Fotbollsfiktionens vackraste klubbmärke

Från supande benknäckargäng till omsusat succélag – det är Åshöjdensagan i korthet. Men i sagan finns ovanligt mycket realism. Är det därför den aldrig dör?

Det händer, jag ska erkänna det, att jag dagdrömmer om att tilldelas Stora journalistpriset. Men vänta gärna ett slag innan ni avfärdar mig som både fåfäng och aningslös. Jag dagdrömmer om det eftersom det skulle ge mig den perfekta möjligheten att bli Jorma Engmark för en stund. Precis som Jorma i Åshöjdens BK är jag ganska bra på det jag gör. Precis som Jorma har jag också en bror som gör det lite bättre. Som får mer uppmärksamhet, lovord och utmärkelser. Min heter Niklas, hans heter Edward.

I Åshöjden i kvalet, den fjärde boken om det fiktiva fotbollslaget från norra Skåne, ringer telefonen hemma hos familjen Engmark. Jorma svarar. I andra änden är en man från Svenska fotbollförbundet.

»Ni söker väl Edward«, säger Jorma. »Han är inte inne.«


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2020 (25 maj 2020) och är skriven av .