Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

The Italian Job

Falskspel, miljonkrav och en ångestriden klubb­chef – här är den osannolika historien om hur målvakten Etrit Berisha lämnade ­Kalmar FF för Serie A.

Bakgrund: Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF mellan 2006 och 2016. När utländska klubbar började visa intresse för målvakten Etrit Berisha var Samuelsson redan en rutinerad förhandlare. Bakom sig hade han en rad uppmärksammade spelarförsäljningar – Ari Ferreira, Mattias Johansson, César Santin, Rasmus Elm – och nog hade det varit svettigt ibland. Men när en italiensk agent sommaren 2013 dök upp i Kalmar blev det starten på en cirkus som höll honom vaken på nätterna och hotade hela föreningens existens. För att hålla koll på alla turer började en pressad Svante Samuelsson dokumentera det stökiga händelseförloppet. 

 

19 juli 2013

Annons

– Zero.

Den solbrände och distingerade italienaren sträcker upp sin högerhand och bildar med tummen och pekfingret formen av en nolla. Armrörelsen gör att jag noterar det blodröda fodret på insidan av hans exklusiva kavaj, samtidigt som han på halvknackig engelska upprepar:

– Zero euro.

Det är fredag och vi sitter på konditori Fiesta i centrala Kalmar. Han måste driva med mig, tänker jag samtidigt som jag lite förstrött tittar ut på en grupp sommarklädda turister som passerar förbi utanför kaféfönstret.

Mannen mittemot mig heter Giorgio De Giorgis och har mejlat till mig en vecka tidigare och föreslagit ett möte. Det är första gången vi träffas och De Giorgis har precis förklarat att han bland annat är Roberto Mancinis agent. Avsikten med besöket i Kalmar är att han som företrädare för den italienska Serie A-klubben AC Chievo Verona vill komma med ett erbjudande till Kalmar FF. Närmare bestämt att vi genom att skriva ett transferavtal med Chievo omgående ska acceptera att bryta vårt gällande kontrakt med vår målvakt Etrit Berisha.

Etrit kom till oss som 18-åring från en klubb i Kosovos huvudstad Pristina. Hans dröm om att bli en framgångsrik fotbollsspelare hade vuxit fram under tuffa uppväxtvillkor i ett krigsdrabbat land. Han visade omedelbart upp en imponerande träningsvilja men var långt ifrån färdig som målvakt. Under en period lånade vi ut honom till division två-laget Lindsdals IF – ett beslut som Etrit, minst sagt, inte var positiv till. Ändå knöt han sin stora målvaktsnäve i fickan och hans målmedvetenhet gjorde att han till slut konkurrerade ut ikonen Petter Wastå i kampen om positionen som förstemålvakt i Kalmar FF.

Den här säsongen har han utvecklats till en av Allsvenskans bästa målvakter. Flera utländska klubbar har redan visat intresse. Etrits kontrakt löper ut den 31 december och min bedömning är att ett marknadsmässigt transferbelopp bör ligga på 400 000–500 000 euro.

På kafébordet mellan oss ligger ett papper med Giorgio De Giorgis handskrivna noteringar. Chievos grunderbjudande är alltså noll kronor, men om Etrit är med i startuppställningen i 10–40 matcher i Serie A ska vi få 20 000 euro × 4 som villkorade bonusbelopp. Jag försöker hålla masken när jag förklarar att budet naturligtvis inte är i närheten av att accepteras av KFF. Vi dricker upp våra cappuccino och småpratar lite om fotboll i allmänhet innan vi skiljs åt. På cykeln tillbaka till Guldfågeln Arena funderar jag på varför De Giorgis bemödat sig att resa ända till Kalmar för att lämna ett erbjudande som närmast kan beskrivas som ett hån.

Det är något som inte stämmer.

 

20 juli 2013

Etrit ser fundersam ut där han sitter i stolen på mitt kontor. Jag har precis beskrivit mitt möte med De Giorgis och förklarat att Chievos erbjudande gällande en omedelbar övergång inte kan bli aktuell under de villkoren. Etrit känner sig redo att ta steget ut i Fotbollseuropa och det är med en besviken uppsyn som han lämnar rummet.

