All in på #spelstopp

I oktober 2018 genomförde Offside ett historiskt beslut: Ingen mer spelbolagsreklam på någon av våra plattformar. Inga fler annonser i tidningen, inga banners på hemsidan, inga fler jinglar i Offsides podcast.

Varför gör vi på detta viset? Skälen är flera men de viktigaste lyder:

  • Matchfixningsproblemet. Utan spänningsmomentet inför en match vore fotbollen inte mycket. Favoriter finns alltid, men vårt engagemang bygger ändå på att vi före avspark inte vet hur det ska sluta. Uppgjorda matcher och riggade resultat är i dag en fotbollens varböld, och Sverige är på intet sätt förskonat. Misstankar och anmälningar är svårutredda och leder sällan till fällande domar. Eftersom Offside har ambitionen att granska matchfixningen känns det för oss mer logiskt att göra det utan en annons för spel på sidan efter.
  • Journalistisk trovärdighet. Om vi, för att ta ett exempel, i podcasten eller på ledarplats vill problematisera hur Zlatan Ibrahimovic låter sig omskrivas i medierna för att han vill ge uppmärksamhet åt spelbolaget han är knuten till – ja, då vill vi kunna göra det utan att själva vara en del av bettingvärlden.

Mer finns givetvis att säga om detta och vi moraliserar inte över andra mediers principer. Men det här är vägen vi har valt och för oss är det inget litet beslut. Våra annonsintäkter har ingen stigande kurva och spelbolagsreklamen har varit vår största inkomst på området. I rena pengar kostar det här beslutet oss ungefär 500 000 kronor per år.

Det är ingen hemlighet att Offsides journalistik kostar pengar. Vi vill kunna lägga timmarna som krävs för att granska en allsvensk ordförande eller sportchef. Vi vill fortsätta skicka ut reportrar och fotografer till världens alla hörn där vi vet att det finns oberättade historier och fotbollsöden. Utmaningen för oss framöver blir därför att hitta nya intäkter, och som Offsidevän har du möjlighet att bidra till oberoende fotbollsjournalistik.

Stöd oss genom att prenumerera.