offside

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades Publicerad 27 januari 2023. Uppdaterad 27 januari 2023..

Annons