 

21 juli 2013

Ett mejl från Chievo dimper ner i min inkorg: »Please be informed that AC Chievo Verona intends to enter negotiations with a view to concluding a contract with the player Etrit Berisha, currently registered with Kalmar FF. It is our knowledge that the contract of Mr Berisha will expire on 31 December 2013 and that the player is therefore free to conclude a contract with any club of his choosing in accordance with Article 18.3 of the FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players.«

Annons

Eftersom det sedan 1 juli återstår mindre än sex månader av Etrits kontrakt med oss har andra klubbar rätt att kontakta honom utan vårt godkännande. Att den italienska klubben trots det informerar mig, som redan förkastat deras »zero euro«-bud, känns både överraskande och suspekt.

 

25 juli 2013

Albert Bunjaki låter entusiastisk i telefonen.

– Lazio är intresserade av att köpa Etrit i sommarfönstret, säger han. De är beredda att betala 400 000 euro. Men en förutsättning är att han först blir svensk medborgare eftersom deras kvot av icke-EU-spelare redan är fylld.

Albert Bunjaki, tidigare assisterande tränare i KFF och numera Kosovos förbundskapten, var den person som låg bakom Etrits övergång till oss fem år tidigare. Jag berättar för honom om mina kontakter med Chievo och säger att en övergång till Lazio för 400 000 euro låter oerhört intressant. Vår diskussion om de två italienska klubbarna flyter på, men jag hör på Alberts röst att det är något som tynger honom. Till slut säger han:

– Du, jag och Etrit behöver ha ett möte. Jag kommer till Kalmar i morgon.

 

26 juli 2013

Etrit ser besvärad ut i mötesrummet på Guldfågeln och medan han pratar försöker jag få pusselbitarna att falla på plats i mitt huvud. Jag tar ännu en mun av det blaskiga kanslikaffet och biter smånervöst i pappmuggens överkant.

Etrit förklarar att han faktiskt har träffat Chievo och att klubben då pressade honom till att skriva på ett avtal de beskrev som ett »pre-contract«. Ett personligt avtal som inte skulle vara juridiskt bindande såvida inte Chievo och Kalmar FF kommer överens om en övergång.

– Jag bad dem om en kopia, men det var inte möjligt, påstod de, säger han.

Etrit blandar svenska och engelska när han pratar, kroppsspråket är yvigt. Jag koncentrerar mig på att fånga detaljerna i hans överraskande berättelse, men det är mycket som ska sjunka in.

– Etrit, kan du ta allt från början?

Han förklarar att han tillsammans med sin pappa en månad tidigare blev inbjuden till Verona för ett hemligt möte med Chievo. Tanken var att bekanta sig med staden och klubben samt diskutera vilka lönenivåer ett eventuellt kontrakt skulle ligga på om Chievo också kom överens med KFF. Men på klubbkontoret på träningsanläggningen sträckte agenten De Giorgis plötsligt fram en penna till Etrit. Dokumenten framför honom var på italienska och eftersom det då återstod mer än sex månader på hans kontrakt med KFF fick han enligt Fifas regler ännu inte skriva under någon form av avtal med en annan klubb. Trots det krafsade han, till de till synes tomma löftena om »pre-contract«, ner sin namnteckning på De Giorgis papper. Sedan reste han hem till Kalmar och när han anslöt till laget kände ingen till blixtvisiten i Italien.

Och nu sitter vi alltså här, en månad senare, och försöker begripa situationen. Jag vänder mig mot Etrit och sammanfattar:

– Det innebär ju att dokumenten signerades mer än sex månader innan ditt kontrakt med oss går ut. Det gör dem helt ogiltiga.

– Jag vet, svarar Etrit. Men de sa att de hade kontroll på det.

