Ett välkommet lyft för wagsen

Bakom varje framgångsrik fotbollsspelare fanns en lojal kvinna. Så kom Sveriges fruar och ritade om kartan.

Det brukar sägas att far/son-relationen mellan David Beckham och Alex Ferguson officiellt var över när Manchester Unitedtränaren sparkade en fotbollssko i pannan på Beckham efter FA-cupförlusten mot Arsenal 2003. Men det finns också en mindre känd episod från samma period, då klubbens nummer 7 dundrade in en frispark och Victoria Beckhams enda reaktion ska ha varit: »Gode Gud, vi måste bättra på Davids slingor.«

Ferguson lanserade sin självbiografi tio år senare och gav då sin syn på brytningen med Beckham:

Annons

»He fell in love with Victoria and that changed everything. I am a football man.«

 

Victoria Beckham var fotbollsvärldens första »wag«, den brittiska akronymen för »wives and girlfriends«, som myntades av tidningen Mail on Sunday i mitten av 00-talet. Under VM 2006 nådde wagkulturen sitt absoluta zenit när det engelska landslagets fruar och flickvänner intog Baden-Baden och gjorde kaos i kurorten.

Det fanns något befriande i att hårförlängningar och fejksolbrännor äntligen fick en plats i den svårt homosociala brittiska fotbollsfaunan. Sportens blinda fläck fylldes med färg, fest och glamour. I en knapp månad höll Victoria Beckham, Coleen Rooney och de andra paparazzifotograferna sysselsatta dygnet runt: när de shoppade skor på dagarna och massakrerade karaoke-evergreens på nattklubben Garibaldi om nätterna.

Det var ljuvligt vulgärt och givetvis way too much.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?