Johan Orrenius: »Mina värsta midsommarfotbollsminnen«

»Jag har faktiskt sällan mått sämre.« I den här veckans Fredagsbrev skriver Johan Orrenius om sina tre jobbigaste midsommarstunder som fotbollsreporter.

Vi krånglar inte till det denna vecka. Det är midsommar, jag ska vara ledig på aftonen men jobba på lördagen. Mycket återstår att skriva innan lämningen av nästa nummer den 4 juli. Vi tror att det kan bli riktigt bra. Fredrik Tillberg håller som bäst på att infiltrera en allsvensk toppklubb, en groundhopper som besökt 2 400 arenor i 27 länder bjuder på sina vackraste pärlor och själv skriver jag om två EM-bästisar. Och mycket, mycket mer förstås.

Men skit i det nu.

Här kommer i stället mina tre värsta midsommarfotbollsminnen.

 

1. Midsommar 2006, VM i Tyskland
Jag var ganska färsk på Expressen, för färsk för att skickas till Tyskland. Jag var »reporter på hemmaplan« som det hette. Som sådan skickades jag till Bromma flygplats, dit merparten av de slagna svenska spelarna anlände på söndagen, dagen efter åttondelsförlusten mot Kloses gäng i München på midsommardagen. Spelarna var ohyggligt trötta på journalister. Det hade varit ett grinigt VM: Aftonbladetkampanj mot Anders Svensson, artiklar om omklädningsrumsbråk efter 0–0 mot Trinidad & Tobago och spekulationer om läckor. Och där stod vi nu med våra bandspelare på Bromma. En surmulen och möjligen bakfull Mattias Jonson var en av få som stannade. Helst hade jag velat be honom fördjupa citatet han gav under VM efter att Mikael Persbrandt visat sin nya Beckfilm för landslaget (»Jag har plöjt alla filmer och ser fram emot de 7-8 nya som kommer nu.«). Men det kändes som fel tidpunkt. I stället undrade jag hur det kändes nu, så här ett dygn efter uttåget. Pigg fråga! Jonson svarade att det kändes »surt«.

Tillbaka på redaktionen fick jag uppdraget att skriva ett stort »dokument« om Sveriges VM-fiasko. Fiasko, en VM-åttondel, really? Jo, vi försökte ändå vinkla det ditåt. Som argument använde vi Fredrik Ljungberg, Zlatan, Henrik Larsson, Olof Mellberg, en utebliven trea mot ett calypsogäng och att åttondelen mot tyskarna var körd redan efter elva minuter när Podolski hängde sitt andra. Plus att Zlatan före VM hade sagt att Sverige kan vinna hela skiten. Nyckelord: »kan«.

16 år tidigare hade Albert Svanberg i samma tidning gjort en hedervärd granskning av Sveriges insats i VM 1990, komplett med mustiga citat och avslöjande detaljer. I mejltråden »KNÄCKA ALBERT« skickade jag och sportchefen idéer mellan oss om hur vi nu skulle göra ett ännu styvare jobb.

Spoiler till den som vill gå in och rota i gamla pressarkiv: Jag knäckte inte Albert.

 

2. Midsommar 2008, EM i Österrike/Schweiz
På midsommarafton 2008 satt jag på Ernst Happel-Stadion i Wien och såg en gastkramande kvartsfinal mellan ett favorittippat Kroatien och ett skadehärjat Turkiet. Vilda fans, 0–0 efter full tid innan kroaten Ivan Klasnić satte 1–0 i 119:e minuten. Förbundskapten Slaven Bilić spelade luftgitarr av glädje vid sidlinjen, men i matchens sista anfall skickade Semih Şentürk in kvitteringen. Kroaterna såg fortfarande chockskadade ut när straffläggningen började. Modrić, Rakitić och Petrić bommade allihop och Turkiets förbundskapten Fatih Terim, de stärkta skjortkragarnas okrönte konung, jublade så att hans feta guldlänkar dansade mot den kraftigt parfymerade kroppen.

Så varför är detta ett jobbigt minne? Jag hade teknikhaveri, fick inte iväg krönikahelvetet och missade min deadline. Ja, jag ser ju att detta är en usel historia, men jag har faktiskt sällan mått sämre. Till slut fick jag iväg min text, alldeles för sent, från hotellets stationära dator. Sedan sov jag prick noll minuter samtidigt som turkarna tutade på Wiens gator.

 

3. Midsommar 2012, EM i Polen/Ukraina
Såg Tyskland köra över Grekland i Gdansk på midsommarafton. Frågade efteråt den artige Philipp Lahm, målskytt i matchen, om han föredrog Spanien eller Italien som motstånd i semifinalen. Lahm sa att det var svårt att svara på eftersom Spanien var på den andra halvan av slutspelsträdet.

 

Veckans …

… Motala AIF
En match kvar före sommaruppehållet i Norrettan: Piteå hemma på söndag. Kul hundramilsresa på midsommarhelgen för norrbottningarna! Populärt inom familjerna säkert. Och så de hundra milen hem igen efter att vi har besegrat dem. Arma krakar.

