Före fallet

Ronaldinho garvar hem ännu en titel.

7 maj 2006. Ronaldinho har precis gjort 2–0 mot Espanyol i säsongens sista hemmamatch. Henrik Larsson och Samuel Eto’o är på väg för att gratuelera. Ligasegern, den andra i rad, är säkrad sedan länge.

Tio dagar senare vinner FC Barcelona även Champions League. Ronaldinho har en färsk guldboll i ryggsäcken och är världens bäst betalda fotbollsspelare. Bara reklamuppdragen (Pepsi, EA Sports med flera) ger honom 19 miljoner dollar om året.

I dag får Ronaldinho andra typer av rubriker. Hans uttalade stöd till Brasiliens kontroversiella högerpresident Jair Bolsonaro gjorde många beundrare besvikna. Men uppmärksamheten det ger går kanske att kapitalisera på? I höstas rapporterade nämligen Marca att 38-åringen hade 50 kronor på bankkontot och en skuld på 20 miljoner kronor till brasilianska myndigheter.

Annons

Ronaldinhos sista klubb i karriären blev Dehli Dragons – ett indiskt futsalgäng som fick dra nytta av hans sulfinter under en jippopräglad månad hösten 2017.


Offsides bildredaktör Daniel Nilsson har för många pärlor i bild­arkivet för att de bara ska glömmas bort på någon hårddisk. Under vinjetten »Backspegeln« gräver Daniel i sitt fotoarkiv.