Sporten och spriten hand i hand

Från och med i höst får Champions League-klubbarna för första gången på 18 år sälja alkohol på arenorna. Frågan är varför.

Broschyrerna skrek ut varningar. »Spola kröken!« »Idrott och fylla hör inte ihop!« 

Där satt vi, ett gäng talangfulla killar, på regionsläger i Sannarp, och lyssnade högst ofokuserat. Vem kunde klandra oss? Vi var 15 år; vissa av oss pratade ideligen om den fylla vi redan haft, andra ljög om rus de ville få andra att tro att de upplevt. Dessutom var det allmänt känt att vår lagledare drack friskt och var en allmänt kul gubbe. För de flesta av oss hade alkoholdebuten också skett just i samband med någon fotbollsfest. För egen del hade jag druckit hembränt efter en internturnering med seniorlaget. Det hade slutat med att jag spytt på klubbstugans toalett och slagit pannan blodig när jag tuppat av. Mamma och pappa kom och körde hem mig, medan jag glatt skrålade svensktoppsschlagern Två mörka ögon från baksätet. 

Annons

Så där satt vi på lägret i Sannarp och gäspade över några broschyrer som vi betraktade som ren skrämselpropaganda från en avsändare som aldrig hade upplevt ett på samma gång liniment- och alkoholdoftande omklädningsrum. 

För oavsett vad föreläsaren hävdade visste vi allihop: fotboll och alkohol gick hand i hand.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?