Banterfyllt drönarperspektiv på de brittiska öarna

Ännu en bok om fantasivärlden som är Premier League. Erbjuder Peter Crouchs How to Be a Footballer något nytt?

Fotbollsspelare med alldeles för mycket pengar tar oansvariga beslut, köper designerplagg för hundratusentals kronor och hus de aldrig flyttar in i. De kamouflagelackerar sina Bentleys, ägnar sin lediga tid åt datorspelet Fortnite och räcker fram kreditkortet utan att kolla på prislappen. Fördomar givetvis, men fördomar med en stor dos sanning. I sin andra självbiografi (att ge ut TVÅ självbiografier är också att vara fotbollsspelare) beskriver Peter Crouch sin fotbollskarriär tillsammans med lagkamrater och motståndare som aldrig behöver växa upp. Redan från första sidan försöker han få sig själv att framstå som en vanlig kille i en konstig värld. Och visst, han har inga tatueringar, ingen Range Rover med rosa fälgar (Stephen Ireland) och inte heller någon Paul Pogba-frisyr som vänder huvuden längs Stokes regniga trottoarkanter. 

Men med en lön på drygt en halv miljon kronor som tickar in på kontot varje vecka är det svårt att se Crouch som en »vanlig« kille. I kapitlet »Clothes« beskriver han själv hur han stod på Harrods i London med en beige Pradatröja i hälften kashmir, hälften kamelhår i handen. Någon prislapp fanns inte och det kunde bara betyda en sak: den var svindyr. Särskilt snygg tyckte han inte heller den var. Med drygt 10 000 kronor mindre på kontot lämnade han butiken, besviken över att ha betalat så mycket pengar för ett plagg han inte ens gillade. Han åkte hem, tog på sig tröjan, drog till närmaste pub och lyckades spilla en mörk Guinness över sitt nya köp. »Det var kanske mitt undermedvetna som spelade mig ett spratt, för jag gillade ju inte ens tröjan«, skriver han.

Sida upp och sida ner behandlas andra fotbollsspelares märkliga val och inköp. Han tackar sin fru för att hon håller honom på jorden (hon har inte heller några tatueringar) och erkänner att han antagligen inte hade träffat henne om han inte blivit fotbollsstjärna. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2018 (26 november 2018) och är skriven av .