När mötet är avslutat och Etrit lämnat rummet sitter jag kvar en stund med en känsla av obehag i magen. Det börjar bli tydligt att Chievo försöker köra ett fulspel, men jag kan inte sätta fingret på hur deras exakta plan ser ut.

 

28 juli 2013

Det plingar till i min telefon och på displayen ser jag att det är De Giorgis som SMS:ar. Han skriver att han vill komma till Kalmar och återigen förhandla om en övergång till Chievo. Eftersom jag är på fotbollscup i Köpenhamn med min sons lag svarar jag att jag inte har möjlighet att träffa honom de kommande dagarna. Den italienske agenten fortsätter att skriva och förefaller vägra att acceptera mitt svar. Jag står fast vid att ett möte i Kalmar de kommande dagarna inte är aktuellt. Jag poängterar också att en annan klubb (Lazio) är villiga att betala 400 000 euro för en övergång i sommarfönstret.

 

30 juli 2013

10.44: På ett fotbollsfält i södra Köpenhamn ser jag Kalmar FF:s nioårslag spela match i Cup Denmark. Samtidigt läser jag i min telefon ett mejl från De Giorgis med ett bifogat intyg från Chievo (daterat 29 juli) där det framgår att agenten har mandat att förhandla fram en transfer upp till maxbeloppet 400 000 euro. Jag bestämmer mig för att inte svara, men konstaterar att det nu är ett annat ljud i skällan än de »zero euro« som italienaren erbjöd på konditori Fiesta ett par veckor tidigare.

11.07: SMS från De Giorgis. Han meddelar att han befinner sig i Kalmar och att han vill träffas. Samtidigt som jag svarar att jag fortfarande är i Danmark får jag en obehaglig känsla: Varför har De Giorgis rest till Kalmar när jag så tydligt förklarat att jag inte är på plats?

12.39: Nytt SMS från De Giorgis: »Berisha has signed a contract with AC Chievo Verona that starts Jan 1st 2014.«

Nämen vad i helvete!

Jag får tag i Albert Bunjaki, som till min förvåning berättar att han befinner sig i Kalmar. Han förklarar att De Giorgis dagen före stämde träff med Etrit i Kalmar och att agenten blev oerhört irriterad när Albert också dök upp. Mötet avslutades med att italienaren räckte över ett kuvert till Etrit. Målvakten vägrade att ta emot det och förklarade att han inte längre ville gå till Chievo. De Giorgis gav då istället kuvertet till en anställd på vårt kansli, som i sin tur lade det på Etrits plats i omklädningsrummet.

När jag har lagt på snurrar det i huvudet: Vad är det som händer? De Giorgis, som nu lämnat Kalmar, fortsätter skicka meddelanden för att via SMS försöka förhandla fram ett avtal mellan klubbarna, men jag vidhåller att det nu är otänkbart både för Etrit och Kalmar FF. Nioåringarnas cupmatch rullar vidare. För en stund lyckas jag släppa grubblerierna kring Chievos märkliga agerande och det känns befriande att se knattarnas fotbollsglädje. Men lugnet blir inte långvarigt. Senare på eftermiddagen nås jag av beskedet att Chievo på sin hemsida offentliggjort att Etrit skrivit ett kontrakt med Serie A-klubben!

Annons

Vid den gemensamma grillkvällen med de andra fotbollsföräldrarna sitter jag tystlåten. Natten i den hårda och alltför korta sängen i den danska stugan blir varm och sömnlös.

 

1 augusti 2013

Jag mejlar det italienska fotbollsförbundet och kräver att de inte ska registrera något kontrakt mellan Chievo och Etrit Berisha. Om ett kontrakt eventuellt existerar så skrevs det när det återstod mer än sex månader av Etrits innevarande kontrakt med Kalmar FF.

 

2 augusti 2013

Från Kalmar stadsbibliotek (!) faxar (!!) Etrit till Chievo och de italienska och svenska fotbollsförbunden sin förklaring till hela bakgrunden. Han anser sig ha blivit lurad av den italienska klubben och att avtalet bryter mot Fifas regelverk.