 

… Deal
Med anledning av att vi i veckan spelade in vårt 400:e avsnitt av Offsides podcast kan man nu lösa en helårsprenumeration på magasinet för just 400 kronor. Ordinarie pris är 599 spänn så vi snackar bra rabatt här. Tipsa en kompis, en släkting eller en Piteåspelare som behöver muntras upp i en varm spelarbuss. Erbjudandet gäller till och med söndag, så skynda!

 

… Förläger
EM-laget är samlat i Båstad. Hittills inga rapporterade kontroverser eller svåra skador. Hur bra är laget som å ena sidan är tvåa på världsrankingen, å andra sidan har flera spelare med knackiga säsonger i ryggen? Brasilienmatchen på tisdag blir mycket intressant. Gerhardsson kan knappast ha en färdig EM-elva i huvudet.

 

… Båstadminne
2009 bevakade jag och Daniel Kristoffersson U21-EM för Expressen. I Båstad öppnade mittfältaren Pontus Wernbloom en dosa General portion och ilsknade till när han såg att påsarna lagts intill varandra i en prydlig cirkel. »Borgarsnus!« utbrast han och rörde runt i dosan så att påsarna snart låg huller om buller, så som han var van vid.

 

… Internationella övergång
Sadio Mané byter Liverpool mot Bayern München och jag vet inte varför, men plötsligt hörde jag mig själv fråga Anders varför Mané vill spela i Bundesliga.
– Bättre betalt i Bayern, sa Anders. Och så känner han nog att han kanske har sina bästa år bakom sig och då passar det lite lägre tempot i Bundesliga bättre. Där kan han fortfarande vara stjärna ett tag till.
– Okej, sa jag. Lunch?
– Jag har med mig mat.

 

… Fotbolldirektpuff
Inga medier puffar för sina artiklar på samma bisarra sätt som sajten Fotbolldirekt. Det är ofta svårförstått och skiljetecken är det inte så noga med, ändå är det allt som oftast magnetiskt. Här ett exempel från veckan: »LÅNGLÄSNING: Känner inte igen sig i bilden som vildhjärna Talar ut efter 10 års tystnad. Men vilken otrolig begåvning han var. Ville aldrig vara kontroversiell och gör nu sitt bästa för att tvätta bort den bilden. Så många historier – och har svårt att smälta Malmö FF. Öppnar även upp om relationen med AIK.«

Jag kan avslöja att det rör sig om Tobias Grahn. »Han spelade väl aldrig i AIK?« tänker vän av ordning. Nej, men om man jobbar lite för det kan man låta exakt varje intervjuperson »öppna upp« om relationen med AIK. Och kanske få ett par extra klick.

 

… Citat 1
»Jag är naturligtvis djupt chockad, men inte förvånad.« Daniel Kindberg till TV4 efter att ha fått sitt straff bestämt till två och ett halvt års fängelse samt näringsförbud i tre år. Den tidigare Östersundsordföranden döms för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott samt medhjälp till försvårande av skattekontroll.

Här är Anders intressanta granskning av honom och ÖFK, innan skiten träffade fläkten: »Underbar och älskad av alla«.

 

… Offsideskvaller
Anders ringde upp en av Allsvenskans bättre spelare som förvånande nog läste upp en egenskriven dikt i telefonen. Publicering i nästa nummer.

 

… Citat 2
»Om du vill mobba mig, så kör på.« Danska landslagsspelaren Nadia Nadim till Ekstrabladets reporter. Nadim, uttagen i Danmarks EM-trupp, är sedan länge ett hett samtalsämne i dansk fotboll efter hennes kopplingar till Qatar-VM i höst.

 

… Åh fan
Upptäckte i veckan att Nederländernas och Nottingham Forests gamle anfallare Bryan Roy förra året dömdes till 80 dagars samhällstjänst efter att ha dödshotat premiärministern Mark Rutte på Twitter.

 

… Offsides podcast
Jag minns en Ikea-lunch med Lars-Åke Lagrell och Anders har läst en bok om världens mest impopulära klubb. Och så nämner vi två spelare som bara gör/gjorde snygga mål. Den ene har det fint och laddar för en ny säsong i Polen, den andra tjafsar med Gary Lineker i England.

 

… Låt
To The Bin My Friend, Tonight We Vacate Earth. Mogwai – det enda bandet jag kan lyssna på när jag skriver.

 

… Pärla från arkivet
Den utmärkta SR-podden Matchen gick i mål med ett avsnitt om Glenn Strömberg som fick vältra sig i Costa Rica-förlusten 1990. Och förlåt, men vill man ha den ultimata berättelsen om Sveriges VM-fiasko i Italien finns faktiskt ingen bättre underhållning än Henrik Ekblom Ysténs reportage från 2014. Anders och jag hjälpte till med intervjuer, Henrik skrev och gjorde det mästerligt. Och varför skulle man vilja läsa om en massa förluster? Tja, »Comedy is tragedy plus time« som någon gammal gubbe sa. Var det Mark Twain kanske? Woody Allen? Olle Nordin?

 

… Ulf Lundell-diss
Bläddrade i Vardagar 7 och noterade att Lundell verkligen inte uppskattar expertkommentatorn Markus Johannesson. Annat fotbollsrelaterat som Lundell stör sig på: matchfixning, Qatar-VM, utspridda mästerskap och artiklar om spelarfruar. Jag skriver under på mycket. Men Johannesson har jag inget ont att säga om.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 24 juni 2022.

Annons