Anders Bengtsson: »Mitt topplock ligger fortfarande och dallrar«

Nästan två dygn efter slutsignalen på Friends Arena kokar det fortfarande i Anders Bengtssons skalle. I veckans Fredagsbrev blundar han och andas djupt.

Det sägs att den som är upprörd över något ska blunda och räkna till tio. Då minskar risken för att man säger eller gör något i affekt. De senaste 48 timmarna har jag blundat många gånger, men trots att det gått nästan två dygn sedan slutsignalen på Friends Arena ligger mitt topplock fortfarande och dallrar.

Sverige gav bort den sista lilla drömmen om i EM i Tyskland. Jag hörde experter, landslagsspelare och Janne Andersson prata om en första halvlek mot Österrike som var »riktigt bra«. Och den var bra, men det stod trots allt 0–0 efter 45 spelade minuter på hemmaplan – mot Österrike – ­i en match som Ralf Rangnick var mer än tillfreds med att hålla oavgjord. Behövde Alexander Schlager göra en kvalificerad räddning? Ett par lösa nickar på mål, inte så mycket mer än så va?

Jag tror att vi var många som recenserade den första halvleken som bra eller riktigt bra eftersom det varit dåligt och riktigt dåligt de senaste åren. En magsjuk person som legat och spytt i två dygn ser det som en framgång när magsjukan övergår i diarré.

Första gången jag började känna blodet rusa var när Robin Olsen för tredje gången inom ett par minuter skickade bollen så långt han kunde. Helt ohotad. Matchen hade inte pågått i 15 minuter när Olsen dragit i väg sex långbollar på utsparkar eller insparkar. I den 14:e minuten blev en av Olsens bombare till en kontring som slutade med att Österrike fick i väg ett avslut som resulterade i en hörna och när första halvleken var färdigspelad hade Olsen pumpat i väg lycka-till-bollar nio gånger. Två, om vi är snälla tre, gånger kunde en svensk spelare ta emot Olsens pastejer. Cajuste och Ekdal blev allt mindre involverade i speluppbyggnaden och för mig är det helt ofattbart att en matchplan går ut på chans när alternativet är kontroll. Olsen är inte Ederson med fötterna, men Arnautovic är inte heller spelaren som har »bra på presspel« högst upp på sitt CV. Flera gånger när Olsen tog i för kung och fosterland var närmsta österrikare 20 meter bort. Jag har sett det där spelet, jag ha vuxit upp med de där långbollarna, och jag hatar det.