 

6 augusti 2013

Chievo svarar Fifa, fotbollsförbunden, Kalmar FF och Etrit själv. De vidhåller att avtalet som är skrivet mellan Chievo och spelaren är giltigt och börjar löpa 1 januari 2014.

Min oro för var den här affären ska sluta blir allt större. Etrit och jag har i princip daglig kontakt och vi försöker hålla uppe varandras humör, men det blir allt tydligare att Chievo inte kommer att backa.

 

23 augusti 2013

Parallellt med all Chievocirkus har vi genom intensiva kontakter med Migrationsverket försökt påskynda processen med att Etrit ska bli svensk medborgare. Lazio har hela tiden varit tydliga med att detta är en förutsättning för en övergång innan det italienska transferfönstret stänger den 2 september. Med en dryg veckas marginal får Etrit ett positivt besked från myndigheten. Lazio är redo.

 

29 augusti 2013

– Här är kuvertet som De Giorgis ville att jag skulle ta emot när han var i Kalmar. Jag har inte ens öppnat det.

Etrit sitter bredvid mig i flygplansstolen på väg mot Rom. Vi har just lämnat Kastrup och när vi kommer fram ska vi träffa Lazios sportchef Igli Tare. Jag öppnar det solkiga kuvertet och ögnar igenom kopiorna som ligger inuti. Längst upp till vänster syns Serie A:s logga, all text är på italienska. På kontraktssidan syns stämplar, textade belopp i euro och under rubriken »Il calciatore« känner jag igen Etrits namnteckning.

På flera ställen är ett datum skrivet för hand: »Verona, 29/07/2013«.

En obehaglig ilning strömmar genom mig när jag inser att datumet 29 juli ligger INOM de så avgörande sex månaderna. Ett datum som därmed skulle göra Chievos avtal juridiskt helt korrekt. Men Etrits blixtvisit med sin pappa skedde ju i juni? Kan de vara så fräcka att …

Jag vänder mig mot Etrit:

– Har du varit i Verona någon mer gång än när du besökte klubben och skrev på dokumenten den 25 juni?

– Nej, svarar Etrit. Varför undrar du?

Tankarna snurrar när jag lutar huvudet mot ryggstödet och sakta börjar bilden klarna för mig. Vid besöket i Verona lyckades smilfinken De Giorgis få den oerfarne och naive Etrit att signera. Italienaren intygade att det bara var ett »pre-contract« och att det endast var giltigt och juridiskt bindande under förutsättning att Chievo skulle komma överens med Kalmar FF. Chievos egentliga plan var istället att ligga lågt och invänta en gratis övergång i januari 2014. Men eftersom Etrit under första halvan av juli legat på dem och frågat hur förhandlingarna med KFF gick, ville de lugna ner honom genom att skicka De Giorgis till Kalmar med ett erbjudande som de visste att vi skulle avböja. Därefter skulle de gentemot Etrit kunna skylla på att förhandlingarna med oss hade strandat och att en fri transfer i januari 2014 istället skulle bli aktuell.

Vad de inte räknade med var att Lazio skulle kliva in på banan. Då iscensatte Chievo en plan B. De tog fram originaldokumenten som Etrit signerat vid besöket i juni och fyllde i de tomma datumfälten: »29/07/2013«. De Giorgis satte sig på ett plan till Kalmar och såg till att lämna en kopia av det fuskdaterade avtalet. Samma kväll publicerade de Etrits övergång på sin hemsida. Detta var också anledningen till varför de tidigare vägrade att ge Etrit en kopia på avtalet. Hade han fått en kopia från början skulle han ha kunnat visa att datumraderna var tomma, och därför gavs han aldrig den möjligheten.

Chievo har tagit fram de blanka vapnen och jag förstår att det inte längre finns någon återvändo i den här striden. Rubicon har korsats, tärningen är kastad.

