Älskad fiende

En 26 år gammal bok från en 23-åring som besökte 22 länder lade grunden för Offside.

I början av 1990-talet publicerades några brittiska verk som förändrade spelplanen för fotbollslitteratur genom sin språkbehandling och intellektuella, men ändå jordnära, hållning: All Played Out, Pete Davis krönika över Italien-VM; Among the Thugs, Bill Bufords klassiska huliganskildring; samt naturligtvis Fever Pitch, Nick Hornbys roman om livet som Arsenalsupporter. Att samtliga sålde bra lämnade en öppning för en vetgirig, fotbollsälskande 22-åring med en megaloman bokidé: att skildra hur fotbollen präglas av sina upphovsländers karaktärsdrag, och vice versa. Simon Kuper fick sitt kontrakt och brände förskottet på en kringflackande odyssé som tog honom till 22 länder.

Trots sin orutin – Kuper var nyutexaminerad från Oxford, där han studerat tyska och historia, och att hans samlade journalisterfarenhet bestod av nedslag om holländsk fotboll i tidningen World Soccer – var den flerspråkige britten unikt kvalificerad: född i Uganda av sydafrikanska föräldrar hade han vuxit upp i Holland och på grund av pappans arbete som antropolog även bott i Tyskland, USA och Storbritannien. Hans reserapport Football Against the Enemy gavs ut inför USA-VM 1994 och utsågs till Årets sportbok i Storbritannien. The Times avrundade sin recension: »If you like football read it. If you don’t like football – read it.«

Jag minns inte när jag själv läste boken, men det måste ha varit efter 1998 eftersom den gulnade och slitna pocketutgåva jag har i bokhyllan är tryckt då. Däremot minns jag att min unga journalisthjärna blev överhettad – så här kunde man också skriva om fotboll. Jag imponerades mindre av att Kuper hängde med Helenio Herrera och Roger Milla och var på plats när Maradona gjorde comeback efter kokainavstängningen, än att han lyckades få in berättelser om pygméstammar, Stasi och ukrainsk missilförsäljning inom samma ramverk.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2020 (25 maj 2020) och är skriven av .