Artisten som började sjunga falskt

En svensk musikalstjärna som vunnit SM-guld med AIK och mött Barcelona i Champions League, men som vi aldrig har hört talas om. Va?

I mitten av juli tar vår systertidning Filter emot ett pressmeddelande från den PR-byrå som fått i uppdrag att marknadsföra den svenska uppsättningen av musikalen Broarna i Madison County. Föreställningen ska sättas upp på Slagthuset i Malmö i oktober. Rubriken lyder: »Före detta fotbollsproffs alternerar i huvudrollen som Robert Kincain.«

I pressutskicket framgår att svenske Mathias Edenborn är »en av Tysklands absolut största musikalstjärnor« med en »imponerande meritlista« i form av prestigefulla roller i tyska uppsättningar av Fantomen på Operan, Romeo och Julia och Les Misérables. Nu ska denna internationella stjärna göra en bejublad återkomst på den svenska musikalscenen efter nästan 20 år utomlands.

Annons

Men det är rubriken och de inledande raderna i pressutskickets brödtext som drar till sig min fotbollsfärgade blick: »Tidigt i karriären bytte Mathias ut Champions League mot den tyska musikalscenen.«

Märkligt. Jag tycker mig ha tillräcklig fotbollskunskap för att känna igen de flesta svenska Champions League-representanters namn, men Mathias Edenborn har jag aldrig hört talas om. Finns det en rolig och oberättad historia här? Jag googlar hans namn och hamnar direkt på en tysk Wikipediasida – den enda som finns om honom. Där står att han »1993 blev svensk mästare med AIK« och »1994 spelade i Champions League med AIK«. Vidare läser jag att Mathias Edenborn byttes in som mittback »med fem minuter kvar i matchen mot Barcelona«. 

Varningsklockan ringer. AIK vann guld 1992, inte 1993. Och först 1999 mötte de Barcelona i Champions League. 1994, året Wikipediasidan hänvisar till, tog AIK:s Europaäventyr slut mot Parma i Uefacupens tredje runda. Och Champions League-spelet föregående år blev inte varaktigare än en förlust mot Sparta Prag i den första kvalomgången.

Nåväl, Wikipedia har haft fel förr. Men någonstans måste ju den snurriga informationen komma ifrån. 

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?