Efter att vi landat på Leonardo da Vinci-flygplatsen hoppar vi in i Igli Tares BMW. Jag känner igen hans blonda kalufs från TV-matcherna i Serie A. Utan att ta någon större notis om hastighetsskyltarna kör han oss mot de norra delarna av Rom. När vi en halvtimme senare ser ett femtiotal Laziosupportrar utanför en imponerande byggnad förstår vi att den vådliga färden är över. Supportrarna skriker och tar bilder med sina kameror samtidigt som en port öppnas och vi kör in på en innergård.

– Detta var en av Mussolinis baser under andra världskriget, säger Tare samtidigt som han hoppar ur bilen och börjar gå mot huvudbyggnaden.

Där inne väntar Claudio Lotito. Jag har googlat före resan och insett att det inte är någon pojkscout vi ska träffa. Lotito stängdes av från all fotboll i två och ett halvt år för sin inblandning i Serie A-skandalen 2006, och i sin roll som mäktig byggnadsentreprenör har han tidigare åtalats för utpressning. Nu sitter Lazios beryktade ordförande vid kortsidan av ett långt bord i det mörka rummet som vi kommit in i. Han tittar upp, sträcker ut handen och hälsar korthugget. I mitt huvud far det förbi bilder av Marlon Brando, Al Pacino och avhuggna hästhuvuden.

Plågad. »Jag är inte orolig«, sade Svante Samuels­son till Barometern 2013 när tidningen frågade om tvisten med Chievo. Det var inte riktigt sant.

Lotito lyssnar på oss när vi förklarar hela den komplicerade bakgrunden med Chievo. Samtidigt har jag telefonkontakt med vår nyanställda sportchef Thomas Andersson Borstam, som i sin tur sitter i Kalmar och fortlöpande ringer till Svenska fotbollförbundet gällande situationen. Beskedet vi får: Förutsatt att vi kan bevisa att Chievos avtal är ogiltigt är det vår rättighet att skriva ett transferavtal med Lazio.

Efter några timmars slutförhandlingar skriver vi våra namnteckningar på avtalen. Hoppas att jag inte gjort något dumt nu, tänker jag och lägger ner pennan på det åldrade ekbordet. Sportchefen Igli Tare berättar att Claudio Lotito är vice ordförande i det italienska fotbollsförbundet och nära vän med Chievos president. Lotito ska ringa och informera honom i morgon och då kommer Chievo att släppa hela saken, intygar Tare.

Klockan hinner passera midnatt innan vi åker till en restaurang som ägs av en hängiven Laziosupporter. Det blir en sen middag, men vi är glada och – framför allt – lättade.

 

1 september 2013

Lazio och Kalmar FF offentliggör övergången på sina respektive hemsidor.

 

2 september 2013

På uppdrag av Chievo skickar en italiensk advokatbyrå ett fax. Mottagare är vi, Lazio, Serie A, Fifa Player’s Status Committee samt Italiens och Sveriges fotbollsförbund. Budskapet är tydligt: Chievo kräver att Etrits transfer till Lazio omedelbart annulleras.

Igli Tare överskattade uppenbarligen Claudio Lotitos vänskap med Chievos president.

 

10 september 2013

Chievo faxar ett yrkande till Fifa där de kräver att Etrit istället ska registreras för Chievo, baserat på att de den 29 juli skrev ett bindande avtal med spelaren. Om så inte sker tänker klubben stämma Kalmar FF, Lazio och spelaren.

Etrit har redan anslutit till Lazio och börjat träna med den italienska storklubben. Hur orolig bör jag vara?

 

15 november 2013

Allsvenskan har avslutats några veckor tidigare och tack vare en stark höst slutade vi fyra. I min roll som klubbchef känner jag mig nöjd med vår prestation, och förberedelserna inför nästa säsong är inledda. Jag känner mig också lättad över att vi inte hört något från Chievo på ett par månader. Min förhoppning att de har släppt hela frågan har ökat för varje vecka som gått och stressen över den komplicerade situationen har minskat. Jag sover bättre på nätterna. Samtidigt har Etrit under hösten fått en hel del speltid för Lazio i Serie A och gjort imponerande insatser.

