Ännu ett storslaget maskotfiasko

Den gulliga vargen Zabivaka kastar skräckinjagande skuggor över värdlandet.

Rysslands VM-maskot valdes demokratiskt. Med 53 procent av rösterna besegrade Jekaterina Bocharovs varg Zabivaka konkurrenterna – en sibirisk tiger och en katt – överlägset. Enligt Fifas officiella beskrivning är Zabivaka »charmerande, självsäker och social«. »Han är alltid rolig att umgås med och som klassens lustigkurre vet han hur man får andra att skratta.«

Viktigast av allt: Zabivaka är »en rättvis spelare som värdesätter sina lagkamrater och respekterar sina motståndare«. Maskoten har proppats full av avundsvärda personlighetsdrag, egenskaper som inte vanligtvis förknippas med vargar.

Ända sedan Charles Perraults fabel Rödluvan kom ut 1697 har vargen framställts som lömsk och opålitlig. Är det något djur Ryssland inte borde vilja associeras med är det kanske just vargen. Vid invasionen av Krim menade politiska experter att Ryssland drog nytta av pojken-som-ropade-varg-fenomenet: genom att flera gånger hota med invasion blev Ukraina till sist så avtrubbat att det bara var för storebror att klampa in. Och vilka vallfärdade genast till Krim för att visa Vladimir Putins invasion sitt stöd? Jo, det ultranationalistiska ryska MC-gänget Nattvargarna. Spetsnas, Rysslands hårdföra militära specialförband som deltog i Krimstriderna, kallas till och med Vargarna.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .