Anders Bengtsson: »Vilket oerhört drama. Just nu är Superettan seriernas serie«

Topp- och bottenstrid i Allsvenskans småsyskon tvingar fram miniräknaren. Den här veckan skriver Anders Bengtsson om en rafflande höst i »seriernas serie«.

Sidan 345 på Text-TV är allt jag behöver just nu (ibland även en miniräknare för att dubbelkolla målskillnad). Vilket oerhört drama det här är. Alla slår alla, alla förlorar när man som minst tror att de ska förlora.

Fyra lag släpar efter i Superettan med en match mindre spelad, men med sex omgångar kvar är allt möjligt för nästan samtliga lag. Ett par raka vinster eller förluster kan innebära att man är indragen i en kamp för överlevnad, precis som sex eller nio poäng kan betyda en kvalplats till Allsvenskan. Just nu är Superettan seriernas serie.

I somras var jag på väg till ligaledaren Värnamo (som i senaste omgången åkte till jumbon Vasalund och lyckades få in en kvittering i matchens slutskede) för ett reportage. Jag pratade runt med folk om nykomlingens bravader och förutsättningar och var nyfiken på den assisterande tränaren Jonas Therns påverkan, men Thern var svårare att få tag på än Joe Biden, som den gamle vänsterbacken Per »Texas« Johansson uttryckte det.

Det blev inget av det och i ärlighetens namn trodde jag inte att den lilla föreningen skulle fortsätta rada upp vinsterna. Men de gjorde det, och i veckan skickade vi reporterduon Fredrik Tillberg och Daniel Nilsson till Småland för ett reportage till kommande nummer. Det blir en annan typ av text än vad vi tänkte oss i somras, inte alls särskilt fokuserad på A-lagets bedrifter och Jonas Therns betydelse. Däremot kan vi redan nu avslöja att Thern åt lasagne under Offsides besök.

Är du inte redan prenumerant: bli det! Vi arbetar just nu med ett gäng reportage, och i helt nya former och format, som alla har potential att bli riktigt bra.

 

Veckans …

… Låt
Change av Big Thief. Som min kompis Kim skrev i ett SMS: det här kan vara en av årets vackraste låtar. Flying on the ground is wrong av Neil Young, nysläppt inspelning från en konsert i Carnegie Hall 1970, är inte heller kass!

 

… Eleganten
Den som lyssnat på Offsides podcast under åren har nog noterat att undertecknad inte är vrålförtjust i Henry Winter, »Chief football writer« på The Times (kallad »Eleganten« av Peter Wennman). Hans självbild är skruvad, det är som om han alltid tror sig veta lite mer än alla andra och inte sällan ger han tips om hur spelare, tränare och klubbar ska agera i olika frågor. Han träffar dessutom nästan alltid lite fel ton. I veckan gav han en rad råd och tips om vad Newcastles nya ägare från Saudiarabien (bin Salman!) ska göra och inte göra.

Den dag Winter går i pension kommer jag ändå att sakna den jäveln!

 

… Presskonferens
Regeringen kallade i veckan till en presskonferens med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i spetsen. En ny utredning om nya åtgärder gällande matchfixning och olicensierad spelverksamhet presenterades och den stora grejen var att spelbolagen själva ska tvingas ta större ansvar och att Spelinspektionen ska fungera som »ett nav« på så sätt att de ska arbeta mer aktivt för att samla in och analysera uppgifter från spelbolagen.

Med tanke på att aktionsgruppen inom polisen som arbetat med att utreda anmälningar och misstankar om matchfixning och spelfuskbrott lades ner tidigare i höstas är det bara att hoppas att det här räcker. Känslan: det gör det inte.

 

… Spelarbuss
Är ett skämt. Många är de gånger på sistone som jag har sett Johan, som sitter bredvid tävlingsledare Karl »Kalle Kula« Andersson på redaktionen, snegla mot Kulans dator när denne skrivit resorna … But if I speak, I’m in big trouble … Med det sagt: jag är i en djup svacka för tillfället och jag måste rannsaka mig själv. Här hör du det senaste avsnittet av vår fredagspodd (som enbart är för Offsides prenumeranter).

 

… Bok
Rachel Cusks Andra stället. Det finns passager som är så språkligt vackra att jag lägger undan boken i några sekunder och tänker på formuleringarna.

 

… Offsides podcast
Avsnittet döptes till »Det stora i det lilla« och får exemplifieras av den läckta bilden på Djurgårdens tränare Kim Bergstrand (i läsglasögon) i tunnelbanan efter derbyförlusten mot AIK. Vi pratar också om en sorglig låt av Vikingarna, om gången Henrik Larsson kissade ner sig och om hur den gamla skolans fotbollsspelare hamnar allt mer i otakt när den nya skolan kommer fram.

 

… TV
Britney vs. Spears (Netflix) var helt okej för den som vill förstå det rättsliga haveri som Britney Spears suttit fast i de senaste 13 åren. Bäst på temat är dock New Yorkers reportage »Britney Spears’ conservatorship nightmare« av Ronan Farrow och Jia Tolentino från i somras. Reportaget är inläst för den som hellre lyssnar.

 

… Offsideskvaller
Praktikant-Kalle, även känd som Karl »Kalle Kula« Andersson, visade upp sin laptop i tisdags och bad oss andra att titta på Viktor Gyökeres samtliga mål för Coventry den här säsongen. »Mest turmål«, sade Kalle om de nio mål som svensken gjort på de inledande elva matcherna, och andemeningen var att turen snart kommer att upphöra och då kommer ingen att prata om speltid i landslaget igen. Jag försökte invända och säga att det var en hel del klassmål, att »alla mål räknas« och allt det där, men Kulan stod på sig.

Jag tror att den andre Kulan, Kulusevski, sätter ett mot Kosovo på lördag. För övrigt måste Janne avgå om det inte blir sex poäng på de kommande två VM-kvalmatcherna.

 

… P10
Jag har noterat att allt fler P10-lag via sina Instagramkonton informerar om att de kommande veckor öppnar upp för »provträning« till deras »akademiförberedande verksamhet«. Det är alltså föreningar som inte har en akademiverksamhet, men som anser att de har så bra nivå att de förbereder spelarna för »akademiverksamhet«. Jag säger varken bu eller bä om detta, men konstaterar att allt fler föreningar bryter sig loss från breddfotbollens filosofi om att alla är lika välkomna.

 

… Offsidearkiv
Med tanke på klippen som valsat runt i sociala medier inför och efter Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården är det läge att påminna om Offsides uppmärksammade reportage »Utan rättvis chans« från 2016.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 8 oktober 2021.

Annons