 

10 januari 2014

Det är fredag eftermiddag och jag går förbi kopiatorn på Kalmar FF:s kansli. Jag ser att det ligger ett antal papper i faxen, något som minst sagt inte är vardagsmat nuförtiden. På första sidan känner jag igen Fifas logga, i rubriken läser jag AC Chievo Verona. Jag tar med mig pappersbunten in på mitt kontor och stänger dörren.

Trekvart senare är jag framme vid den 22:a och sista sidan, samtliga skrivna på juristengelska. Jag sammanfattar Chievos skadeståndskrav genom att summera ihop totalbeloppet på en gul post-it-lapp:

Värdet av Etrits tänkta 4-årsavtal: 3,5 miljoner. Utebliven vidareförsäljning till tredje klubb: 7,0 miljoner. Marknadsmässiga intäktsbortfall: 0,5 miljoner. Oetiskt uppträdande: 1,0 miljoner. Totalsumma: 12 miljoner.

EURO!

Som förstenad lägger jag ifrån mig Fifa-dokumenten. När den första förlamningen släppt snurrar jag min kontorsstol mot hyllan bakom mig och tar fram pärmen med våra försäkringsavtal, eftersom jag inser att vi omgående kommer att tvingas anlita advokathjälp. Med bultande puls bläddrar jag till rubriken Rättsskydd och läser: »Försäkringen täcker juridiska kostnader upp till 250 000 kr.« Puh.

Precis när jag ska stänga igen pärmen faller min blick på en kursiv text längst ner på sidan: »Gäller endast om motparten har sitt säte i Norden.«

Med tomma ögon stirrar jag ut mot den gaslågeblå vinterhimlen utanför fönstret. Det går bra nu, Svante. Det går bra nu.

Storleken på beloppet 12 miljoner euro börjar sakta gå upp för mig. Kalmarbornas fotbollsstolthet skulle inte ha ekonomiska muskler att tåla en sådan stämning. Om Fifa helt går på Chievos linje skulle det innebära att föreningen som bildades 1910 försätts i konkurs.

En känsla av panik växer sig allt starkare, men jag anstränger mig för att behålla lugnet. Jag bestämmer mig för att vänta till måndag med att informera föreningens ordförande Anders Nyblom. Det är också dags att hälsa de vakna vargtimmarna välkomna tillbaka.

 

13 januari 2014

– … och vårt svar ska vara inne hos Fifa senast 29 januari, vi har två veckor på oss, avslutar jag med dyster ton.

Anders Nybloms ansiktsuttryck är svårt att beskriva. Ett drag av lättare chock samtidigt som det signalerar en febril tankeverksamhet. Vi sitter på mitt kontor och jag har precis förklarat innebörden av Chievos stämning. Kraven är ställda mot Kalmar FF, Lazio och Etrit solidariskt. Som bevismaterial har Chievo kontraktet som är signerat av Etrit och daterat 29 juli i Verona. Vi vet att deras datering är en bluff, men för att syna den måste vi kunna bevisa att avtalet i själva verket undertecknades före den magiska datumgränsen 1 juli 2013. Och hur sjutton ska vi lyckas med det?

AC Chievo Verona–Kalmar FF 1–0.

 

20 januari 2014

Möte med Marie-Anne Lindhardt och Carl Fhager på MAQS Advokatbyrå i Göteborg. Parallellt med att de börjar formulera ett yrkande får jag i uppdrag att samla så mycket material som möjligt som kan styrka vår version. Vi får anstånd ytterligare en månad med att inkomma till Fifa med vår replik.

De kommande veckorna sammanställer jag, med Etrits hjälp, allt material som jag kan få tag i: kopior på hans flygbiljetter till Italien, foton från besöket i Verona, SMS på albanska i hans mobiltelefon, mejl från De Giorgis och Chievos sportchef. Vår bevisning börjar bli relativt stark, men jag känner ändå att vi saknar det där riktiga ässet i rockärmen. När Etrit en dag har pratat med sin pappa i Pristina inser jag att han kan bli nyckeln till seger i denna smutsiga, och för föreningen helt avgörande, match.

