94-missbrukare söker nya kickar

Det fanns en tid när den efterföljande VM-krönikan var lika viktig som mästerskapet i sig.

En tennissändning i Sveriges Television under andra halvan av 90-talet. Franska öppna. Regnavbrott. En trist bildruta på en mörkgrön presenning som blir blötare och blötare. »Kör ut 94-krönikan!« ropar någon i TV-huset på Gärdet. Och så blir det. Medan regnet faller över Paris får tittarna återuppleva Albert Svanbergs långsamma berättande om bronssommaren i USA. De hinner ända fram till klimax – kvartsfinalen mot Rumänien – innan de franska skurarna upphör.

– Tittarstorm är kanske för mycket sagt, säger Albert Svanberg. Men jag vet att växeln fick många arga samtal för att vi bröt repriseringen. Rätt kul egentligen. Det var ju livetennis vi skulle sända, inte en gammal berättelse folk redan kunde.

Annons

Han hade bara jobbat på SVT-sporten i ett och ett halvt år när han, tillsammans med reportern Mats Nyström och redigeraren Dennis Videmyr, fick i uppdrag att sammanställa krönikan. Råmaterialet var tacksamt, men det fanns också en ambition att »göra något nytt«.

– Tidigare VM-krönikor hade mest bjudit på mål från gruppspel och framåt, under ledning av Arne Hegerfors eller Bosse Hansson. Jag älskade att se dem, men min vilja var också att berätta intressanta historier.

Bronshjältarna djupintervjuades. Därefter barrikaderade sig Svanberg och de andra i en husbil på SVT:s parkering.

– I fem, sex veckor hade vi vårt eget universum där inne. Tid och rum upphörde. Allt handlade om: »Hur berättar vi det här på bästa sätt?«

Svanberg fokuserade på Sverigeberättelsen, Nyström tog hand om det internationella och Videmyr såg till att minspel och tystnad också fick ta plats. Resultatet blev en och en halv timme som Svanberg än i dag blir påmind om.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?