Fotbollsdåren blir expert

Från lagmonogam supporter till »fan-alyst« – en avmätt kännare utan favoritlag. Vad ska man egentligen tycka om förvandlingsnumret?

När jag började spela Fantasy Premier League premiärsäsongen 2003 lockade leken omkring 75 000 deltagare. I dag är vi åtta miljoner dårar som helt frivilligt inleder våra helger med att våndas över laguttagningen: Hur ska startelvan formeras? Vem ska bytas in och ut? Och inte minst: Vem ska få den dubbelt poänggivande kaptensbindeln? Väger Richarlisons målfarlighet tyngre än hans benägenhet att dra på sig onödiga kort? Kan det rentav vara läge att använda sitt wildcard, det som ger obegränsade byten utan poängavdrag?

Till vår hjälp har vi först och främst FPL-sajtens egen »The Scout«, vars statistiskt uppbackade spådomar förstås måste kompletteras med egna efterforskningar. Det finns otaliga bloggar och poddar för ändamålet. Många besöker sajten www.fantasyfootballfix.com för att där optimera sin trupp med hjälp av avancerade algoritmer. 

Annons

Hur kan man förklara detta utbredda nörderi? 

I den färska boken Wasting Your Wildcard: The Methods and Madness of Fantasy Football gör den engelske författaren och journalisten David Wardale ett försök. Wardale, som till vardags skriver för just The Scout, tror att tävlingens avsaknad av prispengar kan vara en drivkraft. Visst, vinnaren får en resa och en handfull souvenirer, men det är ära som är det huvudsakliga incitamentet. I Wasting Your Wildcard … utvecklar Wardale resonemanget: 

»Premier League, med sin globala räckvidd och sina uppsvällda superstjärnelöner, har skapat en motreaktion – ett spel för spelets egen skull, utan priser och prål.«

Fantasys popularitet bottnar också i nostalgi, tror författaren. Förr såg supportrarna ligamatcherna på samma sätt; drack på samma pubar före avspark, köpte fish and chips från samma sjabbiga ställen på väg hem. I dag konsumeras Premier League på väsensskilda vis. Den tillreste norrmannen Eyvind ser matchen på någon av Emirates Stadiums omkring 6 000 corporate-platser, medan Londonbon Alan får nöja sig med att se höjdpunkter på Match of the Day i efterhand, troligtvis i en dragig lägenhet med brun heltäckningsmatta. Fantasy är ett motgift mot den utvecklingen. Spelet är gratis, reglerna lika för alla. Att några av de annars så utomjordiska Premier League-spelarna – bland annat Peter Crouch – dessutom är hängivna Fantasymanagers gör inte saken sämre.

»Trots sina företräden provocerar the fan-alysts. Varför kan de inte bara hålla på ett lag, som vanligt folk!?«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?