 

6 februari 2014

Från Kalmar FF:s träningsläger på Cypern flyger jag till Aten och sedan vidare till Rom. Syftet med resan: att inspektera en gammal mobiltelefon.

Jag träffar Etrit på en restaurang i närheten av hans lägenhet och ur jackfickan halar han fram den slitna mobiltelefon som egentligen tillhör hans far. På telefonens skärm ser jag snart ett 15 sekunder långt videoklipp som visar Etrit vid ett skrivbord med tre män stående runt sig. Jag känner omedelbart igen De Giorgis och ser hur han lägger fram dokument som spelaren signerar.

– Det var pappa som filmade, säger Etrit, som kikar på klippet över min axel.

Vi äter en snabb lunch tillsammans innan Etrit kör ut mig till flygplatsen, och efter bara fem timmar i Rom sitter jag på planet hem mot Kalmar. Med en sliten mobiltelefon i väskan som vi hoppas ska bli spiken i kistan gällande Chievos krav på 12 miljoner euro.

 

7 februari 2014

På mitt kontor kopplar vår teknikkunniga marknadschef Per Rosenqvist samman pappa Berishas mobiltelefon med min bärbara dator. Han exporterar filmen och trycker på play. I det högra hörnet längst ner på datorskärmen: sju välsignade digitala siffror, »25.06.2013.«

AC Chievo Verona–Kalmar FF 1–1.

 

13 mars 2014

Årsmöte i loungen på Guldfågeln Arena. Som vanligt har ett drygt hundratal engagerade medlemmar kommit för att få information om föreningens verksamhet och välja ny styrelse. Jag står på scenen och avslutar min presentation om året som gått med att informera om att vi ligger i tvist med Chievo gällande »ett ansenligt belopp«, men att vi har »goda förhoppningar« om att vinna.

– Vad menar du med ett ansenligt belopp? frågar en äldre herre på första raden.

– Tyvärr vill vi inte ange det exakta beloppet, men det är så pass stort att styrelsen känner att vi bör informera om tvisten till er medlemmar, säger jag.

Bevismaterial. När Etrit Berisha signerade Chievos dokument var hans pappa så stolt att han inte kunde låta bli att filma med sin telefon. Det beslutet skulle senare visa sig vara helt avgörande för Kalmar FF:s framtid.

Jag anstränger mig att se övertygande ut och upprepar att vi är segervissa. Fast innerst inne är jag fortfarande inte säker. Efter att vi skickade in allt vårt material till Fifa i slutet av februari har vi inte hört ett ljud.

 

3 juli 2014

Chievos president skickar ett fax till samtliga parter där han föreslår att tvisten ska avslutas och att alla krav ska dras tillbaka.

AS Chievo Verona–Kalmar FF 1–2.

 

29 juli 2014

Nästan på dagen ett år efter att Chievo på sin hemsida offentliggjorde Etrit Berisha som nyförvärv faxas en signerad bekräftelse till Fifa att »AC Chievo Verona, Etrit Berisha, Kalmar FF and SS Lazio have settled the matter in an amicable way«.

AC Chievo Verona–Kalmar FF 1–2. (Slut)

 

3 augusti 2014

Vi spelar 1–1 hemma mot tabelljumbon Brommapojkarna. Burop hörs över Guldfågeln Arena. Själv har jag sällan haft lättare att förlika mig med en svag insats. Kalmar FF:s längsta och viktigaste match avgjordes i det tysta fyra dagar tidigare, och mot en fulspelande Serie A-klubb gick vi segrande ur striden. Skadeståndskraven som kunde ha skickat oss längst ner i seriesystemet är lika bortblåsta som klumpen i min mage. Just den här dagen är det betydligt mer värt än tre poäng mot BP.