En rumänsk drömfabrik

Infinite Football är en ljuvlig liten fotbollsdokumentär med en existentiell byråkrat i huvudrollen.

Den bästa fotbollsdokumentären jag sett de senaste åren handlar om en rumänsk kommuntjänsteman vid namn Laurentiu Ginghina. En man vars liv utspelar sig på ett ofattbart tomt och färglöst förvaltningskontor i Vaslui, så långt från fotbollens toppskikt man kan komma. Hans egen »fotbollskarriär« tog slut på en lerig åker 1986, under en match med några andra tonåringar. När ett gäng motspelare försökte ta bollen från Ginghina sparkades han omkull – och hans vadben gick av på mitten.

Frakturen behandlades inte ordentligt, och när en läkare förklarade att Ginghina aldrig skulle bli hundraprocentigt återställd drabbades han av en depression. Skadan innebar nämligen att hans stora framtidsdröm, den om att bli skogsarbetare och bo i en avlägsen stuga, »fri från Ceauseşcus galenskaper«, gick om intet.

I filmen berättar han för regissören Corneliu Porumboiu om hur han så småningom accepterade sitt öde och bestämde sig för att kanalisera sin frustration till något positivt. Istället för att fortsätta gräma sig ville han bidra till att göra världen till en bättre plats. 


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto