Johan Orrenius: »Varför träffade du inte Colak? Han är ju bäst«

Gammal är äldst. Men inte för gammal för att vilja imponera på en åttaåring. Den här veckan skriver Johan Orrenius om en lekfull morgon efter ett Malmöbesök.

Jag var i Malmö över dagen i tisdags. Morgonen efter hade jag och min dotter sällskap till skolan av grannpojken Axel, åtta år och stor Malmö FF-älskare. Han hade hört om min tripp och frågade genast:

– Träffade du Antonio Čolak?

– Nej, men flera andra spelare, sa jag. Och jag fick gå in i Markus Rosenbergs loge!

Jag kände mig pinsam när jag berättade det. Uppenbarligen var det viktigt för mig att imponera på en åttaåring. Dessutom funkade det inte.

– Jaha, sa Axel bara. Varför träffade du inte Čolak? Han är ju bäst.

Med en minuts promenad kvar till skolan ville barnen leka Ett skepp kommer lastat, A–Ö-varianten där det blir svårare och svårare att komma ihåg alla saker skeppet fylls med. Jag svarade att vi inte skulle hinna särskilt långt, men att vi i alla fall kunde säga var sin sak.

– Jag börjar då, sa jag. Ett skepp kommer lastat med apelsiner.

– Ett skepp kommer lastat med apelsiner och … björnungar, sa min dotter.

– Ett skepp kommer lastat med apelsiner, björnungar och Čolak, sa Axel.

 

Den kroatiske forwarden Antonio Čolak är, än så länge, utlånad till MFF och har ännu inte hunnit spela en hel säsong i Sverige. Men nästan en hel säsong är en lång tid i en åttaårings värld. Och där det för mig känns som om Markus Rosenbergs osannolika slutmatch ägde rum alldeles nyss (28 november 2019, när jag kollar) känns det förmodligen som väldigt längesedan för Axel. Om han ens minns.

Svenska elitklubbar är beroende av att sälja spelare, och spelarna sticker ofta tidigt. Jag känner rätt ofta att jag inte hinner få en relation till talanger som sticker till Groningen, Mechelen eller Bröndby efter en hygglig allsvensk vår. På samma sätt tar det tid för mig att lära känna nyförvärv. Det är som det är. Jag börjar bli gammal och även om jag kan sakna tiden då allsvenska trupper såg rätt lika ut från ett år till ett annat inser jag givetvis att det är nya tider nu: kontinuitet på spelarsidan är en omöjlighet.

Vad jag däremot inte förstår är att så många klubbar så ofta byter ut personer på ledande positioner utanför planen.

Det här är till exempel ett rätt ruttet år för de större herrklubbarna i Göteborg. Blåvitt kämpar för att undvika nedflyttning, Gais och Örgryte försöker som vanligt fly undan division ett-hotet och allt färre tycks intressera sig för hur det går. Sedan 2016 har Blåvitt haft fem huvudtränare, fyra ordföranden och tre sportchefer. Gais under samma period: fyra tränare, fyra ordföranden, tre sportchefer. Öis: fem tränare, två ordföranden, två sportchefer.

Det är förstås inte hela förklaringen till de sportsliga problemen, som inte direkt är nya för 031-klubbarna. Men ingen som ser de siffrorna kan tycka att de ser sunda ut.

 

Veckans …

… Ångestmatch
Finns en del att välja mellan! Men IFK Göteborg–Örebro SK på söndag sticker ut. Sedan vårt uppskattade reportage om ÖSK i senaste numret har jag följt klubben med stigande intresse, och nu ser det nattsvart ut. Med Marcus Lantz som ny tränare måste segrarna komma, och det snabbt. Och trots detta ligger ändå den största pressen på det andra laget. Förvänta er allt utom sprudlande fotboll.

 

… Offsides podcast
Prat om saudiernas intåg i Newcastle, Ronaldoskrönan som aldrig vill dö och ett möjligt nobelpris i fotboll.

