Fotbollens huvudstad

Det är Diego Maradonas stad. Det är de många arenornas stad. Det är den stad i världen som har flest titlar i Interkontinentalcupen. Men framför allt är det fansens stad. Offsidemedarbetaren Reinaldo Coddou H. tog sin kamera och bosatte sig i Buenos Aires i ett halvår. Här är hans bildberättelse.

Lördagsgodis. Boca Juniors arena La Bombonera, »Chokladasken«, ligger i illaluktande hamnkvarteret La Boca. Fansen kallas elakt för bosteros, »hästskitarna«.

 

Arenorna

Inför VM i Argentina 1978 rustades några arenor upp. Sedan dess har bara storklubben San Lorenzo och ett par mindre klubbar lagt pengar på sina arenor. De flesta byggena är omoderna betongkolosser från första hälften av 1900-talet. Den mest beryktade är Boca Juniors La Bombonera. En vandring uppför trapporna till ståplatsläktaren där supporterklubben La Doce håller till, får en att fundera på om arenan verkligen tillhör nationens största klubb. Urindoften kommer som ett slag i ansiktet vid trappavsatserna – det finns nästan inga toaletter. Högst upp kommer nästa skräckupplevelse: hela arenan rör på sig så fort Bocafansen börjar hoppa. La Bombonera tar 50 000 åskådare och det har länge pratats om en utbyggnad. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2009 (13 oktober 2009) och är skriven av .