94-missbrukare söker nya kickar

Det fanns en tid när den efterföljande VM-krönikan var lika viktig som mästerskapet i sig.

En tennissändning i Sveriges Television under andra halvan av 90-talet. Franska öppna. Regnavbrott. En trist bildruta på en mörkgrön presenning som blir blötare och blötare. »Kör ut 94-krönikan!« ropar någon i TV-huset på Gärdet. Och så blir det. Medan regnet faller över Paris får tittarna återuppleva Albert Svanbergs långsamma berättande om bronssommaren i USA. De hinner ända fram till klimax – kvartsfinalen mot Rumänien – innan de franska skurarna upphör.

– Tittarstorm är kanske för mycket sagt, säger Albert Svanberg. Men jag vet att växeln fick många arga samtal för att vi bröt repriseringen. Rätt kul egentligen. Det var ju livetennis vi skulle sända, inte en gammal berättelse folk redan kunde.

Han hade bara jobbat på SVT-sporten i ett och ett halvt år när han, tillsammans med reportern Mats Nyström och redigeraren Dennis Videmyr, fick i uppdrag att sammanställa krönikan. Råmaterialet var tacksamt, men det fanns också en ambition att »göra något nytt«.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .