En rumänsk drömfabrik

Infinite Football är en ljuvlig liten fotbollsdokumentär med en existentiell byråkrat i huvudrollen.

Den bästa fotbollsdokumentären jag sett de senaste åren handlar om en rumänsk kommuntjänsteman vid namn Laurentiu Ginghina. En man vars liv utspelar sig på ett ofattbart tomt och färglöst förvaltningskontor i Vaslui, så långt från fotbollens toppskikt man kan komma. Hans egen »fotbollskarriär« tog slut på en lerig åker 1986, under en match med några andra tonåringar. När ett gäng motspelare försökte ta bollen från Ginghina sparkades han omkull – och hans vadben gick av på mitten.

Frakturen behandlades inte ordentligt, och när en läkare förklarade att Ginghina aldrig skulle bli hundraprocentigt återställd drabbades han av en depression. Skadan innebar nämligen att hans stora framtidsdröm, den om att bli skogsarbetare och bo i en avlägsen stuga, »fri från Ceauseşcus galenskaper«, gick om intet.

I filmen berättar han för regissören Corneliu Porumboiu om hur han så småningom accepterade sitt öde och bestämde sig för att kanalisera sin frustration till något positivt. Istället för att fortsätta gräma sig ville han bidra till att göra världen till en bättre plats. 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 2-2019 (25 mars 2019) och är skriven av .