 

… Läsning
Många är de gånger jag har hört att snart kommer Kina dominera världsfotbollen. Men landslaget går inte framåt och den stjärnparad som hämtades till kinesiska ligan för några år sedan har kommit av sig. Nu rapporterar New York Times istället om krisande klubbar som levt över sina tillgångar, och om utländska spelare som inte får betalt. Hoppas Marcus Danielson har sitt på det torra.

 

… Expertbråk
Östersunds tränare Per-Joar Hansen, tidigare assistent till Lars Lagerbäck i norska landslaget, är aktuell med boken Folk och fotboll – 40 år med humor och allvar. Boken har fått viss uppmärksamhet i Sverige eftersom Lagerbäck har skrivit ett kapitel där han utvecklar konflikten han hade med landslagsanfallaren Alexander Sørloth. I Norge har det dock också handlat mycket om Hansens sågningar av norska fotbollsexperter i allmänhet (»kanske de sämsta i Europa«) och vissa namngivna tyckare i synnerhet. När jag läser norska artiklar om saken framstår det hela som rätt barnsligt. Hansen angriper experter som tycks ha varit taskiga mot just honom, sedan får sagda experter försvara sig i artiklar enligt den förutsägbara mallen: »Han tycker så här om dig, vad har du att säga om det?«

Även nuvarande förbundskaptenen Ståle Solbakken fick frågor om boken och han klarade sig däremot rätt snyggt. Utan att vara elak mot Hansen påpekade han att medieklimatet kan vara rätt mycket tuffare i större fotbollsländer utanför Skandinavien (där Solbakken till skillnad från Hansen har tränat lag). Solbakken tog bland annat upp sin stormiga tid i FC Köln och log när han sade att Hansens bok kanske hade blivit ett kapitel längre om han också tillbringat lite tid där.

Underförstått: Vad är det här att ryas över?

 

… Låt
Piano man med Billy Joel.

 

… Svenska spelare
Alexander Isak, vem annars? Förutom att hans briljans håller på att ta Sverige till VM spelar han fotboll på ett sätt som får mig att gå ner i källarförrådet och leta efter mina gamla Diadora. Isaks fotboll får en att vilja spela fotboll. Och det är i förlängningen värt minst lika mycket som tre poäng mot Grekland.

 

… Spelarbuss
Reseledaren och domaren Karl »Kalle Kula« Andersson rör sig mellan mylla och finsalong denna vecka. Maratonmatchen är inne i ett mycket spännande skede nu! Är du prenumerant på Offside (39 kronor i månaden) får du alla avsnitt av Spelarbussen på köpet.

 

… Motala AIF
Riktig risig stämning i Division 2 Södra Svealand nu. Detta efter att det tidigare topplaget Nyköping blivit av med poäng sedan laget använt en otillåten spelare. Men! Mitt Maif är en av vinnarna i detta och har nu plötsligt chans att gå upp igen. Fyra poäng upp till serieledning och en match i handen. Huddinge borta i morgon. En på alla sätt oglamourös bortaresa, som sig bör i tvåan.

 

… På Spåret-debutant
Komikern Ina Lundström, som ska tävla ihop med Hanna Hellquist, är inte bara rolig och smart – hon har även ett förflutet som Offsidepraktikant. Läs till exempel det här fina reportaget om ett gäng Wimbledonsupportrar som inte bara tänkte stå och titta på när deras klubb dömdes ut som »betydelselös« och flyttades för kommersiella syften.

 

… Rabatt
Just nu är det tio procent på en videohälsning från landslagsbacken Jocke Nilsson. För 45 kronor kan Jocke, om du betalar till hälsningstjänsten Memmo, säga något snällt till just dig. Kommentatorn Jesper Hussfelt kostar för övrigt 270 kronor, men den riktigt sjuka prissättningen står Ragnar Sigurðsson för. 1 215 spänn är det som gäller om du vill se Blåvitts gamla mittback i din telefon.

Trevlig helg!
Johan Orrenius

Artikeln publicerades 15 oktober 2021.

Annons